• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Kay
Leestijd: ~5 minuten

Kieren in een laminaatvloer zijn vergelijkbaar met een lekkende kraan die constant een vervelend druppelgeluid maakt. Het is niet ernstig, maar wel zeer irritant. In dit blog duiken we dieper in op het probleem van kieren tussen de planken. We onderzoeken de oorzaken van dit fenomeen, van luchtvochtigheid tot vloerverwarming, en bieden praktische oplossingen om kieren te voorkomen. Ga je zelf plezieren en voorkom onnodige kieren 😉. Neem alle factoren goed door om jouw vloer in topconditie te houden!

Floer Landhuis Lichte Eik Sfeer 5 ruimtelijk effect met breed laminaat
Floer Landhuis Laminaat – Lichte Eik

Te lage of te hoge luchtvochtigheid

De perfecte uitstraling van je laminaatvloer hangt samen met de luchtvochtigheid in je leefomgeving. Het is een factor die het uiterlijk en de kwaliteit van je vloer kan beïnvloeden. Of het nu te droog of te vochtig is, beide extremen kunnen leiden tot vervelende problemen, zoals het ontstaan van kieren in jouw laminaatvloer. Laminaatplanken hebben de neiging om te krimpen bij een lage luchtvochtigheid, waardoor er ongewenste openingen ontstaan tussen de planken. Aan de andere kant kunnen bij een te hoge luchtvochtigheid de planken uitzetten, wat ook resulteert in ongewenste ruimte tussen de planken.

Meten is weten, dus schaf een hygrometer aan voordat de vloer gelegd is. Om de problemen te voorkomen, is het van essentieel belang om een optimaal niveau van luchtvochtigheid te handhaven. Gelukkig zijn er eenvoudige oplossingen om dit te bereiken. In drogere omstandigheden kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van luchtbevochtigers om de luchtvochtigheid te verhogen. Aan de andere kant is voldoende ventilatie in vochtige omgevingen een effectieve manier om de luchtvochtigheid te reguleren.

Wat is de ideale luchtvochtigheid?

De ideale luchtvochtigheid voor vloeren ligt over het algemeen tussen de 45% en 65%. Dit bereik biedt een optimale omgeving waar je laminaatvloer kan liggen zonder problemen.

Floer-Visgraat-Laminaat-vloer-Onbehandeld-Eiken
Floer Visgraat Laminaat – Onbehandeld Eiken

Acclimatiseren laminaatvloer

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar cruciaal is tijdens het installatieproces van laminaatvloeren, is het acclimatiseren van de vloer. Het doel van dit proces is om de laminaatplanken te laten wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte. Vergelijk het met het warm houden van een pasgeboren baby; je wilt constant voor warmte zorgen en kou vermijden. Met het acclimatisatieproces wordt de kans op krimpen of uitzetten na installatie geminimaliseerd. Het is essentieel om de luchtvochtigheid zowel te handhaven wanneer de vloer eenmaal ligt als tijdens het acclimatisatieproces.

Een correct acclimatisatieproces is het plaatsen van de pakken in de ruimte waarin ze worden geïnstalleerd gedurende minimaal 48 uur. Hierdoor kunnen de planken zich aanpassen aan de omstandigheden en wordt de kans op werking verminderd. Aan de hand van het acclimatisatieproces verklein je dus de kans op kieren.

Floer Vloerverwarming-het-opstookprotocol

Verkeerd gebruik vloerverwarming

Mocht je geen vloerverwarming hebben, dan is dit stukje informatie wellicht niet relevant voor jouw situatie. Desalniettemin is het nooit verkeerd om je te laten informeren; wie weet komt het later nog van pas. Hoewel vloerverwarming een luxe en comfortabele toevoeging aan een huis kan zijn, is het belangrijk om te weten dat onjuist gebruik ervan nadelige gevolgen kan hebben voor laminaatvloeren. Bijvoorbeeld, ongeschikte instellingen van de vloerverwarming, zoals extreme temperaturen, kunnen leiden tot werking van de planken en resulteren in kieren. Om dit probleem te voorkomen, is het essentieel om het opstookprotocol nauwkeurig te volgen en te zorgen dat er geen extreme temperatuurschommelingen ontstaan. Door een gematigde temperatuur te handhaven en geleidelijke veranderingen in de verwarming te bevorderen, minimaliseer je werking in de vloer en voorkom je kieren.

Floer-Authentiek-Laminaat-Onbehandeld-sfeer-front
Floer Authentiek Laminaat – Onbehandeld

Het gebruik van de juiste ondervloer

Een ander onderdeel van laminaatinstallatie dat ook vaak over het hoofd wordt gezien, maar van cruciaal belang is, is de keuze van de ondervloer. Een verkeerde ondervloer kan onder andere bijdragen aan het ontstaan van kieren. De ondervloer heeft invloed op de demping, isolatie en stabiliteit van de vloer, en een onjuiste keuze kan leiden tot ongelijke drukverdeling en beweging van de laminaatplanken.

Het is van groot belang om te controleren of de ondervloer voldoet aan de eisen van jouw vloer, zowel bij laminaat als click PVC. Een correct geselecteerde ondervloer zal niet alleen de levensduur van de vloer verlengen, maar ook bijdragen aan het voorkomen van kieren.

Wist je dat?

De Contactloos Ondervloer is voorzien van een vochtwerende folie en een plakstrip. Hierdoor krijgt restvocht in de bodemvloer geen kans om het laminaat binnen te dringen. Deze ondervloer vermindert ook nog eens het loopgeluid tot wel 25%, wat resulteert in een massiever loopgeluid.

Floer-Walvisgraat-Laminaat-vloer-Bultrug-Bruin-interieur-kan-je-laminaat-in-visgraat-leggen
Floer Walvisgraat Laminaat – Bultrug Bruin

Het oplossen van kieren in laminaat

Ik zeg altijd: beter voorkomen dan genezen. Maar wanneer er eenmaal kieren zijn ontstaan in een laminaatvloer, is het belangrijk doeltreffende oplossingen te vinden. Afhankelijk van de grootte en ernst van de kieren zijn verschillende benaderingen mogelijk. Als er kieren in de vloer zitten en je hebt geen idee van de luchtvochtigheid, kan het raadzaam zijn dit te controleren. Mocht deze te hoog of te laag zijn, dan kun je ervoor zorgen dat de juiste luchtvochtigheid aanwezig is. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat de vloerdelen terugkeren naar de oorspronkelijke situatie. In gevallen waar de kieren groter zijn of waar meerdere kieren zich hebben gevormd, kan het verstandig zijn professionele hulp in te schakelen. Een ervaren vakman kan de situatie beoordelen, eventuele onderliggende problemen identificeren en de benodigde reparaties uitvoeren.

Kortom, kieren in een laminaatvloer zijn zeer vervelend, maar met de juiste preventieve maatregelen kunnen deze worden voorkomen. Door aandacht te besteden aan binnenklimaat en correcte installatie, kun je ervoor zorgen dat je vloer niet alleen mooi blijft, maar dat je ook langer kunt genieten van jouw vloer. Bovendien zijn laminaatvloeren, in tegenstelling tot PVC-vloeren, niet volledig waterbestendig, waardoor vocht een boosdoener kan zijn voor laminaat. Een laminaatvloer die 4 uur waterbestendig is? Ontdek dan het Steden Laminaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen