• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~5 minuten

Helemaal weg van verlijmde vloeren zoals de prachtige Walvisgraat PVC collectie? Maar twijfel je of deze wel in jouw appartement gelegd kunnen worden? Geen zorgen! In deze blog vertellen wij je alles over hoe je een plak PVC vloer in een appartement kunt leggen. Of je nu een appartement met of zonder een vloerverwarming hebt. Het is allemaal mogelijk!

Floer-Walvisgraat-PVC-Orka-Onbehandeld-interieur-woonkamer--welke-visgraat-vloer-moet-ik-kiezen
Floer Walvisgraat PVC – Orka Onbehandeld

Plak PVC vloer in een appartement

Woon je in een appartement of op een bovenwoning? Dan is de kans groot dat geluidsdemping een belangrijk aspect is om rekening mee te houden vanwege onderburen. Het proces van het kiezen van een nieuwe vloer verschilt enigszins van dat voor een woning op de begane grond. Naast dat geluiddemping vaak een wettelijke vereiste is, is het ook gewoon fijn om eventuele conflicten met je onderburen te vermijden. In het geval van een verlijmde PVC vloer wordt er geen standaard ondervloer gebruikt, zoals bij parket- of laminaatvloeren. Later in deze blog lees je precies welke soort ondervloer je moet gebruiken bij deze PVC vloeren.

Waar moet ik rekening mee houden? Bij het plaatsen van een vloer in een bovenwoning of appartement geldt een wettelijke eis. Er moet namelijk rekening gehouden worden met een geluidsreductie van 10 dB Llin. Llin? Ja! We vermelden deze dB waarde met opzet. Het aantal decibel kan namelijk gemeten worden met twee waardes, Llin en Lw. In Nederland is het aantal decibel weergegeven in de waarde Llin, dus kijk altijd goed naar de waarde die op een verpakking staat. De twee waardes verschillen namelijk zo’n 11 dB van elkaar.

In bijna alle gevallen zal je dus rekening moeten houden met deze wettelijke eis. Wil je het zeker weten of dit ook voor jou geldt? Neem dan contact op met jouw VvE om het zeker te weten. Bij sommige nieuwbouw appartementen is het namelijk zo dat er in de ondergrond al rekening is gehouden met deze geluidsreductie eis. Wil je meer weten over geluiddempende vloeren? Lees onze Floer blog over geluidsoverlast verminderende vloeren.

Floer-Dorpen-PVC-vloer-Lisse-Lichtbruin-sfeer-perspectief-final
Floer Dorpen PVC – Lisse Lichtbruin Eiken

Verlijmd PVC in een appartement met vloerverwarming

Een verlijmde PVC vloer in een appartement met vloerverwarming plaatsen? Dat kan! Zoals hierboven is vermeld heb je de kans bij nieuwere appartementen dat er bij de bouw rekening is gehouden met geluidsreductie. In dit geval hoef je dus geen speciale constructie te plaatsen bij een verlijmde PVC vloer om aan deze eis te voldoen. Is dit bij jou niet het geval? Dan zal je bij een verlijmde PVC vloer een speciale ondervloer moeten plaatsen om te voldoen aan deze eis. De beste oplossing voor deze klus is door gebruik te maken van duale ondervloer platen die geschikt zijn voor een vloerverwarming.

Duale ondervloer platen bieden de mogelijkheid om een ondergrond te egaliseren terwijl er voldaan wordt aan de 10 dB geluidsreductie eis. De ondervloer platen zijn toe te passen op de meeste soorten ondergronden. Er zitten meerdere voordelen aan het gebruik van duale ondervloer platen. Een van deze voordelen is dat je geen rekening hoeft te houden met de droogtijd na het egaliseren. De ondervloer platen zijn namelijk een vorm van ‘droog’ egaliseren waardoor je dus direct verder kunt gaan. Een ander voordeel van de platen is dat ze geschikt zijn voor meerdere vloersoorten. Naast PVC kun je ze dus ook gebruiken voor laminaat en parket.

Ondervloer plak PVC in appartement

In de vorige alinea is er al een stukje verteld over het gebruik van bepaalde ondervloeren bij een appartement met vloerverwarming. Heb je geen vloerverwarming? Dan hoef je dus geen rekening te houden met de warmteweerstand van de ondervloer. Duale ondervloer platen zijn verkrijgbaar in meerdere varianten en zijn ook verkrijgbaar voor woningen zonder vloerverwarming. De ondervloer platen hebben wel gewoon een geluidsreductie certificaat en blijven daarom perfect voor bovenwoningen. Heb je een bovenwoning die al voldoet aan de eis voor geluidsreductie doordat dit verwerkt is in de dekvloer? Dan hoef je natuurlijk niet te kiezen voor duale ondervloer platen en kun je gewoon egaliseren. Vervolgens kun je het plak PVC op de geëgaliseerde ondervloer verlijmen. Je hoeft natuurlijk niet alles per se zo te doen. Dus wil jij droog egaliseren met ondervloer platen, dan ben je hier natuurlijk vrij in.

Floer Bossen Plak PVC Sterrebos Onbehandeld Eiken-de-6-voordelen-van-een-breed-pvc-vloer
Floer Bossen PVC – Sterrebos Onbehandeld Eiken

Nog even de verschillende mogelijkheden op een rij

We begrijpen dat het allemaal veel informatie is. Daarom nog even alle belangrijke punten op een rijtje.

  • Wil je graag een plak PVC vloer in een bovenwoning of appartement? Check dan goed aan welke eisen deze vloer moet voldoen!
  • Heb je een appartement of bovenwoning met een dekvloer die niet voldoet aan de 10 dB eis voor geluidsreductie? Bij het plaatsen van een plak PVC vloer zul je dan een geluidsreducerende ondervloer moeten plaatsen. De beste optie in dit geval is om te kiezen voor duale ondervloer platen. Deze platen egaliseren de ondergrond en zijn voorzien van een 10 dB certificaat.
  • Heb je een appartement waarbij de dekvloer al voldoet aan de 10 dB geluidsreductie eis? Dan hoef je verder geen rekening te houden met een geluidsreducerende constructie en kun je hierop een verlijmde PVC vloer leggen.
  • Wil je een PVC plak vloer leggen in een appartement met vloerverwarming? Dan kun je alsnog kiezen voor duale ondervloer platen. Kies dan wel voor een variant die ook geschikt is voor het plaatsen op een vloerverwarming. Dit zijn vaak de varianten met de laagste warmteweerstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen