• 15 - 35 Jaar Garantie
 • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~7 minuten

Als het noodlot heeft toegeslagen zit er vaak niets anders op dan stappen te ondernemen. Wat als er een laminaat plank kapot is of één van de planken van laminaat vloeren heftig beschadigd zijn en deze niet te herstellen zijn met een reparatieset? Juist! Vervangen die laminaat plank! In dit blog artikel lees je hoe je stap voor stap zelf een laminaat plank kunt vervangen, zonder de hele vloer eruit te halen. Verder geven we je nog een aantal tips om beschadigingen op een laminaat vloer te voorkomen en hoe je kleine beschadigingen op bijvoorbeeld een breed laminaat vloer weg kunt werken.

Een laminaat plank kapot? Liever voorkomen dan genezen!

Floer-Landhuis-Laminaat-Onbehandelde-Eik-sfeer-vloer-extra-breed
Floer Landhuis Laminaat – Onbehandelde Eik

Is een laminaat plank kapot of heeft het laminaat een beschadiging opgelopen? Liever voorkomen dan genezen! Ben je benieuwd hoe je de kans op beschadigingen aan een vloer kan verkleinen? In vergelijking met PVC vloeren zijn laminaatvloeren sterker en zijn krassen minder snel gemaakt. Dat komt door de anti kras afwerking en het materiaal waar laminaat van gemaakt is: samengeperste houtvezels (HDF). Maar als een visgraat laminaat of een andere laminaat vloer een beschadiging heeft opgelopen is het iets lastiger weg te werken als bij een PVC vloer.

Een beschadiging is snel gemaakt maar helaas iets moeilijker op te lossen. Toch zijn er een aantal dingen die je kan doen om te voorkomen dat jij straks een lichte depressie krijgt door zo’n vervelende kras of beschadiging op je laminaatvloer. Een beschadiging op een vloer kan veroorzaakt worden doordat je per ongeluk een schaar met de punt naar beneden op de vloer of wanneer er iets anders met een scherpe hoek uit je handen glipt. Wil je voorkomen dat er krassen op jouw laminaat licht eiken of PVC vloer veroorzaken? Met viltjes onder de poten van meubels verklein je in ieder geval de kans! Deze zachte viltjes zorgen ervoor dat de harde metalen of houten poten geen krassen in de toplaag van je vloer maken.

Keep it clean

Het voorkomen van het mee naar binnen nemen van steentjes kun je doen door een schoonloopmat aan te schaffen. Deze schoonloopmat leg je bij de deur neer en zo blijven nare steentjes en zandkorrels buiten. Regelmatig met de stofzuiger door je woning en af en toe dweilen zorgt niet alleen voor een schone vloer maar maakt de kans op beschadigingen door steentjes of zand ook kleiner! Vind jij een vloer met stenen uiterlijk juist mooi? Dan kun je misschien maar beter voor een vloer met deze look gaan. Bekijk de Tegel Click PVC vloeren en ontdek PVC tegels met een betonlook. Liever een PVC tegel vloer zonder klik verbinding? Je kunt ook kiezen voor stoer & steen Tegel Plak PVC!

Floer-Visgraat-Laminaat-Onbehandeld-Eiken-interieur-woonkamer
Floer Visgraat Laminaat – Onbehandeld Eiken

Beschadigingen op laminaat

Is het voorkomen niet gelukt en heb je helaas een beschadiging op je laminaat vloer? Het is niet direct code rood in verband met één kapot laminaat deel en het is niet nodig om de hele laminaatvloer eruit te halen. Kleine beschadigingen kun je namelijk gewoon repareren met een reparatieset of laminaat vuller! Met een laminaat reparatieset vul je de kras op met een was mix en schaaf je het uitstekende wax weg. Met een vuller voor laminaat vul je de kras op dezelfde manier en verwijder je het overgebleven product. Heb je een kras of beschadiging, die zo groot is dat het niet te herstellen is met een reparatieset of vuller? Dan zit er helaas niets anders op dan het klik laminaat te vervangen. In het stappenplan hieronder wordt van A tot Z uitgelegd hoe je dit kunt doet.

Een laminaat plank vervangen, hoe doe je dat?

Moet jij een kapotte laminaat plank vervangen en ben je benieuwd hoe je dit moet doen? Volg het stappenplan en doe het zelf! Hierdoor heb jij niemand nodig en kan je zelf een stuk laminaat vervangen! Wanneer er één of twee planken in de laminaat vloer kapot zijn is het niet nodig om de hele vloer eruit te halen. Tenzij de kapotte laminaat plank die je gaat vervangen rust aan de zijkant tegen de muur en er een plint op zit, hoe je niet alle plinten te verwijderen wanneer je een stuk laminaat gaat vervangen. In dat geval haal je enkel de plint weg waar de plank op rust. Zo kan jij gemakkelijk en snel laminaat gedeeltelijk vervangen! Volg de instructies en vang het laminaat dat kapot is.

Handig om te weten

Een klik verbinding van een laminaat plank bestaat uit een groef en een mes. Deze ‘knowledge’ heb je straks nodig bij het vervangen van een laminaat plank 😉 .

Instructies kapot laminaat vervangen

 1. Zorg eerst dat je over de juiste tools beschikt. Voor het vervangen van bijvoorbeeld breed laminaat heb je het volgende nodig: tape, een stanleymes, potlood, invalzaag, een beitel, hamer, trekijzer en een stootblok. Als je al deze spullen gereed hebt dan kun je beginnen het kapot laminaat vervangen.
 2. Markeer de beschadigde plank. Markeer met een potlood de plank die uiteindelijk vervangen moet worden. Plak daarna de plank af met tape zodat je goed weet welke plank je moet verwijderen.
 3. Teken een zaaglijn op de nieuwe laminaat plank. Teken een zaaglijn op de klik verbinding van de nieuwe laminaat plank. Doe dit ook aan de onderkant van de plank zodat je weet tot waar de klik verbinding liep.
 4. Verwijder de groef van de klik verbinding. De groeven van de klik verbinding moeten van de horizontale zijde van de nieuwe plank gezaagd worden. Dit zorgt straks namelijk voor het makkelijker verlijmen van de plank.
 5. Zaag twee lijnen over de lengte van de beschadigde plank. Doe dit en zorg dat deze gleuven zo ver mogelijk tot de randen komen.
 6. Zaag aan de uiteinden van de plank een aantal inkepingen. Door dit in hoekstructuur te doen zorg je ervoor dat de plank makkelijker loskomt.
 7. Verwijder de beschadigde laminaat plank. Pak de beitel, zet hem in de gezaagde groeven en je kan de laminaat plank eruit halen. Als je de gehele plank hebt verwijderd kun je nog even al het overgebleven zaagsel opzuigen met een stofzuiger.
 8. Breng de verbindingslijm aan. Doe dit aan één van de lange en beide korte zijden in het gat van de verwijderde plank. Gebruik hiervoor de Floer D3 verbindingslijm.
 9. Bevestig de nieuwe plank. Klik de nieuwe laminaat plank vast met de niet afgezaagde groef aan de zijde van het gat waar geen lijm is aangebracht. Sla vervolgens met een stootblok de plank voorzichtig op z’n plek.
 10. Verdeel gewicht op de plank. Verdeel zo’n 40 kilo aan gewicht over de plank en laat de nieuwe laminaat plank vervolgens een aantal uren drogen.
Floer-Walvisgraat-Laminaat-vloer-Bultrug-Bruin-interieur
Floer Walvisgraat Laminaat – Bultrug Bruin

Gefeliciteerd!

Als je alle bovengenoemde stappen goed hebt opgevolgd en toegepast dan heb je nu succesvol je beschadigde laminaat plank vervangen! Na het leggen raden we aan om goed voor je vloer te zorgen zodat je niet om de week een laminaat licht eiken plank hoeft te vervangen. Gebruik af en toe een laminaat reiniger om je vloer schoon te houden. Op onze website vind je veel blogs over het onderhouden en goed zorgen voor een vloer, zoals het blog waarin wordt uitgelegd waarom een vloer moet acclimatiseren.Naast talloze blogs vind je heel veel verschillende soorten vloeren waaruit je een keuze kan maken. Fan van het visgraat patroon? Bekijk dan eens de visgraat laminaat collectie! Heb je liever een onderhoudsvrije en 100% waterbestendige vloer? Ga dan voor het Visgraat PVC of zijn grotere broer, het Walvisgraat PVC. Liever een PVC vloer in een rechte plank en met klik verbinding? Dan is het Natuur Click PVC misschien wel iets voor jou!