• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~5 minuten

Natuurlijk wil je het liefst zo snel mogelijk van je nieuwe Floer genieten. Toch is het belangrijk om het even tranquillo aan te doen. Net als wij mensen heeft een vloer ook de tijd nodig om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving. Maar waarom moet een nieuwe vloer eigenlijk acclimatiseren? Waarom is dit belangrijk en hoelang moet een Walvisgraat PVC of een XL breed laminaat vloer acclimatiseren? Je leest het allemaal hier in dit artikel!

Waarom moet een vloer acclimatiseren?

Het is de allereerste taak: het acclimatiseren van de vloerdelen. Eiken parket, klik PVC, plak PVC maar ook vloeren zoals visgraat laminaat laten acclimatiseren is één van de meest belangrijke voorzorgsmaatregelen voor het installeren van de nieuwe vloer. Het maakt niet uit wat voor type vloer je kiest. Iedere vloer moet vooraf aan het leggen, acclimatiseren in de woning! Wat is acclimatiseren eigenlijk? Met het acclimatiseren van de nieuwe vloer bedoelen we de vloerdelen laten wennen aan het binnenhuisklimaat van jouw woning. Dit zorgt ervoor dat de vloer achteraf niet gaat werken. Met werken wordt bedoeld dat vloerdelen na plaatsing gaan uitzetten of krimpen. Als een vloer niet goed genoeg acclimatiseert, kan dit na het plaatsen van de vloer voor problemen zorgen. Hoelang moet je een vloer laten acclimatiseren? Een nieuwe vloer moet minimaal 48 uur lang acclimatiseren in de ruimte waar deze uiteindelijk gelegd zal worden.

Onder welke voorwaarden moet een vloer acclimatiseren?

Floer-Visgraat-Click-PVC-acclimatiseren-nieuwe-vloer
In hashtag verband wennen aan het binnenmilieu

Het acclimatiseren van een vloer moet onder bepaalde voorwaarden gebeuren. Zo kunnen de nieuwe vloerdelen onder de juiste omstandigheden wennen aan het nieuwe klimaat. Zorg daarom voor een binnentemperatuur die het meeste lijkt op de uiteindelijke leeftemperatuur. Heb jij de thermostaat altijd rond de 20°C staan? Zorg er dan voor dat bij het acclimatiseren de thermostaat op ongeveer dezelfde temperatuur staat. De luchtvochtigheid van de ruimte moet zo ongeveer tussen de 50% en 60% gehouden worden.

De vloer pakken moeten in een hashtag (#) verband op elkaar liggen in de ruimte waar de vloer uiteindelijk komt te liggen. Dit verband zorgt namelijk voor een optimale luchtstroom. Zet vloer pakken nooit rechtop! Houd er tevens rekening mee dat de pakken niet te dicht bij een kachel liggen. Met directe warmte dichtbij de vloerdelen kan de vloer niet optimaal wennen aan het binnenhuisklimaat.

Iedere vloer moet acclimatiseren onder de juiste voorwaarden. Eiken parket vloeren reageren het meest op verschillen tussen temperatuur- en luchtvochtigheid. Maar ook laminaat en PVC vloeren moeten goed acclimatiseren en kunnen gaan werken! Het is daarom van belang om rekening te houden met alle voorzorgsmaatregelen om schade aan een vloer te voorkomen. Bij het niet opvolgen van deze adviezen vervalt namelijk de garantie op een vloer.

Stappen voorafgaand aan acclimatiseren

Floer-acclimatiseren-van-de-vloer-pakken
Zo moet een vloer acclimatiseren!

Het egaliseren van de ondergrond moet voorafgaand aan het acclimatiseren gebeuren. De luchtvochtigheid in de woning is anders te hoog om de vloer goed te laten wennen. Bovendien kan egaline niet goed drogen wanneer er iets opgelegd wordt, zoals vloerdelen of kleden. Vooral bij een plak PVC vloer is het egaliseren van de ondergrond erg belangrijk. Kleine oneffenheden kunnen anders naar verloop van tijd zichtbaar worden in het vloeroppervlak. Wanneer moet er egaline over de ondergrond? Zijn er oneffenheden van meer dan 2 mm over een lengte van 2 meter? Dan moet altijd de ondergrond eerst geëgaliseerd worden.

Voordat de nieuwe vloerdelen gaan acclimatiseren moet het vochtgehalte in de ondergrond gemeten worden. Dit kan je doen met een speciale vochtmeter. In een zandcement vloer mag niet meer dan 2% restvocht aanwezig zijn voor het installeren van een nieuwe vloer. In combinatie met vloerverwarming mag er niet meer dan 1% restvocht aanwezig zijn. Draai voordat de vloerdelen gelegd worden de vloerverwarming terug naar 15°C. Veel zaken om rekening mee te houden, dat klopt! Daarom zetten we het graag nog even voor je op een rijtje.

8 belangrijke punten van het acclimatiseren van de vloer

  1. Een nieuwe vloer? 48 uur laten acclimatiseren in de ruimte waar deze komt te liggen!
  2. Binnentemperatuur die lijkt op de uiteindelijke leeftemperatuur
  3. Luchtvochtigheid tussen de 50% en 60%
  4. Vloer pakken in hashtag (#) verband leggen
  5. Niet meer dan 2% restvocht aanwezig in ondergrond (Vloerverwarming? Dan mag er niet meer dan 1% restvocht aanwezig zijn)
  6. Niet acclimatiseren in de buurt van verwarmingen of kachels
  7. Oneffenheden aanwezig? Zorg ervoor dat de ondergrond geëgaliseerd is voordat de nieuwe vloer pakken gaan acclimatiseren
  8. Behandel je Floer voor, tijdens en na het leggen altijd met zorg!

De juiste nazorg

Als de nieuwe vloer eenmaal is gelegd stopt het zorgen voor de vloer natuurlijk niet. Zie het als het opvoeden van een kind, daar stop je ook niet mee nadat ze hebben leren lopen. Egaliseren en acclimatiseren zijn voorzorgsmaatregelen maar de juiste nazorg is net zo belangrijk voor het kwaliteitsbehoud van jouw Floer. Laminaat vloeren zijn achteraf eenvoudig schoon te houden met het gebruik van een laminaat reiniger. Wil je een vloer die 100% waterbestendig is? Ga dan voor een PVC vloer en gebruik de PVC reiniger! Deze vloeren zijn onder andere verkrijgbaar in PVC tegel, Plak PVC, breed PVC en het visgraat klik PVC.

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen