• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~6 minuten

Woon je in een appartement, een bovenwoning of heb jij een oudere woning op het oog? Dan kan het weleens voorkomen: geluidsoverlast. Iemand die de trap op loopt, een verjaardagsfeestje dat tot diep in de nacht doorgaat of het baby’tje van de buren dat in de nacht wakker wordt. Het zijn allemaal vormen van overlast dat vaak onbedoeld irritaties kan opwekken. Gelukkig is dit in de meeste gevallen eenvoudig te verminderen! Hoe? Je leest alles hier in het blog welke vloeren verminderen geluidsoverlast?

Welke vloeren verminderen geluidsoverlast?

Heb je een bovenwoning of appartement of een huishouden met kinderen? In dergelijke situaties is het belangrijk om rekening te houden met leefgeluiden en eventuele geluidsoverlast. Ben jij benieuwd hoe je geluidsoverlast kan verminderen door de juiste vloer? We leggen het aan je uit! Wanneer je een groot huishouden hebt of buren onder je hebt is het kiezen van de juiste vloer nóg belangrijker. Het moet niet alleen mooi en functioneel zijn maar ook een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van loop- en contactgeluiden. Overlast bij de buren in de vorm van loopgeluiden is in veel gevallen een gevolg van een vloer gelegd op een ondervloer dat voor onvoldoende demping zorgt. Ben je op zoek naar een vloer dat voor het verminderen van geluidsoverlast kan zorgen? Dan zit je hier goed!

Floer-Geruisloos-Ondervloer-10-dB-Geluidsreductie-Laminaat
Floer Geruisloos Ondervloer – 10 dB certificaat

10 dB eis

De 10 dB geluidsreductie eis is in de jaren ’80 vastgesteld op advies van de Nationale Stichting Geluidshinder. Voor bovenwoningen en appartementen geldt vaak een wettelijke eis voor geluidsreductie van minimaal 10dB. Dit kan een vereiste zijn vanuit de Vereniging van Eigenaren (VvE) van de woning. In Nederland wordt de dB waarde Llin gehanteerd, in het buitenland is dit de dB waarde Lw. Tussen deze twee waarden zit een verschil van zo’n 11 dB, kijk dus altijd goed of je de juiste dB waarde hebt. Twijfel je of dit bij jouw woning het geval is? Controleer of jij aan deze eis moet voldoen voordat je een nieuwe vloer gaat leggen. Sinds 2016 worden appartementen opgeleverd met een zwevende dekvloer. Door de opbouw van de zwevende dekvloer voldoet de dekvloer al aan de 10 dB norm. Bij iedere type vloer is het mogelijk om te voldoen aan de 10 dB eis maar er zit wel verschil in hoe je hieraan kan voldoen! Hoe? Dat lees je in dit artikel!

Hoe verminder je geluidsoverlast?

Wil jij ervoor zorgen dat de onderburen geen geluidsoverlast zoals loopgeluid en dergelijke ondervinden maar weet je niet hoe je dit kunt doen? We helpen je op weg. Het verminderen van loopgeluid en geluidsoverlast doe je door te zorgen voor de juiste ondervloer! Heb jij één van de populaire visgraat laminaat vloeren op het oog of de luxe breed laminaat vloeren uit de Landhuis Laminaat collectie? Doordat laminaatvloeren en click PVC vloeren zwevend worden gelegd is het gebruik van een ondervloer sowieso een must. Deze vloeren kunnen niet zonder ondervloer gelegd worden. Wil jij ervoor zorgen dat loop- en leefgeluiden op de Floer worden vermindert? Dan moet je kiezen voor de juiste ondervloer!

Floer-Visgraat-PVC-Onbehandeld-Eiken-woonkamer-interieur-romantisch-
Floer Visgraat PVC – Onbehandeld Eiken

Er zijn verschillende soorten ondervloeren! Zo is er een ondervloer geschikt voor vloerverwarming en is er een super sterke rigid click PVC ondervloer speciaal voor de zware click PVC vloeren! Maar hiernaast zijn er ook ondervloeren speciaal gericht op het verminderen van geluidsoverlast zoals de Geruisloos Ondervloer met 10 dB certificaat. Deze ondervloer vermindert het loopgeluid en geluidsoverlast met 10 dB en is speciaal ontwikkeld voor laminaat vloeren. Maar deze ondervloer is niet geschikt voor PVC vloeren. Wil jij zorgen voor geluidsreductie maar hoef jij niet aan de 10 dB eis te voldoen? Kies dan voor plak PVC!

Vermindert PVC geluidsoverlast?

Ja, dat doet het zeker! Naast dat PVC vloeren bekend staan om hun waterdichtheid en uiterst lage warmteweerstand, hebben PVC vloeren ook een geluiddempende functie. Deze eigenschap kan in veel gevallen een uitkomst bieden en heel wat problemen voorkomen! Helaas kunnen PVC vloeren hier geen certificaat voor ontvangen, enkel ondervloeren krijgen een 10 dB certificaat. In een groot huishouden is het belangrijk om te kiezen voor een goede demping in huis. Hiervoor is een plak PVC vloer de beste keuze! PVC vloeren staan namelijk bekend om de geluiddempende kracht dankzij het materiaal en de wijze waarop ze gelegd worden. Hoe dit komt? Het is eigenlijk vrij simpel. PVC vloeren zoals breed PVC worden in tegenstelling tot click PVC en laminaat vloeren, verlijmd gelegd. In de meeste gevallen is dit dus zonder het gebruik van een ondervloer. Doordat de PVC stroken worden verlijmd op de ondergrond zit er geen ruimte tussen de ondergrond en de vloer, dit draagt bij aan de geluidsdemping. Vloeren van PVC verminderen daardoor tussen de 2 tot 4 dB! Dit geldt voor alle soorten plak PVC vloeren, van PVC tegels tot aan de bijzondere visgraat PVC vloeren!

PVC vloer & 10 dB eis

Moet je voldoen aan de 10dB eis maar heb je een plak PVC vloer zoals het Walvisgraat PVC op het oog? In dat geval wordt de PVC vloer iets anders gelegd dan normaal gesproken! De ondergrond kan voldoen aan de 10 dB eis door te kiezen voor ondervloer platen met deze certificering. Bovendien egaliseren de ondervloer platen ook direct de ondergrond! Hierdoor is egaliseren niet meer nodig en kan de vloer gelegd worden zonder lijm op een zelfklevende ondervloer. De hele volgorde op een rijtje? Ondervloer platen met 10 dB certificaat, zelfklevende ondervloer en vervolgens jouw favoriete walvisgraat PVC vloer zoals de populaire Orka Onbehandeld.

Floer-Akupanel-wandpaneel-licht-eiken-sfeer-welke-vloeren-verminderen-geluidsoverlast
Floer Akupanel Wandpanelen – Licht Essen

Extra geluiddemping door wandpanelen

Wist je dat Akupanel Wandpanelen voor een nog betere akoestiek in huis zorgen? Akupanel wandpanelen zijn namelijk gemaakt van hout in combinatie met vilt. Het vilt zorgt ervoor dat de wandpanelen een geluidsabsorberende functie hebben en hierdoor een betere akoestiek creëren in een woning. Door het tijdloos design geef je naast de geluiddempende factor jouw woning een unieke uitstraling. De achterkant van Floer Akupanel Wandpanelen is gemaakt van gerecycled vilt waardoor de lamellen erg duurzaam zijn. Bovendien zijn de panelen erg eenvoudig zelf te bevestigen!

Meer van Floer lezen?

Dat kan in Floer blog! Voor alle beschikbare ondervloeren kun je eens een kijkje nemen bij de collectie accessoires! Hier vind je naast ondervloeren ook verschillende soorten plinten, overzet traptreden bijpassend aan jouw Landhuis Laminaat vloer en meer handige hulpmiddelen zoals Floer kit en een legset! Benieuwd naar een Floer in het echt? Bestel een proefstaal en ontvang een stukje thuis. Zo ervaar je de Floer alvast zelf en kan je deze vergelijken met het interieur in huis.

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen