• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Jet
Leestijd: ~4 minuten

Hoe maak je een laminaatvloer schoon?

Een laminaat vloer schoonmaken en onderhouden. Het klinkt zo simpel en we hebben goed nieuws, want: dat is het ook! Maar hoe maak je een laminaatvloer schoon? Het is belangrijk om te weten wat de do’s en don’ts zijn. Je kan het namelijk al snel verkeerd doen bij het gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen. Je eigen Floer beschadigen, dat wil je natuurlijk niet. Lees hier hoe en wat je moet doen én wat je vooral niet moet doen. 

Een laminaatvloer schoon houden met een stofzuiger

Floer-Visgraat-Laminaat-Bruin-Eiken-vloer-interieur
Floer Visgraat Laminaat – Bruin Eiken

Het schoonmaken begint met goed stofzuigen. Het zand dat mee naar binnen genomen wordt schuurt de bovenlaag van de vloer en zorgt voor krasjes. Door regelmatig te stofzuigen kan je dit verminderen of zelfs helemaal voorkomen. We raden aan om hier een opzetstuk voor te gebruiken zodat je de vloer niet beschadigt tijdens het schoonmaken. De meeste laminaat vloeren van Floer hebben een anti-kras laag en zijn daardoor krasvast, zoals het visgraat laminaat en de Landhuis vloeren, wat valt onder extra breed laminaat. Jouw Floer zal hierdoor minder snel beschadigen door bijvoorbeeld zand of kleine steentjes. Maar, liever voorkomen dan genezen. Een opzetstuk bij het stofzuigen is daarom wel een aanrader!

Welke schoonmaak middelen bij laminaat vloeren gebruiken

Voor een echt schone vloer kan je laminaat ook reinigen met (lauw) warm water. Hierbij is het wel belangrijk dat de vloer niet heel nat wordt of langdurig vochtig blijft. Dat is niet goed voor de vloer en vergroot de kans op werking. Het kan zelfs zorgen voor blijvende schade! Tip: droog de vloer na met een doek of lucht je huis na afloop zodat je vloer sneller droogt.

Om je laminaatvloer grondig te reinigen, meng je een beetje laminaat reiniger met water en veeg je de vloer af met een microvezeldoek. Je kunt ook een dweil gebruiken, maar zorg ervoor dat deze niet te vochtig is. Als je ervoor kiest om te dweilen of de vloer met een doek te reinigen, is het aan te bevelen om ramen en/of deuren te openen om de vloer sneller te laten drogen. Hoe korter de vloer vochtig blijft, hoe beter het is voor het laminaat.

Nu je weet wat je wél kan gebruiken als schoonmaakmiddel, is het ook goed om te weten wat je vooral niet moet doen.

Floer-Visgraat-Laminaat-Mat-Wit-Eiken-Vloer-Sfeer-1
Floer Visgraat Laminaat – Mat Wit Eiken

Wat moet je niet doen bij het schoonmaken?

Bij het schoonmaken van een laminaatvloer moet je in elk geval geen allesreiniger of soortgelijke schoonmaakmiddelen gebruiken. Dit is erg slecht voor een laminaatvloer, het kan de vloer dof maken en zelfs de kleur aantasten. Daarnaast tast het de beschermende toplaag aan. Dat wil je natuurlijk niet!

Je laminaat vloer is aangetast, wat nu?

Help! Is je vloer al aangetast doordat je de verkeerde schoonmaakmiddelen hebt gebruikt? Geen stress, gebruik ammoniak! Voeg bij een emmer warm water een (klein) scheutje ammoniak en maak de vloer goed schoon. Het kan zijn dat je dit een aantal keren moet herhalen om de natuurlijke look van je vloer weer helemaal terug te krijgen. Het is aan te raden om de vochtige vloer vervolgens weer droog te maken met een theedoek.

Een laminaat vloer schoonmaken met een stoomreiniger

Heb je een stoomreiniger en maak je hiermee je vloer schoon? Doe dit niet! Doordat het apparaat met een hoge druk stoom uitblaast is de kans erg groot dat er vocht tussen de laminaat planken door komt. Wanneer er vocht onder de laminaat vloer terecht komt en de onderkant vochtig blijft, is de kans groot dat je vloer gaat opbollen, werken en onherstelbaar wordt beschadigd. 
Kortom: een laminaatvloer maak je gewoon schoon met (lauw) warm water, een scheutje schoonmaakazijn en door de vloer vervolgens goed te drogen met een doek. Dan krijg je het beste resultaat en heb je het langst plezier van je Floer! En nu poetsen maar!

Wil je meer advies? Bekijk de video over het schoonmaken en onderhouden van jouw vloer! Geïnteresseerd in een van de Floer collecties? Bekijk hier alle vloeren! Naast laminaat vloeren vind je onder andere 100% waterbestendige en onderhoudsvrije PVC vloeren in het assortiment. Deze vloeren zijn beschikbaar in Klik PVC, PVC Tegel en breed PVC. Fan van een vloer met een visgraat patroon? Bekijk dan eens het Visgraat PVC of XL Visgraat PVC. Je kunt deze vloeren ook bekijken bij de dichtstbijzijnde Floer dealer!

Gratis Collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen