• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~9 minuten

I spy with my little eye een Floer die is gelegd in een handomdraai! Heb jij een XL laminaat vloer op het oog en ben je benieuwd hoe je extra breed laminaat moet leggen? Mensen zien het leggen van een vloer vaak als een ingewikkelde klus, maar niets is minder waar. Een mini opfriscursus nodig of ben je benieuwd hoe makkelijk je zelf een breed laminaat vloer met Variclick verbinding legt? We helpen je graag op weg. Lees verder en bekijk hieronder de handige leg video!

Breed laminaat acclimatiseren

Voordat het leggen van de vloer kan beginnen moeten de XL laminaat planken altijd acclimatiseren in de ruimte waar deze uiteindelijk ook komt te liggen. Hierdoor kan de vloer wennen aan het klimaat van de ruimte. Klinkt erg exotisch, maar we hebben het hier gewoon over het binnen milieu in een bepaalde woning. Bij niet of onvoldoende acclimatiseren kan een vloer gaan ‘werken’. Werken zien we normaal als een positief iets maar in dit geval niet. Het werken van een vloer betekent namelijk dat het product reageert op de luchtvochtigheid of temperatuurverschillen in een huis. Acclimatiseren moet dus goed gebeuren! Dit geldt overigens voor alle soorten vloeren, ook PVC vloeren. Heeft jouw Floer minimaal 48 uur in dezelfde ruimte gelegen? Mooi! Dan is jouw mooie nieuwe vloer nu gewend aan het binnenklimaat van de woning en klaar om gelegd te worden.

Benodigdheden bij het leggen van extra breed laminaat

We raden aan om alles wat je nodig hebt alvast klaar te leggen voordat je het Floer Landhuis Laminaat gaat leggen. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. Welke benodigdheden heb je nodig bij het leggen van 32 cm breed laminaat? We zetten het allemaal even voor je op een rijtje.

Floer-Legset-Parket-Laminaat-PVC-Vloeren

  1. Bezem
  2. Plamuurmes
  3. Winkelhaak
  4. Floer legset
  5. Potlood
  6. Hamer
  7. Stanley mes
  8. Rekenmachine (of snel rekenend superbrein)
  9. Meetlint

Alles klaar? Check! Dan ben je nu klaar om naar de volgende stap te gaan!

Ondergrond controleren

Voordat er echt gelegd kan worden moet de ondergrond gecontroleerd worden. Voer een controle uit om te kijken of er enige oneffenheden in de ondervloer aanwezig zijn. Hier hoef je geen forensisch onderzoeksteam voor in te schakelen, dit kun je gelukkig gewoon zelf doen! Een druppel opgedroogde verf? Even weghalen met het plamuurmes. Deze kan je ook gebruiken bij het opvullen van kleine gaatjes in de ondergrond. Zijn er grote oneffenheden? Dan is egaliseren waarschijnlijk de oplossing. Kleine oneffenheden zoals deukjes en dergelijke kunnen in de meeste gevallen opgevangen worden met een goede ondervloer. Twijfel je over de ondergrond? Laat je goed voorlichten bij jouw dichtstbijzijnde Floer dealer. De ondergrond moet verder stof en vuil vrij zijn. We adviseren je daarom om na het wegwerken van oneffenheden even een bezem en een stofzuiger te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat ook de allerkleinste stofdeeltjes het legproces niet in de weg zitten.

Ondervloer leggen

Voordat je extra breed laminaat kan gaan leggen is het eerst tijd om de ondervloer te installeren. Rol de ondervloer uit en verbind de stroken onderling aan elkaar met behulp van de handige plakstrip. Heeft jouw ondervloer geen zelfklevende plakstrip? Gebruik dan Floer ondervloer tape. Hierdoor blijven de rollen met elkaar verbonden en verschuiven ze niet tijdens het leggen. Zo bespaar je jezelf aardig veel hoofdpijn. In bovenstaande legvideo wordt de Floer Geruisloos Ondervloer gebruikt, dit is een 10 dB TÜV gecertificeerde ondervloer. Op de Geruisloos Ondervloer staat tekst zodat je altijd weet welke kant van de vloer naar boven moet liggen. Bij deze ondervloer moet je altijd zorgen voor een opstaande rand langs de muur.

Het begin van een extra brede laminaat vloer leggen

De brede Landhuis Laminaat en Steden laminaat vloeren zijn beide voorzien van de Variclick verbinding en kunnen op 2 verschillende manieren gelegd worden. Maar let op: welke legmethode je uiteindelijk ook kiest, de eerste twee banen zijn altijd hetzelfde! Deze worden op dezelfde manier als legmethode 1 gelegd. Het verschil tussen deze legmethoden? In legmethode 1 verbind je de lange zijden aan elkaar, in legmethode twee start je met het verbinden van de kopse kant van de vloerplank. We starten met het uitleggen van legmethode 1, nogmaals: deze methode hanteer je dus sowieso bij de eerste twee banen!

Floer-Landhuis-Laminaat-Lichte-Eik-klussen-extra-breed-laminaat-leggenLegmethode 1

Leg de eerste laminaat plank. Gebruik vervolgens een gezaagde plank van minstens 40 cm lang om aan de lange zijde van de eerste laminaat plank vast te leggen. Schuif deze plank richting de muur en klik de derde laminaat plank aan de lange zijde van de eerste vloer plank vast. De vloerdelen klik je vast door de vloerplank van boven naar beneden te bewegen. De gouden regel bij legmethode 1? Altijd de lange zijde eerst! Dankzij de afstandhouders zorg je voor de juiste afstand tussen de muur en vloerdelen, dit moet minstens 1 cm zijn.

Vervolgens schuif je de derde plank richting de kopse kant van de tweede plank. Met behulp van een stootblok en een slagijzer klik je beide kopse kanten in elkaar. Met een beetje liefde tik je de 32 cm laminaat plank makkelijk en snel op zijn plek. Herhaal dit totdat je twee banen hebt gelegd. Ben je aangekomen bij de tegenovergestelde kant van de start plek? Dan kan het zijn dat het stootblok niet tussen de muur en plank past, gebruik in dit geval het slagijzer! Hierdoor klikt de vloer in de verbinding en zal de XXL laminaat vloer stabiel liggen. Bekijk de legvideo om te weten hoe je dit het beste doet!

Floer tip

Hoe zaag je een plank op maat? Pak een nieuwe laminaat plank en leg deze met de onderkant naar boven op de plek waar deze moet komen te liggen. Teken het benodigde stuk af en zaag de plank op maat. Installeer vervolgens het op maat gemaakte stuk. Met het slagijzer kun je ook dit deel op zijn plaats krijgen. In de video is dit te zien vanaf minuut 2:45!

Na de eerste twee banen

Liggen de eerste twee banen? Plaats de afstandhouders tussen de vloer en de muur, hierdoor houd je altijd de benodigde afstand van 1 cm. Vervolgens ga je verder met het plaatsen van de 3e en 4e baan. Dit doe je volgens de legmethode waarin de eerste twee banen gelegd zijn. Zorg ervoor dat de kopse naden altijd minimaal 40 cm verspringen zoals in de video is te zien bij minuut 4:10. Rol vervolgens een nieuwe baan ondervloer uit en bevestig deze eenvoudig met de plakstrip. Vind je dit een prettige manier van werken? Ga dan vooral door! Extra breed laminaat leggen volgens legmethode 1, dat doe je zo!

Meters maken met legmethode 2

Floer-Landhuis-Laminaat-Onbehandelde-Eik-sfeer-vloer-extra-breed-laminaat-leggen
Floer Landhuis Laminaat – Onbehandelde Eik

Wil jij meters maken en nog sneller het 32 cm breed laminaat met Variclick verbinding leggen? Dat kan! Legmethode 2 gaat wat sneller dan legmethode 1. Zoals eerder gezegd, de eerste twee banen moet je volgens legmethode 1 leggen maar daarna kan je los en meters maken. Dat doe je gemakkelijk en snel met legmethode twee.

Hoe werkt deze legwijze?
Bevestig na de eerste twee banen de eerste plank volgens legmethode 2 bij de muur. Leg hier vervolgens een pak laminaat op zodat het wat verzwaard is. Ga zelf op het laminaat zitten dat je al gelegd hebt. Bij legmethode 2 bevestig je eerst de korte zijde van de plank en trek je vervolgens de plank naar je toe (naar de 2 reeds geïnstalleerde laminaat banen toe). Deze methode werkt een stuk sneller! Hierdoor leg je de Floer op dezelfde manier eenvoudig en snel verder. Heb je weer een nieuwe plank gelegd volgens legmethode twee? Schuif het laminaat pak telkens op de laatst geïnstalleerde plank zodat deze wat verzwaard is. Zo kan je door totdat je klaar bent! Als laatste stap snijd je de ondervloer op maat en laat je een kleine opstaande rand over. Verwijder de afstandhouders en werk de afstand tussen de muur en de vloer netjes af met een mooie bijpassende plakplint of een mdf muurplint!

Super korte samenvatting

Het is een lange lijst met stappen en handelingen, dus daarom zetten we ze allemaal nog even voor je op een rijtje! Als eerste laat je de pakken laminaat acclimatiseren in de ruimte waar de vloer gelegd gaat worden. Vervolgens zorg je dat je alle benodigdheden in huis hebt die je moet gebruiken bij het leggen van de vloer. Het controleren van de ondergrond en leggen van de ondervloer is de volgende stap. Zorg dat de ondergrond compleet stof en vuil vrij is zodat de ondervloer hierop gelegd kan worden. Als dit allemaal is gedaan dan kun je gaan beginnen met het leggen van de laminaat vloer. Houd hierbij rekening met de verschillende legmethodes. Bij de laatste stap zodra de vloer is gelegd zorg je ervoor dat je de ondervloer afsnijdt en een klein opstaand randje overhoudt. Werk dit netjes af met een luxe MDF plint of een plakplint in dezelfde kleur als de Floer en hoppa, met de voetjes van de vloer en genieten maar!

Bekijk ook eens de rest van het assortiment

De vloeren uit de Steden Laminaat collectie hebben een breedte van 24.4 cm en zijn daardoor al extra breed te noemen. Op zoek naar iets anders dan breed laminaat met v groef? Bekijk dan de unieke eiken Visgraat Laminaat vloeren. Naast een uitgebreid assortiment aan laminaat vloeren vind je bij Floer ook een divers aanbod in PVC vloeren, zowel klik PVC als PVC plak vloeren. Klik PVC vloeren zijn net zo gemakkelijk zelf te leggen als normale laminaatvloeren! De click PVC vloeren bestaan uit drie diverse collecties: eiken natuur click PVC, stoer tegel klik PVC en het populaire visgraat klik PVC vloeren. Plak PVC vloeren zijn niet zo eenvoudig zelf te leggen, we raden dit enkel aan richting ervaren doe-het-zelvers (en dan nog meer veel begeleiding). Deze vloeren zijn ook beschikbaar in een brede variant, namelijk het breed PVC. Wil je een unieke visgraat PVC vloer? Bekijk dan eens het Walvisgraat PVC of zijn kleine broertje, het Visgraat PVC.

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen