• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Julia
Leestijd: ~5 minuten

Zomer; zand onder je voeten, de zon op je gezicht en de wind door je haren. Een gevoel waar de meesten van ons naar snakken tijdens deze donkere en koude dagen. Gelukkig komt de zomer elk jaar terug, dat is het mooie aan de zomer! 😉 Maar hoe laat je dat heerlijke zomerse gevoel dagelijks terugkomen in je woning? Als het kon zouden we je de volgende tip geven: pak je huis op en neem hem mee naar Spanje! Helaas niet mogelijk, tenzij je bovenmenselijke kracht hebt… Dus haal zelf het zonnetje in huis met een maritiem interieur!

Een maritiem interieur

Floer-wit-geolied-parket-26cm-rustiek-AB-een-maritiem-interieur
Floer Lamel Parket Rustiek Eiken – Wit Geolied

Maritiem, oftewel ‘de zee betreffend’, is een ruim begrip. Wanneer we spreken over een maritiem interieur hebben we het over het algemeen over een woonstijl die gemakkelijk te herkennen is. Geen een andere interieurstijl heeft zo’n kenmerkend kleurenpalet als de maritieme inrichting. De twee hoofdkleuren zijn namelijk blauw en wit. En dat is niet gek, want deze kleuren komen veel voor rondom en op de zee. Sta er maar even bij stil en je realiseert het je zo: traditionele matrozenpakjes, de blauwe zee met haar witte schuim, wolkenloze blauwe luchten met witte zeemeeuwen, om er maar even een paar te benoemen. Daarom is het belangrijk dat je deze kleuren veel terug laat komen in je nautische woonstijl. We beginnen bij de basics!

De basis van de basis is natuurlijk de vloer. Er is geen vloer die zo goed past bij deze nautische woonstijl als een echt houten vloer. Hout komt namelijk veel voor rondom de zee; houten vlonders en steigers, oude schepen en drijfhout. De keuze om een echt houten vloer in huis te halen is daarom makkelijk gemaakt. Maar welke kleur moet de vloer krijgen? Dit hangt af van het totaalplaatje. Over het algemeen is contrasten maken binnen je interieur een goede eerste stap. Ben je er bijvoorbeeld al zeker van dat je donker (blauwe) accessoires en meubels gaat kiezen? Kies dan een licht eiken houten vloer zoals houten lamel parket met een wit geoliede finish. De donkere accessoires en meubels zullen beter uitkomen op een lichte vloer, omdat de kleurencombinaties een spannend zijn voor het oog. Heb je vooral lichte accessoires en meubels? Dan heb je keuze uit zowel een lichte of een donkere vloer. Bij een donkere vloer zal een spannend contrast gevormd worden die kan lijken op de planken van een oud schip, waarbij een lichte vloer meer optische ruimte zal geven.

Zon, zee en strand

Wat wel vanzelfsprekend is, is dat de muren wit blijven. Witte muren laten de ruimte groter ogen maar werken ook rustgevend. Blauw is een zeer harmonieuze kleur en is daarom dus een perfecte kleur om te combineren met wit. Om de ruimte verder om te toveren tot een strandpaviljoen kan je verschillende dingen doen. Kies voor meubels met een verhaal en een ruw randje; dit past namelijk goed bij de charme van de maritieme stijl. Kies bijvoorbeeld voor een tafeltje gemaakt van drijfhout, of een stoere kist gemaakt van hergebruikt hout. Je woning krijgt hierdoor een shabby chic look, dit geeft het sfeer en persoonlijkheid. Wil je een ‘pop-of-colour’ toevoegen aan je interieur? Kies dan voor een accessoires met een helderrode kleur, zoals een beeldje van een vuurtoren. Voeg niet teveel vuurtorens en strandstoelen toe, want dit kan snel kitsch ogen. Voeg subtiele elementen toe die wel te maken hebben met het thema, zoals grote doeken met afbeeldingen van duinlandschappen of een schildering van de zee.

Luxe jachten

Floer Steden Laminaat Vloeren Grave Goudbruin Eiken Vloer Product-een-maritiem-interieur
Floer Steden Laminaat – Grave Goudbruin Eiken

Houd jij van de maritieme kleuren, maar ben je niet zo’n fan van de shabby chic stijl? Bij een maritiem interieur horen gelukkig niet alleen drijfhout en oude schepen; ook luxe moderne jachten vallen binnen het nautische plaatje! Ga jij voor een chic maritiem inrichting? Dan kan je een aantal dingen doen, waaronder accenten van goud en messing toevoegen binnen de ruimte. Deze stalen worden namelijk veel gebruikt op nieuwe jachten om het plaatje helemaal af te maken. Voor de maritiem chic look kies je natuurlijk voor strakkere en modernere meubels, in combinatie met luxe stoffen. Een velours bank met messing poten zal dus zeker niet misstaan binnen een nautisch chic interieur!

Over het algemeen zijn visgraat vloeren niet veel te vinden binnen maritieme woonstijlen, but rules are made to break! Een visgraat vloer oogt luxe en straalt iets deftigs uit: precies wat je zoekt op een jacht! Ben jij een durfal en ga je lekker rebels maritiem met visgraat combineren? Maak dan je visgraat vloer nog even extra maritiem-proof door een waterbestendige visgraat PVC vloer te kiezen! Plak PVC vloeren zijn eenvoudig in onderhoud en zijn het meest rendabel wanneer het komt tot vloerverwarming. En laten we ons niet voor de gek houden… Wat past er beter bij een nautisch thema dan een echte ‘vis’ graat vloer?!

Do it yourself!

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om van jouw thuis een gezellige zeehut te maken en een maritiem interieur te omarmen! Om maar een paar voorbeelden te noemen: zet mooie strandvondsten onder een stolp ter display, voeg lampjes gemaakt van drijfhout en linnen toe en creëer zelf leuke decoraties met schelpjes en takjes. Print die vakantiefoto’s uit en hang ze aan de muur, want zo houd jij jezelf in die vakantiemodus waar we allemaal naar uitkijken. Ook in de wintermaanden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *