• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam

Houten parket, Laminaat & Click-Vinyl leggen: Tips & Doe-het-zelf leginstucties

 

We helpen je graag op weg met verschillende instructies en tips voor het leggen van jouw Floer! Een juiste verwerking van de vloer is essentieel voor het behouden van de fabrieksgarantie. Wist je dat de Floer parketteurs ook graag bij je langskomen om jou vloer professioneel te installeren? Neem contact op en vraag gerust naar de mogelijkheden.

 

Stap 1: Materialen berekenen

Meet vooraf de ruimte op en bereken het benodigde aantal vierkante meters vloeroppervlak. Houdt hierbij rekening met een extra snijverlies van 7% wanneer de planken diagonaal worden geplaatst. Bij een visgraat patroon rekenen we 12% snijverlies. Kies de juiste vloer: houdt hierbij rekening met het verschil in type vloeren. We raden aan PVC vloeren altijd te laten leggen door een specialist in verband met het egaliseren van de bodemvloer. Ook het leggen van een houten lamel parket vloer, zeker in eiken visgraat verband, is een specialistische klus.

 

Stap 2: 48-uur acclimatiseren

Heb je een keuze gemaakt? Zorg dan dat de planken minimaal 48 uur voor het installeren in de ruimte liggen. Doe je dit niet dan kunnen de planken, vanuit een andere temperatuur of luchtvochtigheid, na het leggen gaan krimpen of uitzetten. Door de planken eerst te laten acclimatiseren in de kamer waar de vloer komt te liggen zal de werking na het leggen minimaal zijn.

 

Stap 3: Voorbereiden ondervloer

De ondervloer moet worden voorbereid voor het leggen van de houten of laminaat vloer. Zorg allereerst dat de bodemvloer schoon is. Maak deze niet kort voor het leggen met water schoon. De vloer moet namelijk zo droog mogelijk zijn met een maximale vochtigheid van 2%, bij anhydriet zelfs 0,5%. Is de vochtigheid hoger dan kan dit in het hout trekken waardoor het parket meteen na het leggen gaat werken. Op termijn kan het hout / MDF zelfs gaan rotten. Vul putjes op met egaliseer-cement en zorg dat de ondervloer voldoende vlak is. Kleine oneffenheden tot 2 mm kunnen worden opgevangen met de ondervloer.

Verwijder waar nodig de plinten en begin met het leggen van een ondervloer met vochtscherm. Dit dampdichte folie zorgt ervoor dat er geen vocht vanuit de ondervloer bij het parket kan komen. Woon je in een bovenwoning/appartement of flat houdt dan rekening met de eisen voor geluidsreductie. In de meeste gevallen ben je hier een geluidsreducerende ondervloer nodig. Bij uw VVE / Woningbouwvereniging kun je opvragen of geluidsreductie in jou geval nodig is.

 

Stap 4: Banen leggen

Na het voltooien van de voorgaande stappen kun je beginnen met het leggen van het laminaat of parket. Leg het eerste vloerdeel met de groef naar de muurzijde. Zorg dat deze plank met afstandkurkjes / afstandhouders 1 cm van de muur af ligt. De volgende plank leg je aan de korte zijde van de eerste plank langs de muur. Tik deze plank vervolgens met een slagblok in de verbinding van de vorige plank. Zo voorkom je dat er op de plank word geslagen en er schade aan het hout / laminaat kan ontstaan.

Wanneer de eerste baan ligt kun je hier de volgende baan over de lange zijde tegenaan leggen. Zorg altijd dat de vloer in “halfsteens” verband wordt gelegd. Dit betekent dat de naden moeten verspringen, deze mogen in de volgende baan nooit dichter dan 40 cm bij elkaar liggen. Tik ook hier de banen vast met een slagijzer.

Kom je bij het leggen bijvoorbeeld CV-buizen tegen, zaag deze rondingen dan uit in de plank. Houdt hierbij 10 mm extra aan voor eventuele werking van de vloer. Vervolgens zaag je vanaf de lange zijde dwars naar de rondingen en leg je de plank om de buizen. Eventueel kun je het losse deel na het leggen weer verlijmen aan de plank.

 

Stap 5: Vloer afsluiten

Herhaal het leggen van banen tot je aan de andere kant van de ruimte bent aangekomen. Hier moet worden gemeten hoeveel planken er nog nodig zijn. Over het algemeen moeten de planken nu in breedte op maat worden gezaagd. Houdt ook bij het afsluiten van de vloer aan deze kant rekening met 1 cm afstand van de muur. Ook zijn muren vaak niet helemaal recht en kan het zijn dat de houten vloerdelen scheef moeten worden gezaagd.

 

Stap 6: Afwerking

Heb je de laatste stap voltooit dan ligt de vloer nu klaar voor gebruik. Het vloer eiken parket moet nog worden nabehandeld met de onderhoudsolie. Verder kan de vloer nog worden afgewerkt met plinten. Kies hierbij voor plinten die kleuren met de muren (vaak wit) in plaats van met de vloer. Een plint is een onderdeel van de muur en niet van de vloer. Kies bij hoge muren daarom ook voor een hoge plint.

 

Extra Tips & instructies:

  • Zorg bij eiken houten vloeren voor een ruimtelijke luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Een lagere of hogere luchtvochtigheid betekend het verlies van garantie.
  • Bij onze eiken vloeren moet het parket na het leggen nog in de onderhoudsolie worden gezet.
  • Bij een massief zwevende houten vloer raden we aan gebruik te maken van spanveren. Deze veren bevinden zich onder de plinten en kunnen eventuele werking van de vloer opvangen. Leg vervolgens de plinten aan en lijm, kit of spijker deze tegen de muur.
  • Mocht de vloer hoger zijn uitgevallen en de deuren niet meer open willen. Zaag dan aan de onderzijde een deel van de deur af zodat deze op 5 cm van de houten vloer uit komt.
  • Ga je de vloer op een later tijdstip leggen? Laat het pakket of de pakken waar de vloerdelen in zitten indien mogelijk dicht. Bewaar de vloerdelen niet in vochtige ruimten, de zon, garage of buiten! Zorg dat de vloerdelen in een ruimte liggen en acclimatiseren met een juiste temperatuur (ongeveer 18 tot 21 graden)  en luchtvochtigheid (tussen 40% en 60%).