• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Julia
Leestijd: ~6 minuten
Floer-FloerTube-in-zes-stappen-een-hotel-chic-interieur-inrichting-blog-60-30-10-regel
Walvisgraat PVC – Orka Onbehandeld

Is jouw woonkamer toe aan een makeover en kleur, maar wordt je overrompeld door de hoeveelheid kleurcombinaties? Online staat enorm veel inspiratie wat betreft kleur toevoegen aan je interieur, maar hoe vind je de perfecte balans van kleuren? Je wil natuurlijk niet je inrichting te druk maken, maar ook niet te saai. Ontdek de 60-30-10 regel voor de perfecte kleurenverhouding voor jouw interieur!

Wat is de 60-30-10 regel?

Wanneer je aan verhoudingen denkt, denk je aan… juist, percentages! De cijfers die we benoemen voor deze regel, zijn eigenlijk gewoon percentages. Je hebt dus 60%, 30% en 10% van iets binnen je inrichting, en in dit geval is het kleur. Deze effectieve richtlijn stelt dat een interieur het beste visueel in evenwicht is wanneer de kleuren worden verdeeld volgens deze verhouding. Als voorbeeld gebruiken we het interieur hiernaast: 60% zandtinten , 30% zwart en 10% warm rood en hier en daar wat wit. Door zich te houden aan de 60-30-10 regel heeft deze gefloerde klant een prachtig interieur rondom haar Walvisgraat PVC Floer kunnen creëren!

Primair, secundair en accentkleur

Floer-Bossen-PVC-vloer-Midwolderbos-Rustiek-Eiken-woning-60-30-10-regel
Bossen PVC – Midwolderbos Rustiek Eiken

Om de 60-30-10 verhouding toe te passen binnen je interieur, moet je snappen welke kleuren als primair, secundair en als accentkleur worden beschouwd. De primaire kleur (die 60% van het kleurenschema inneemt) vormt de basis van de ruimte en wordt meestal toegepast op grote stukken muur en grote meubelstukken zoals de bank of een kast. Ook de vloer heeft een primaire kleur, maar daar hebben we het zo uitgebreid over! De secundaire kleur (de 30% van de kleuren) wordt veelal gebruikt voor stoffering en/of gordijnen. Deze secundaire kleur voegt spanning en een nieuwe dimensie toe aan je interieur, zodat deze niet flets lijkt. Als laatste hebben we de accentkleur, de laatste 10% van de verhouding. Deze kleur voegt pops-of-colour toe aan je interieur, en wordt gebruikt in accessoires zoals kussens, decoraties en kunst.

Bekijk het voorbeeld hiernaast eens… Weet jij welke kleuren de primaire, de secundaire en de accentkleuren zijn? Het antwoord vind je onderaan deze blog!

Optisch effect met de 60-30-10 regel

De 60-30-10 regel is niet alleen handig om een gebalanceerde kleurenverhouding te krijgen binnen je interieur, maar kan ook gebruikt worden om de ruimte optisch groter te laten lijken. Stel je eens voor dat je woning de vorm heeft van een schoenendoos. Deze schoenendoos kan je aan de binnenkant verschillende kleuren verven om een optisch effect te bereiken:

  • Wil je je ruimte optisch verhogen? Schilder dan de zijkanten van de kamer (de muren die tegenover elkaar staan) een donkere kleur, en geef het plafond en de laminaatvloer een lichte kleur.
  • Wil je juist de ruimte verlagen? Doe dan precies het tegenovergestelde, namelijk de muren een lichte kleur en het plafond een donkere kleur. Dit kan ook gedaan worden om de ruimte langer of breder te laten lijken.
  • Wil je de schoenendoos in de lengte langer maken? Schilder dan de langste muur een lichte accentkleur. En voor een bredere schoenendoos schilder je de achterkant natuurlijk met de gekozen donkere kleur!

Ben jij ook altijd met jouw interieur bezig? En sta je te popelen om jouw woning met een Floer als basis aan de hele wereld te laten zien? Geef je dan nu op voor een inspiratieverzoek en maak kans op een professionele fotoshoot en video opname!

De vloer en de 60-30-10 verhouding

Wanneer je de 60-30-10 regel toepast binnen het ontwerp van je interieur, is het belangrijk om ook rekening te houden met de keuze van de vloer. De vloer is een van de grootste oppervlakken in huis en vormt daarom de basis van de ruimte. En deze basis kan zeker een grote impact hebben op de algehele uitstraling van je interieur!

Floer-Hybride-Hout-vloeren-Puur-Eiken-Rustiek-topdown
Hybride Hout – Puur Eiken Rustiek

Hanteer je de 60-30-10 verhouding binnen je woning, en ben je in de markt voor een nieuwe vloer? Dan is het belangrijk om een vloerkleur te kiezen die past binnen het kleurenschema van jouw woning. Omdat de vloer een van de grootste oppervlakken in huis is, valt de vloer ook in de primaire kleurentint. De vloer kan dus neutraal uitstralen, zodat deze zowel goed bij de secundaire als de accentkleur past. Maak je graag een statement in huis? Kies dan een contrasterende vloerkleur die snel de aandacht trekt!

Naast de kleur kan de structuur van de vloer veel invloed hebben op de look van je interieur. De Hybride Hout collectie is hier een goed voorbeeld van! Binnen deze collectie wordt er onderscheid gemaakt tussen een subtiele en een rustieke structuur. De rustieke vloeren hebben meer noesten en houttekeningen. Deze vloeren passen goed in een landelijk en rustiek interieur, waarnaast de subtiele uitvoeringen van deze vloeren vergelijkbaar zijn met 1-bis parketvloeren: weinig noesten, en veelal dezelfde kleur binnen één plank.

Balans in je interieur met de 60-30-10 regel

Floer-Walvisgraat-Laminaat-vloer-Bultrug-Bruin-interieur-60-30-10-regel
Walvisgraat Laminaat – Bultrug Bruin

De 60-30-10 regel betekent niet “beperken tot ingetogen kleuren”. Het biedt juist de mogelijkheid om een gedurfd interieur te creëren, dat toch in balans is. Bij het toepassen van gedurfde en felle kleuren is het belangrijk om de verhoudingen als richtlijn te nemen; zolang je dit doet kan er weinig verkeerd gaan! Door de kleuren zorgvuldig te kiezen en te verdelen kan je een statement maken in je woning, zonder de harmonie van de ruimte te verstoren.


Antwoord: In dit interieur is een lichte basis te vinden. Daarom zijn de zandkleur en het wit de primaire kleuren binnen het interieur. De lichte kleur komt terug op de muur, de grotere kasten en ook in de Bossen PVC vloer. De secundaire kleur in dit interieur is zwart en de groenblauwe kleur op de achterste muur. Deze petrol is ook terug te vinden in de hanglampen boven de eettafel. Het zwart komt voor bij de stoelpoten, in de lampen en in de keuken. De klant heeft accenten van warmte tinten (bruin en cognac) toegevoegd om een contrast te maken met het koele blauw. Deze warme tinten komen terug in de stoelen en het tafelblad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen