• 15 - 35 Jaar Garantie
 • 100% duurzaam
Door: Kay
Leestijd: ~5 minuten

Recent zijn de Walvisgraat Click PVC vloeren gelanceerd, maar nu is het natuurlijk van belang voor iedereen die interesse heeft in deze prachtige doe-het-zelf vloer (en we begrijpen die interesse volledig) om te weten hoe je hem moet leggen. Om het zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we speciaal voor jou een FloerTube video opgenomen waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de Walvisgraat Click PVC vloer legt. Bekijk de FloerTube video en lees het stappenplan om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Met de kennis die je straks hebt opgedaan, sta je sterk paraat voor het nauwkeurig leggen van de walvisgraat vloer op maat!

Een Walvisgraat Click PVC vloer leggen, hoe doe ik dat?

Floer-Walvisgraat-Click-PVC-Orka-Onbehandeld-inspiratie-8
Floer Walvisgraat Click PVC – Orka Onbehandeld

Walvisgraat Klik PVC Acclimatiseren

We begrijpen dat je de vloer zo snel mogelijk wilt leggen, maar enige voorbereiding is noodzakelijk. De vloerdelen dienen minimaal 48 uur te acclimatiseren in de ruimte waar ze uiteindelijk ook komen te liggen. Zorg ervoor dat de vloerdelen tijdens het acclimatisatieproces in (#) verband liggen. Door de walvisgraat Click PVC vloer te laten acclimatiseren, wennen de planken aan de temperatuur en het leefklimaat van de ruimte.

Bodemvloer controleren

Voordat de ondervloer kan worden geplaatst is het van belang om de bodemvloer te controleren. De bodemvloer moet immers egaal, vlak, vuil en- stofvrij zijn. Daarnaast kan je door middel van een plamuurmesje eventuele oneffenheden wegwerken. Ga vervolgens ook even met de stofzuiger erbij langs om al het vuil en stof te op te zuigen.

Floer-Walvisgraat-Click-PVC-Narwal-Nootbruin-sfeer-perspectief
Floer Walvisgraat Click PVC – Narwal Nootbruin

Benodigdheden voor het leggen

Om de klus goed uit te voeren, is het natuurlijk essentieel om te beschikken over het juiste gereedschap.

 1. Afstandhouders (inhoud Floer legset)
 2. Stofzuiger
 3. Rubberen hamer
 4. Kniebeschermers
 5. Potlood
 6. Aanslagblok (inhoud Floer legset)
 7. Lineaal
 8. Floer Alutape
 9. Stanleymes
 10. PVC knipper (of decoupeerzaag)
 11. Rigid Click PVC ondervloer
 12. Kundige legger

En een 48 uur geacclimatiseerde Walvisgraat Click PVC vloer. Zonder vloer wordt het leggen ervan een uitdaging, vergelijkbaar met het versieren van een kerstboom zonder piek; dat kan natuurlijk ook niet.

Ondervloer Walvisgraat Click PVC plaatsen

Heb je de bodemvloer goed geïnspecteerd en is deze gereed gemaakt? Dan is het tijd om de ondervloer te gaan leggen. Het is van belang dat je de Rigid Click PVC ondervloer gebruikt, deze is speciaal ontwikkeld voor Walvisgraat Click PVC vloeren. Met een druksterkte van 400 KpA biedt deze ondervloer voldoende stevigheid, waardoor de zware vloerdelen voldoende weerstand ondervinden en de klikverbinding beschermd en ondersteund blijft. Bekijk Floertube #17 om te zien hoe je deze ondervloer legt.

Floer-Walvisgraat-Click-PVC-Cetus-Creme-sfeer-perspectief-groot-edit
Floer Walvisgraat Click PVC – Cetus Crème

Starterspunten maken

Voordat je enthousiast begint met het leggen van de Walvisgraat Click PVC, is het essentieel om een starterspunt te creëren. Dit doe je door 3 linker en 3 rechter planken in elkaar te klikken. Vervolgens teken je aan beide kanten de volledige planklengte af. Daarna teken je een streep van punt tot punt en kan je de planken op maat maken. Voordat je de volledige vloer kunt leggen, moet je berekenen hoe veel starterspunten je nodig hebt. Hiervoor moet je de breedte van de ruimte delen door de breedte van het starterspunt, zo weet je hoe veel je nodig hebt. De reststukken moet je niet weggooien, deze kun je namelijk aan elkaar verbinden tot een punt die je kunt gebruiken voor het einde van de vloer! Volledig stapsgewijs een starterspunt maken? Neem dan een kijkje op ‘Walvisgraat Click PVC starterspunt maken, hoe doe je dat?‘.

Hoe maak je de vloerdelen op maat?

Het op maat maken van de vloerdelen, voor bijvoorbeeld bij het kozijn of langs de muur, kan worden gedaan door een PVC knipper. Mocht je deze niet tot je beschikking hebben, dan kan je het ook op maat zagen met een decoupeerzaag met fijne vertanding.

Floer-Walvisgraat-Click-PVC-Noordkaper-Natuur-sfeer-perspectief-closeup
Floer Walvisgraat Click PVC – Noordkaper Natuur

Walvisgraat Click PVC leggen

Na het bepalen van het aantal benodigde starterspunten is het tijd om deze met elkaar te verbinden. Gebruik enkele extra planken om ze aan elkaar te bevestigen. Zodra dit is voltooid, kun je meters maken en de Walvisgraat Click PVC-vloer verder leggen. Dit kan alleen op één manier: de zigzag-methode. Hiermee leg je de vloer van links naar rechts, omdat je te maken hebt met zowel linker- als rechtervloerdelen.

Zorg ervoor dat je de vloerdelen tijdens het leggen goed verzegelt door de kopse kanten voorzichtig aan te tikken met een rubberen hamer. We begrijpen dat je jouw prachtige walvisvloer snel in de woning wilt hebben, maar let erop dat je de vloer niet met volle kracht in elkaar tikt. Wanneer je het einde nadert, heb je nog eindpunten die geplaatst moeten worden. Deze kun je eenvoudig aan de linker- en rechterkant van de plek waar ze moeten liggen leggen, even aftekenen, op maat maken, en dan kun je ze in elkaar klikken. Zo ligt de vloer als gegoten.”

Afwerking en onderhoud

Nu siert jouw prachtige vloer de ruimte, en dan komen we terug bij de piek van de kerstboom. De vloer moet namelijk nog worden afgewerkt met randafwerking; ga bijvoorbeeld een moderne MDF-plint. Bovendien is het essentieel om jouw Walvisgraatvloer goed te onderhouden. Gelukkig zijn deze vloeren zeer onderhoudsvriendelijk! Meer informatie over het schoonmaken en onderhouden van jouw vloer? Vergeet dan zeker niet een kijkje te nemen op ‘Het schoonmaken en onderhouden van jouw vloer‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen