• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Jet
Leestijd: ~4 minuten

Hoe maak je een laminaatvloer schoon?

Het team van Floer krijgt iedere dag tientallen vragen. De meeste voorkomende of belangrijke onderwerpen zullen we hier behandelen, in deze terugkerende rubriek. Deze keer in LeesFoer: Hoe maak je een laminaatvloer schoon?

Je laminaatvloer schoonmaken. Het klinkt zo simpel en we hebben goed nieuws, want: dat is het ook! Maar dan is het wel belangrijk om te weten wat de do’s en don’ts zijn. Je kan het namelijk al snel verkeerd doen wanneer je de verkeerde schoonmaakmiddelen gebruikt. Je eigen Floer beschadigen, dat wil je natuurlijk niet. Lees hier hoe en wat je moet doen én wat je vooral niet moet doen.

Hoe te beginnen?

Het schoonmaken begint met goed stofzuigen. Het zand dat mee naar binnen wordt genomen schuurt de vloer en zorgt voor krasjes. Door regelmatig te stofzuigen kan je dit verminderen. Hierbij raden we wel aan om een opzetstuk te gebruiken zodat je de vloer niet beschadigd tijdens het schoonmaken. De meeste laminaatvloeren van Floer hebben een anti-kras laag en zijn daardoor krasvast. Jouw Floer zal hierdoor minder snel beschadigen door bijvoorbeeld zand of kleine steentjes. Maar, liever voorkomen dan genezen. Een opzetstuk bij het stofzuigen is daarom wel een aanrader!

 

 

Welk schoonmaakmiddel kan ik bij laminaat gebruiken?

Voor een echt schone vloer kan je laminaat ook reinigen met (lauw) warm water. Hierbij is het wel belangrijk dat de vloer niet heel nat wordt of langdurig vochtig blijft. Dat is niet goed voor de vloer en vergroot de kans op werking en eventueel zelfs blijvende schade. Tip: droog de vloer na met een doek of lucht je huis na afloop zodat je vloer sneller droogt.

Om je laminaatvloer echt goed te reinigen, kun je een scheut schoonmaakazijn bij het water doen en de vloer met een microvezel doek afnemen. Met een dweil kan dit ook maar maak het dus niet te nat! Wanneer je gaat dweilen of de vloer met een doek gaat schoonmaken, is het aan te raden om diverse ramen en/of deuren open te zetten. Hierdoor droogt de vloer sneller. Hoe korter de vloer vochtig is hoe beter het is voor het laminaat.


Nu je weet wat je wél kan gebruiken als schoonmaakmiddel, is het ook goed om te weten wat je vooral niet moet doen.

 

Floer-Visgraat-Laminaat-Mat-Wit-Eiken-Vloer-Sfeer-1

Wat moet je vooral niet doen?

Bij het schoonmaken van een laminaatvloer moet je in elk geval geen allesreiniger, groene zeep of soortgelijke schoonmaakmiddelen gebruiken. Dit is erg slecht voor een laminaatvloer, het kan de vloer erg dof maken en de kleur aantasten. Dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast tast het de beschermende toplaag aan.

Je vloer is aangetast, wat nu?

Help! Is je vloer al aangetast doordat je de verkeerde schoonmaakmiddelen hebt gebruikt? Geen stress, gebruik ammoniak. Doe bij een emmer warm water een scheutje ammoniak en maak de vloer goed schoon. Het kan zijn dat je dit een aantal keren moet herhalen om de natuurlijke look van je vloer weer helemaal terug te krijgen. Het is aan te raden om de vochtige vloer vervolgens weer droog te maken met een theedoek.

Heb je een stoomreiniger? En maak je hiermee je vloer schoon? Doe dit niet!
Doordat dit apparaat met een hoge druk stoom uitblaast, gaat er ook vocht tussen de planken door. Dit komt onder de vloer en als de onderkant vochtig blijft, is de kans groot dat je vloer gaat opbollen, werken en onherstelbaar wordt beschadigd.

Kortom: een laminaatvloer maak je gewoon schoon met (lauw) warm water, een scheutje schoonmaakazijn en door de vloer vervolgens goed te drogen met een doek.

Dan krijg je het beste resultaat en heb je het langst plezier van je Floer!
En nu poetsen maar!

Bekijk alle laminaat vloeren van Floer.