• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Jet
Leestijd: ~4 minuten

Daar zijn we weer met een nieuwe aflevering van FloerTube. Deze keer geeft Guido tips over het schoonmaken en onderhouden van jouw vloer. Wil jij weten hoe je parket, laminaat of PVC schoonmaakt en onderhoud? Bekijk de video en ontdek welke schoonmaakmiddelen je wel of juist niet moet gebruiken & meer handige tips.

Jouw vloer schoonmaken en onderhouden

Je vloer schoonmaken en onderhouden, het is belangrijk dat je weet wat jij wel én niet moet doen. Het zorgt er voor dat jouw laminaat of PVC vloer er mooi blijft uitzien, het geen beschadigingen krijgt van de verkeerde middelen en je langer van de vloer kan genieten. Als de vloer goed wordt schoongemaakt, onderhoud je het namelijk ook goed. Maar voordat je gaat poetsen, lees dit artikel goed door.

Grootste boosdoener voor een vloer

De grootste boosdoener voor een vloer is zand en kleine steentjes. Het zorgt vaak voor beschadigingen aan de toplaag. Dit moet je uiteraard voorkomen en dat kan ook! Gebruik in elk geval bij de voordeur een Floer schoonloopmat. Heb je een tuindeur? Het is aan te raden om ook daar een schoonloopmat neer te leggen. Zo is jouw parket, laminaat of PVC vloer beschermd tegen beschadigingen. Het vuil, zand en vocht blijft grotendeels achter bij de deur.

Floer-Visgraat-Laminaat-Natuur-Eiken-Vloer-sfeer schoonmaken en onderhouden van je vloer
Floer Visgraat Laminaat – Natuur Eiken

Stofzuigen

Heb je een schoonloopmat en toch vuil mee naar binnen genomen? Pak de stofzuiger erbij. Regelmatig stofzuigen verminderd de kans op beschadigingen van zand en kleine steentjes doordat het niet langdurig op de vloer blijft liggen. Let bij het stofzuigen er op dat de vloer beschermd wordt door gebruik te maken van een borstel opzetstuk. Heb je een vloer met V-groef? Hier kunnen kleine beetjes zand of steentjes achterblijven. Geef het extra aandacht met de stofzuiger! Zo voorkom je de kans op beschadigingen.

Schoonmaakmiddelen

Is de vloer vies en heb je last van hardnekkig vuil? Dan is het soms nodig om de vloer te dweilen. Voor parket vloeren kan je het beste vloerzeep gebruiken. Vloerzeep maakt de vloer schoon en brengt een dunne beschermingslaag aan, waardoor je eiken houten vloer beter beschermd is tegen krassen door zand en steentjes. Er zijn twee soorten onderhoud middelen voor eiken parket vloeren verkrijgbaar: Vloerzeep Wit en Vloerzeep Naturel. Heb je een PVC of laminaat vloer? Daarvoor hebben we een speciale Laminaat reiniger en PVC reiniger. Maar je kan ook normaal afwasmiddel gebruiken of een klein scheutje schoonmaakazijn.

Wat moet je niet gebruiken?

Gebruik geen schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger of schuurmiddelen om jouw laminaat of PVC vloer schoon te maken. Dit geldt voor alle laminaat-, PVC en parket vloeren. Deze middelen zijn in tegenstelling tot wat men denkt niet geschikt om een vloer mee te reinigen en kunnen het laminaat of PVC ernstig aantasten. Zo kan het bijvoorbeeld zorgen voor een doffe gloed of kleurverandering en kan het bij veelvuldig gebruik zelfs de toplaag van de vloer onherstelbaar beschadigingen.

Gebruik geen stoomreiniger op jouw laminaat of PVC vloer! Vanwege de hoge druk en de hitte van de stoom raden we dit sterk af. De stoom kan namelijk gemakkelijk tussen de groeven en naden van de klikverbinding van het laminaat komen. Wanneer er vocht onder een laminaatvloer terecht komt, zal dit de vloer onherstelbaar beschadigen. Ook voor een PVC vloer raden we het gebruik van een stoomreiniger af. Door de hoge temperatuur van de stoom kan dit ervoor zorgen dat de lijm waarmee de vloer is geplakt op de ondergrond loslaat. De kans dat een stoomreiniger jouw vloer beschadigd is daardoor erg groot. We raden het gebruik op een Floer dan ook sterk af.

Je vloer dweilen

Je vloer dweilen, hoe doe je dat? Te veel water gebruiken is voor een laminaat of houten vloer niet goed, daarom hebben we verschillende laminaat vloeren waterproof gecoat. Af en toe je vloer dweilen moet natuurlijk kunnen. Het is belangrijk om je vloer niet langdurig vochtig te laten en niet kletsnat te maken. Ligt er een kleine plasvorming? Droog het met een theedoek. Tip: als jij je deuren en ramen open doet droogt de vloer sneller. Conclusie: niet te vochtig dweilen!

Meer FloerTube video’s of Floer blogs? Of wil je meer weten over het schoonmaken van een laminaat vloer? Je leest het hier! Bekijk hier alle vloeren van Floer.

Gratis Collectieboek? ^

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 70 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen