• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Julia
Leestijd: ~7 minuten
Floer-Visgraat-PVC-Bruin-Eiken-sfeer-perspectief-het-opstookprotocol
Floer Visgraat PVC – Bruin Eiken

Heb jij een nieuwe Floer aangeschaft en daaronder vloerverwarming laten installeren en wil je hem voor het eerst gebruiken? Dan is deze blog voor jou! Met een nieuwe vloer en vloerverwarming moet je namelijk rekening houden met het opstookprotocol, dit protocol dient uitgevoerd te worden voordat jouw floer wordt geïnstalleerd. Het opstookprotocol is een vrij technisch verhaal, maar het is wel belangrijk dat je het protocol juist uitvoert voor het behoud van je vloer. Het protocol geldt voor zowel laminaat- als PVC vloeren en parketvloeren. Het volgen van het opstookprotocol voorkomt beschadigingen zoals scheuren of werking in je Floer. Heb je pen en papier bij de hand? Laten we dan beginnen!

Wat is het opstookprotocol?

Het opstookprotocol; je hebt er vast wel eens van gehoord maar wat is het precies, en wat houdt het in? Wel, het opstookprotocol is een belangrijke procedure die gevolgd dient te worden bij de installatie van vloerverwarming en een nieuwe Floer. Het protocol zorgt ervoor dat de vloerverwarming goed functioneert en dat de Floer niet beschadigd raakt.

Floer-Bossen-PVC-vloer-Midwolderbos-Rustiek-Eiken-woning-het-opstookprotocol
Floer Bossen PVC – Midwolderbos Rustiek Eiken

Waarom het vloerverwarming protocol volgen?

Temperatuur- en spanningsverschillen kunnen de dekvloer (de gegoten vloer boven op de vloerverwarming) laten krimpen of uitzetten, wat uiteindelijk scheuren en/of lekkages kan veroorzaken. Dat wil je dus absoluut niet! Ook kunnen deze verschillen je Floer aantasten. Denk hierbij aan het werken van de vloer, de lijm die loslaat of schimmelvorming tussen je ondervloer en de vloerbedekking. Daarom is het noodzakelijk om de vloerverwarming langzaam en geleidelijk op temperatuur te laten komen. Dit “stapsgewijs” opwarmen van de vloerverwarming noemen wij het opstookprotocol.

Hoe lang duurt het protocol van opstoken?

Hoe lang het opstookprotocol van een vloerverwarming duurt hangt af van de soort Floer en de dikte van de dekvloer. Gemiddeld duurt het opstoken en afkoelen van de vloerverwarming enkele dagen tot een week. Lees verder om er achter te komen hoe lang jouw Floer nodig heeft om zich aan te passen aan de vloerverwarming.

Het opstookprotocol in 5 stappen

Het opstookprotocol moet uitgevoerd worden voordat jouw Floer is geïnstalleerd. Alleen zo kan je zien of de dekvloer geen beschadigingen heeft. Maar ook nadat je Floer is gelegd moet je nog een aantal stappen van het opstookprotocol volgen. In vijf stappen leggen wij jou het opstookprotocol uit, zodat jij langer van jouw Floer kan genieten!

Voorbereidingen

Voordat je begint met stoken moet je controleren of de dekvloer en de constructieve vloer volledig droog zijn. Dit kan namelijk schade in de vloer veroorzaken. Wanneer er vocht in de vloer zit en de vloerverwarming wordt ingeschakeld, dan kan het vocht verdampen. Dit vocht komt uiteindelijk in de vloerbedekking terecht, wat kan resulteren in het kromtrekken van rechte of visgraat laminaat planken, het loslaten van de lijm en zelfs schimmelvorming onder de Floer. Laat een vakman een vochtmeting doen voordat je het opstookprotocol begint, zo ben je er zeker van dat er geen vocht meer in beide vloeren zit!

Stap 1

Zijn de dekvloer en constructieve vloer volledig uitgehard? Dan kan je beginnen met het verwarmen van deze vloeren. Minimaal 28 dagen nadat de dekvloer en de constructieve vloer zijn aangebracht begin je met het verwarmen van de vloerverwarming. Dit doe je in stappen van 2 °C per dag, totdat er een vloertemperatuur van maximaal 28 °C is bereikt. Laat de vloerverwarming 14 dagen op deze temperatuur branden. Voordat je gaat egaliseren en je rechte of XL visgraat PVC vloer gaat leggen, moet de vloerverwarming 24 uur van te voren uitgezet worden.

Stap 2

Zorg dat de watertemperatuur van de vloerverwarming niet hoger is dan 45 °C. Dit is de maximale temperatuur voor het opstoken van de vloer. Een hogere watertemperatuur kan namelijk zorgen voor scheuren in de dekvloer of lekkage van het verwarmingssysteem. Het is belangrijk om de watertemperatuur goed af te stemmen op het soort vloerbedekking die jij hebt gekozen. Voor Floeren raden we je aan de watertemperatuur niet hoger te zetten dan 45 °C.

Stap 3

Heb je een laminaat of PVC vloer laten leggen? Dan raden we je aan om stapsgewijs de vloerverwarming hoger te zetten. Doe dit in etappes van 2 °C per dag, totdat de maximale temperatuur van 28 °C is bereikt. Laat tijdens elke etappe de vloerverwarming voor minimaal 6 uur branden. Het opstookprotocol voor eiken parket vloeren is in principe hetzelfde als het protocol voor laminaat en PVC vloeren.

Stap 4

Tijdens het verwarmen van de vloerverwarming is het belangrijk om de luchtvochtigheid te controleren en op peil te houden. Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot uitdroging van de vloerbedekking en scheurvorming in de dekvloer. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50% en 60%. Is de luchtvochtigheid te laag? Een luchtbevochtiger kan hierbij helpen!

Stap 5

Zodra het opstookprotocol is afgerond kan je de vloerverwarming geleidelijk gebruiken. Zet de temperatuur van de verwarming niet te hoog; wil je deze wel verhogen? Doe dit dan niet in één keer, maar verhoog deze geleidelijk.

Floer-Tegel-Click-PVC-Vloer-Hasseberg-Antraciet-sfeer-2-het-opstookprotocol
Floer Tegel Click PVC – Hasseberg Antraciet

Hoe hoog mag de thermostaat staan bij het opstookprotocol?

Helaas is er geen exacte thermostaat instelling voor het opstookprotocol. Het is wel belangrijk om tijdens het opwarmen van de vloerverwarming de watertemperatuur niet hoger te komen zijn dan 45 °C. Het is aanbevolen om de thermostaat in te stellen op een lagere temperatuur (rondom de 20 °C), en deze geleidelijk te verhogen met 1 graad Celsius per dag totdat de gewenste temperatuur is bereikt.

Verschil tussen watertemperatuur en vloerverwarming temperatuur

De watertemperatuur en de vloerverwarming temperatuur zijn twee verschillende temperaturen, maar deze zijn wel met elkaar verbonden! De watertemperatuur verwijst naar de temperatuur van het water dat door de buizen van de vloerverwarming circuleert. Deze temperatuur wordt meestal ingesteld door de thermostaat van het verwarmingssysteem en is afhankelijk van de warmtevraag van de ruimte en de buitentemperatuur.
De vloerverwarming temperatuur verwijst naar de temperatuur van de vloer zelf, die wordt verwarmd door het circulerende water. Deze temperatuur wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de dikte en samenstelling van de vloer, de isolatie van de ruimte en de instellingen van het verwarmingssysteem. Om je visgraat PVC Floer mooi te houden is het belangrijk om de watertemperatuur goed af te stemmen op het soort Floer die je hebt. Waarom is dit belangrijk? Door de watertemperatuur af te stemmen op de soort vloerverwarming voorkom je dat de vloer te warm wordt en beschadigt.

Moet de vloerverwarming non-stop aan staan?

Floer-Walvisgraat-PVC-Orka-Onbehandeld-vloer-interieur-xl-visgraat-vloer-woonkamer-interieur-recht-vs-visgraat-laminaat-het-opstookprotocol
Floer Walvisgraat PVC – Orka Onbehandeld

Nee, je hoeft de vloerverwarming niet non-stop aan te laten staan als het opstookprotocol voltooid is. Het is wel belangrijk om de vloerverwarming regelmatig te blijven gebruiken om te voorkomen dat de vloer te snel afkoelt en om eventuele vochtproblemen te voorkomen. Zet de vloerverwarming minstens één keer per dag aan, ook als het niet nodig lijkt te zijn. Dit kan in de ochtend of in de avond, afhankelijk van wanneer de ruimte het meest gebruikt gaat worden. Het wordt aangeraden om in koudere periodes de vloerverwarming wel aan te zetten, om de luchtvochtigheid van de kamer en de temperatuur van de dekvloer op peil te houden.

Kan ik het opstookprotocol van vloerverwarming overslaan?

Het kan best een gedoetje zijn, zo’n opstookprotocol volgen, maar het wordt sterk afgeraden om het opstookprotocol van de vloerverwarming over te slaan. Als je het opstookprotocol overslaat kan dit gevolgen hebben voor de dekvloer en de Floer die er bovenop ligt. Er kan namelijk spanning ontstaan in de vloeren, door het uitzetten van het materiaal. Dit kan uiteindelijk resulteren in scheuren en/of werking van de vloeren. Een resultaat hiervan zijn hoge reparatiekosten waar niemand op zit te wachten. Het opstookprotocol van vloerverwarming is daarom een belangrijke stap om de vloerverwarming en de Floer die er bovenop ligt op een veilige en duurzame manier te gebruiken.

Nu je alles weet over het opstookprotocol van jouw nieuwe vloerverwarming kan je er eindelijk met warme voetjes bijzitten! Warm zitten én geen galm in huis? Bekijk eens het grote assortiment XL akoestische wandpanelen! Deze stijlvolle wandpanelen maken je huis helemaal af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen