• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Jet
Leestijd: ~4 minuten

Welke vloer op vloerverkoeling? Terwijl buiten de sneeuw valt en een gure wind rond het huis waait, stap je op deze koude winterochtend uit bed. Klaar om de warmte van je vloerverwarming te omarmen! Maar je voetstappen worden niet begroet met een heerlijke warmte, maar eerder met een verfrissende kou die beter past bij tropische temperaturen dan bij een winterse ochtend in eigen huis. Je vloerverkoeling, die je in de zomer zo comfortabel koel hield, lijkt zijn eigen idee te hebben van hoe jij de winter moet doorkomen. Terwijl je ‘koel’ wordt begroet door je vloerverkoeling, race je naar de thermostaat. Winterse verassingen houden we immers met dit weer liever buiten de deur!

Floer-Dorpen-PVC-vloer-Noordwijk-Natuur-sfeer-perspectief-v1
Floer Dorpen PVC – Noordwijk Natuur Eiken

In de vloeren wereld evolueren niet alleen de esthetische keuzes, maar veranderen ook continue de technologische aspecten van vloeren. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwe, revolutionaire keurmerk MEGAMAT waardoor PVC vloeren met deze afwerking nu matste PVC vloeren van Nederland zijn! Een andere innovatie die steeds populairder wordt, is vloerverkoeling. Maar welke vloeren zijn nu eigenlijk geschikt voor deze moderne koelingstechniek? Laten we duiken in de wereld van PVC, laminaat en hybride houten vloeren en ontdekken wat vloerverkoeling precies inhoudt.

Wat is vloerverkoeling?

Vloerverkoeling is een energie-efficiënt systeem dat gedurende een warme zomer de ruimte niet opwarmt, maar juist koelt. Het systeem verspreidt gelijkmatig koele lucht door de woning, waardoor er een comfortabele en constante temperatuur wordt gerealiseerd. Het is niet alleen energiezuinig maar het elimineert ook de noodzaak van traditionele airconditioning, wat esthetisch gezien natuurlijk ook een win-win is. Bij vloerverkoeling wordt exact hetzelfde leidingsysteem gebruikt als bij een vloer met vloerverwarming, maar dan met een tegenovergestelde werking. Het water in de leidingen geven dan geen warmte af, maar blijft op een relatief lage temperatuur van minimaal 18 graden. Hierdoor kan de vloerverkoeling tijdens een warme zomerperiode het huis heerlijk koelen en ontstaat er een heerlijke temperatuur in de woning. Afhankelijk van het type systeem, raden we in de meeste gevallen het niet aan om de temperatuur in de leidingen lager dan 18 graden Celsius te zetten. De kans bestaat dat er anders condensvorming op of onder de vloer ontstaat. Vocht en water kunnen een vloer onherstelbaar beschadigen, helemaal als het onder de vloer zich bevindt. Condensvorming moet dus absoluut voorkomen worden!

Floer-Landhuis-Laminaat-vloer-Onbehandeld-Eiken-het-opstookprotocol-
Floer Landhuis Laminaat – Onbehandelde Eik

Geschikte vloeren voor vloerverkoeling

  1. PVC Vloeren: PVC is een uitstekende keuze voor vloerverkoeling vanwege zijn warmtegeleidende eigenschappen. Het materiaal past zich snel aan de temperatuurveranderingen aan, waardoor het comfortabel aanvoelt aan blote voeten. Je kunt hierdoor tijdens de warme zomerdagen genieten van een koele temperatuur in huis en in de winter kan beschikken van een aangename warme voeten en leefklimaat in de woning! Walvisgraat PVC vloeren zijn niet alleen stijlvol maar ook perfect voor vloerverkoeling, dankzij de extreem lage warmteweerstand van 0,019 m2K/W.
  2. Laminaat: Laminaatvloeren zijn ook een goede optie als je deze vloeren wilt combineren met vloerverkoeling en -verwarming. Vooral als het wordt geïnstalleerd met een speciale ondervloer die warmte goed geleidt! Extra breed laminaat kan een verfijnde uitstraling toevoegen aan je ruimte, terwijl het de voordelen van vloerverkoeling behoudt.
  3. Hybride Houten Vloeren: Ook Hybride Houten vloeren kan je uitstekend combineren met vloerverwarming- en verkoeling! De ingenieuze Hybride Houten vloeren combineren de warme uitstraling van hout met de stabiliteit van laminaatvloeren, waardoor ze ideaal zijn voor vloerverkoeling. De lage warmteweerstand van 0,07m2K/W onderschrijft dit.

Advies voor de beste combinatie

Floer-Walvisgraat-Click-PVC-Orka-Onbehandeld-inspiratie-7walvisgraat-vloer-in-commerciele-ruimtes
Floer Walvisgraat Click PVC – Orka Onbehandeld

Wanneer je kiest voor een vloer voor vloerverkoeling is het cruciaal om te letten op de warmteweerstand, uitgedrukt als de R-waarde. Hoe lager de R-waarde, hoe beter de warmtegeleiding. PVC heeft over het algemeen een lagere R-waarde dan traditioneel houten vloeren, waardoor vloeren van PVC een uitstekende keuze is voor vloerverkoeling. Walvisgraat PVC vloeren, Extra Breed Laminaat en Hybride Houten vloeren zijn ontworpen met het oog op deze moderne technologieën. Ze combineren stijl met functionaliteit, waardoor je kunt genieten van een koel en verfijnd interieur. Maar ook andere vloeren, zoals PVC visgraat en XL PVC, is uitstekend te combineren met vloerverwarming en -verkoeling. Wil je meer weten over de geschiktheid van specifieke vloeren voor vloerverkoeling? Neem gerust contact op. Met de juiste vloerkeuze wacht er namelijk een comfortabele, stijlvolle en koele ruimte op je. Maar voorlopig blijven we nog even genieten van de warmte dankzij vloerverwarming in huis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *