• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Jet
Leestijd: ~6 minuten

We hebben het er wel vaker over: de verschillen tussen vloeren. Zo hebben we al eens de verschillen tussen laminaat en PVC vloeren uitgelegd en is het verschil tussen click PVC en plak PVC uitgebreid aan bod gekomen. In deze FloerTube video leggen we de doe-het-zelf vloeren naast elkaar en behandelen we het verschil tussen klik laminaat en klik PVC. We nemen je mee in de wereld van de verschillen tussen click PVC en laminaat vloeren. Bekijk de video en ontdek er alles over!

Verschil 1: Laminaat vs PVC

Het grootste verschil tussen klik laminaat en klik PVC vloeren legt ook meteen de basis voor de rest van de verschillen tussen deze klik vloeren. Klik laminaat en PVC klik vloeren worden gemaakt uit verschillende materialen. Laminaat is een houtproduct dat bestaat uit samengeperste houtvezels (HDF). De afkorting HDF staat voor High Density Fibreboard. Dit betekent dat de houtvezels hard op de onderplaat worden gedrukt waardoor er een sterke laminaat plank ontstaat. PVC click bestaat uit een mix van een aantal materialen. Klik PVC is voorzien van een kunststof PVC strook en is daardoor voor een deel qua materiaal vergelijkbaar met plak PVC vloeren. Bij click PVC vloeren is de combinatie van steenmineralen toegevoegd. Deze rigid click PVC laag voegen we toe om er een stevig en hard product van te maken. Dit is de reden dat we het click PVC vloeren assortiment ook wel het rigid click mineraal PVC noemen. De steen mineralen tussenlaag zorgt ervoor dat klik PVC in de basis dezelfde eigenschappen heeft als de pluspunten van plak PVC en laminaat!

Verschil 2: Het leggen van de vloer

Laminaat staat bekend om de gebruiksvriendelijkheid van de vloerdelen door de gemakkelijke klikverbinding. Hierdoor is het voor iedere doe-het-zelver mogelijk om een laminaat vloer zelf te leggen. Voor de niet ervaren klussers onder ons hebben we handige hoe leg ik instructie video’s. Hierdoor hoef jij geen ervaring te hebben en leg jij jouw favoriete Floer eenvoudig zelf! Meer goed nieuws? In de basis geldt dit ook voor klik PVC vloeren! In vergelijking met laminaat is click PVC van een zwaarder materiaal gemaakt door de ‘rigid core’ van de plank. Een beetje spierballen heb je daarom wel nodig bij het leggen van een click PVC vloer en vaak wordt dit als minder soepel ervaren ten opzichte van een lichte laminaat plank. Bij klik PVC raden we daarom ook het gebruik van een rubberen hamer waarmee je op de vloer tikt om de klik verbinding goed in elkaar te bevestigen.

Floer-Landhuis-Laminaat-Onbehandelde-Eik-sfeer-vloer-extra-breed
Floer Landhuis Laminaat – Onbehandelde Eik

Verschil 3: Water op de Floer

We hebben het al vaak laten zien en besproken maar dit blijft toch een belangrijk verschil: de waterbestendigheid van de vloeren. Floer Laminaat is prima bestand tegen spatwater in bijvoorbeeld een keuken. Ook hebben we verschillende collecties zoals extra breed laminaat en eiken laminaat vloeren die waterbestendig zijn gecoat en zelfs 4 uur plasvorming kunnen weerstaan! Maar echt 100% waterbestendig is laminaat niet. We raden het dan ook niet aan om laminaat in een badkamer te leggen. Klik PVC is echter volledig 100% waterbestendig en kan je zelfs in de badkamer plaatsen! Denk daarbij wel aan de juiste installatie en bijvoorbeeld het goed afkitten rondom de vloer om het gehele oppervlak waterdicht te maken. 

Verschil 4: Warmteweerstand

Warme voeten, wie houdt er nou niet van? Vloerverwarming en vloeren zijn een gouden combinatie. Heb jij vloerverwarming in huis? Controleer altijd bij de leverancier de eis van de warmteweerstand van de vloerverwarmingsinstallatie. We hanteren 0,15 m2 K/W als de maximale warmteweerstand omdat deze waarde vaak voorkomt. Zowel klik PVC vloeren als laminaat vloeren blijven hier ver onder en zijn daardoor heel geschikt in combinatie met vloerverwarming! Er zit wel een klein verschil in. Laminaat is in vergelijking met PVC klik een iets minder goede warmte geleider maar dit betekent niet perse minder rendement. De warmteweerstand zegt iets over de snelheid waarmee de vloer de warmte afgeeft. Geef jij een slinger aan de verwarming en heb jij een laminaat vloer? Dan merk je dit een paar minuten later dan wanneer je voor een klik PVC vloer had gekozen.

Floer-FloerTube-Eiken-parket-laminaat-pvc-vloerverwarming-warmteweerstand
Floer warmteweerstand plak PVC – klik PVC – Laminaat – Eiken Parket

Laminaat vloeren van 8 mm dikte hebben een warmteweerstand van 0,07 m2 K/W. De warmteweerstand van het visgraat laminaat is iets hoger doordat deze vloeren dikker zijn, deze collectie heeft daardoor een warmteweerstand van 0,09 m2 K/W. Het Click PVC assortiment heeft een warmteweerstand van 0,039 m2 K/W.

Floer tip

Vergeet niet dat klik vloeren zoals Walvisgraat Click PVC, op een ondervloer gelegd moeten worden! Een ondervloer moet daarom ook geschikt zijn voor vloerverwarming. De warmteweerstand van de ondervloer tel je op bij de warmteweerstand van de klik laminaat of klik PVC vloer. Dit samen moet onder de maximale warmteweerstand van de vloerverwarming installatie komen. Blijft de combinatie onder de 0,15 m2 K/W? Dan is de vloer en de ondervloer geschikt voor vloerverwarming!

Verschil 5: De soorten ondervloeren

Bij zowel een laminaat als een klik PVC vloer heb je een geschikte ondervloer nodig. Ook hier zit een verschil in. Bij laminaat heb je namelijk meer keuze qua soorten ondervloeren. Zo kan je kiezen voor de Geruisloos Ondervloer met 10 dB certificaat, kan je uit de voeten met de Contactloos Ondervloer of kan jij een stapel Groene Ondervloer Platen onder het laminaat gooien. Bij click PVC vloeren heb je iets minder keuze. Dat komt doordat klik PVC vloerdelen zwaarder zijn. Deze vloeren hebben een ondervloer nodig die voldoende ondersteuning en druksterkte biedt, dit noemen we ook wel de kPa waarde. Hoe hoger de kPa waarde, hoe hoger de drukweerstand van de ondervloer. Hoe hoger de drukweerstand, hoe beter de zware vloerdelen en klikverbinding beschermd zijn.

Floer-Landhuis-Click-PVC-Natuur-Eik-sfeer
Floer Landhuis Click PVC vloer – Natuur Eik

Voor een PVC click vloer heb je dus een ondervloer nodig met een hoge kPa waarde. We adviseren een minimale kPa waarde van 200 in verband met bescherming van de klik verbinding, maar kiezen het liefst voor meer. Daarom raden we sterk het gebruik van de rigid click PVC ondervloer aan. Deze ondervloer heeft een kPa waarde van 400, het dubbele van wat er minimaal wordt gevraagd. Enkel in combinatie met deze ondervloer ontvang je op jouw favoriete klik PVC vloer 20 jaar garantie.

Wist je dat er ook een minimale kPa waarde geldt bij laminaat vloeren? Dit wordt nog weleens vergeten. Bij laminaat is ‘slechts’ 10 kPa verreist in plaats van 200 kPa bij click PVC.

Het zit er weer op. Dit waren de 5 grote verschillen tussen klik laminaat en klik PVC vloeren. Ben jij benieuwd naar meer FloerTube video’s? Bekijk alle afleveringen op het FloerTube kanaal en abonneer om op de hoogte te blijven! Meer lezen? Kijk op het Floer blog en leer alles over vloeren.

 

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen