Bij het installeren van een Click PVC vloer is het essentieel om een geschikte ondervloer te kiezen. De juiste ondervloer heeft namelijk veel invloed op de levensduur van je vloer. In dit blog bespreken we de verschillende soorten ondervloeren voor Click PVC, zoals de losse ondervloer op rol, de geïntegreerde ondervloer, en meer. Ontdek alle voor- en nadelen van de verschillende ondervloeren!
Waarom een ondervloer onder Click PVC?
Het is belangrijk om te weten waarom een ondervloer noodzakelijk is voor Click PVC vloeren. Kort gezegd vormt de ondervloer de basis van de vloer zelf en is daardoor onmisbaar. Een klik PVC vloer zonder ondervloer leggen is simpelweg geen optie! De juiste ondervloer biedt namelijk bescherming aan de vloer. Stel je voor dat er druk op de verbindingen van de vloer komt wanneer je erop loopt, staat, zit, of er iets op plaatst. De ondervloer zorgt ervoor dat de vloer deze druk goed kan weerstaan. Deze drukweerstand wordt uitgedrukt in kPa-waardes, dus let bij het kiezen van een ondervloer altijd op de kPa-waarde. Lees alles hierover in onze blog “Welke ondervloer bij Click PVC?“.
Rol click pvc ondervloer
Een populaire keuze is de losse ondervloer op rol. Deze ondervloer wordt geleverd in lange rollen, die eenvoudig uitgerold en op maat gesneden kunnen worden. Het grote voordeel van deze ondervloer is dat ze eenvoudig te plaatsen zijn, ideaal voor doe-het-zelvers, net zoals de Click PVC vloer zelf. Na het uitrollen en op maat snijden, hoef je de delen alleen nog maar met Alutape aan elkaar te verbinden. Daarnaast zijn losse ondervloeren vaak gemaakt van geluidsabsorberende materialen. Dit zorgt ervoor dat geluidstrillingen worden gedempt, wel zo fijn!
Geïntegreerde ondervloeren
Een geïntegreerde ondervloer, zoals de naam al aangeeft, is direct bevestigd aan de vloerplanken. Het grote voordeel hiervan is dat je geen aparte ondervloer hoeft te leggen, wat minder tijd kost met leggen. Een nadeel van een geïntegreerde ondervloer is dat je afhankelijk bent van de specificaties van de ondervloer die al aan de vloer vastzit. Bijvoorbeeld, als er in jouw appartement een eis van 10 dB geluidsreductie geldt en de geïntegreerde ondervloer geen certificaat heeft. In dat geval kan het lastig zijn om te voldoen aan de vereisten.
Daarnaast lopen sommige geïntegreerde ondervloeren van de onderkant van de plank tot de verbinding, maar niet onder de verbinding zelf. Dit betekent dat er onder de verbinding geen ondervloer zit, maar alleen aan de onderzijde van de plank. Bij een losse ondervloer op rol is het gehele oppervlak bedekt, inclusief onder de verbinding, waardoor de ondervloer ook bescherming biedt op deze kwetsbare plekken.
Duale ondervloeren
Duale ondervloeren worden vaak gebruikt om grotere oneffenheden in de ondergrond te overbruggen. Ze staan vooral bekend om hun vermogen om te egaliseren en/of te isoleren. Veel ondervloeren op rol of geïntegreerde ondervloeren zijn minder geschikt voor het corrigeren van grote oneffenheden. Dit betekent echter niet dat je bij veel oneffenheden altijd meteen voor een duale ondervloer moet kiezen. Het is ook mogelijk om de ondergrond eerst te egaliseren en vervolgens een rol ondervloer te gebruiken, afhankelijk van je specifieke situatie.
10 dB ondervloeren voor click PVC
Bij de geïntegreerde ondervloeren hebben we het al even aangestipt. In veel appartementwoningen wordt vaak een 10 dB-eis gesteld voor geluidsisolatie naar de buren. Gelukkig is onze Floer Rigid Click PVC ondervloer voorzien van dit certificaat. Dus als je moet voldoen aan deze eis, bijvoorbeeld bij het leggen van je prachtige Landhuis Click PVC vloer, zit je goed met de Floer ondervloer!
Kortom, we raden altijd aan om de Floer Click PVC ondervloer te gebruiken in combinatie met de Floer Click PVC vloeren. Het kost misschien een paar extra minuten om de ondervloer te leggen, maar je hebt er jarenlang plezier van. Je bent dan verzekerd van een vloer met een uitstekende kPa-waarde, contactgeluidsreductie van 10 dB en die geschikt is voor vloerverwarming.