• 15 - 35 Jaar Garantie
 • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~7 minuten

Hoe moet je recht plak PVC leggen? In deze blog met handige FloerTube video ontdek je hoe je stap voor stap een verlijmde PVC vloer moet leggen. Alvast een waarschuwing vooraf! Door het uitgebreide stappenplan met bijgevoegde video kan het leggen van deze vloer overkomen als een simpele klus. Dit is echter niet het geval. Wil jij deze uitdaging aangaan en een gokje wagen om deze prachtige vloer zelf te leggen? Lees dan snel verder en bekijk de video.

Plak PVC vloeren

Plak PVC vloeren worden steeds populairder en wij weten natuurlijk wel waarom! De vloeren zijn namelijk duurzaam, eenvoudig in onderhoud en door de vele mogelijkheden van het materiaal kun je er veel kanten mee op. De plak rechte plak vloeren zijn tevens verkrijgbaar in normale planken en als breed PVC vloer. Plak PVC vloeren zijn in verschillende legverbanden te plaatsen en het is zelf mogelijk om ze te gebruiken als traptreden! Doordat de flexibele planken eenvoudig op maat te snijden zijn, kun je ze namelijk passend maken.

Hoe moet je recht plak PVC leggen?

In deze blog met bovenstaande FloerTube video ontdek je hoe je een rechte plak PVC vloer legt. Heb je een visgraat PVC of walvisgraat PVC vloer uitgekozen en wil je weten hoe je deze moet leggen? We’ve got you! Lees de uitgebreide blog ‘Hoe moet je visgraat PVC leggen?‘ en bekijk de bijbehorende FloerTube video om precies te ontdekken hoe je zelf deze vloer moet leggen.

Het leggen van een verlijmde PVC vloer is een ingewikkelde klus. Heb je zelf dus geen of weinig ervaring met het leggen van vloeren? Dan is het wellicht handig om deze klus over te laten aan iemand die wel veel ervaring heeft op dit gebied. Ben je zelf toevallig een doe-het-zelver met veel ervaring? Dan hebben we er alle vertrouwen in dat jij dit Floertje kan leggen!

Benodigdheden recht plak PVC leggen

Zelf een rechte plak PVC vloer leggen? Dan heb je hiervoor het een en ander nodig! Bekijk hieronder het Floer boodschappenlijstje voor alles wat je nodig hebt.

 1. Potlood
 2. Meetlint
 3. Draad
 4. Stanleymes of een PVC knipper
 5. Stofzuiger
 6. Schuurmachine met korrel 40
 7. PVC lijm
 8. Lijmkam geschikt voor PVC vloeren
 9. Wals van minimaal 32 kilo
 10. Geacclimatiseerde plak PVC vloer

Stap 1: Acclimatiseren van de vloer

Voordat je mag beginnen met het leggen van de PVC vloer moeten er eerst een aantal stappen ondernomen worden. De eerste is: de vloerdelen laten acclimatiseren. Het acclimatiseren zorgt ervoor dat de vloer aan het klimaat kan wennen van de ruimte waarin hij uiteindelijk komt te liggen. Deze stap is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat er achteraf geen problemen ontstaan. Als je een vloer niet juist laat acclimatiseren kan het zo zijn dat de vloer achteraf gaat werken.

Je moet de vloerdelen in een hashtag (#) verband op elkaar leggen. Op deze manier zorg je ervoor dat er een optimale luchtstroom wordt gecreëerd. Wil je weten hoe je dit moet doen? Bekijk de foto hiernaast om een idee te krijgen! Als je de pakken recht op elkaar legt dan kan het zijn dat bepaalde delen van de vloerplanken niet goed genoeg acclimatiseren. Alle vloeren, dus ook rechte plak PVC vloeren, moeten minimaal 48 uur acclimatiseren.

Stap 2: Egaliseren

Wil je de plak PVC op een ondergrond leggen die niet 100% egaal is? Dan zal deze ondergrond eerst geëgaliseerd moeten worden. Plak PVC vloerplanken zijn namelijk vrij dun en daardoor zal je oneffenheden snel terugzien in de vloer als hij eenmaal gelegd is. Ga je de ondergrond egaliseren? Zorg er dan voor dat de egaline minimaal 48 uur droogt voordat je de nieuwe vloer er op gaat verlijmen.

Stap 3: Schuren en stofvrij maken

Als de egaline eenmaal opgedroogd is dan kan de ondergrond opgeschuurd worden met korrel 40. Dit kun je doen door gebruik te maken van een schuurmachine. Het opschuren van de vloer zorgt voor een optimale hechting tussen de lijm en de egaline laag. Als je de gehele vloer eenmaal opgeschuurd hebt dan kun je beginnen met het stofvrij maken van de ruimte. Pak er een stofzuiger met een goede borstel bij en zorg ervoor dat er geen vuiltje meer te bekennen is!

Stap 4: Uitzetten van de vloer

Is de egaline opgeschuurd en de ruimte stofvrij gemaakt? Dan kun je beginnen met het uitzetten van de vloer. Meet de gehele breedte van de vloer en reken het zo uit dat je minimaal 1/3 van de plank overhoudt aan alle zijkanten. Dit doe je om ervoor te zorgen dat je niet met kleine reststukjes komt te zitten. Nu dat de afstand tussen de muur en het begin van de vloer is berekend span je op deze afstand een draad in het midden van de kamer die evenwijdig loopt langs deze muur. Je legt nu langs deze draad de eerste rij vloerdelen op de betonvloer zodat je kunt controleren of de vloer recht komt te liggen. Zodra de eerste rij vloerdelen ligt is het handig om er wat gewicht op te leggen zodat de planken niet verschuiven.

Stap 5: Aanbrengen van de lijm

Nu de vloer uitgezet is kun je beginnen met het aanbrengen van het eerste gedeelte van de contactlijm. Dit doe je met behulp van een lijmkam die geschikt is voor PVC vloeren. De tanden van deze lijmkammen hebben namelijk de perfecte diepte voor plak PVC vloeren. Werk vanaf het midden van de vloer waar je de eerste rij vloerdelen hebt gelegd, naar de muur toe. Voordat je begint met plakken moet je ongeveer 20 minuten wachten. Na 20 minuten wachten heeft de contactlijm namelijk de beste werking.

Stap 6: Leggen van de vloerdelen

Heeft de wekker je na een 20 minuten durend middagdutje gewekt? Dan kun je nu beginnen met het plaatsen van de vloerdelen op de verlijmde ondergrond. De plak PVC stroken kunnen strak tegen deurkozijnen geplaatst worden omdat deze vloeren werkingsarm zijn. De eventuele ruimte die overblijft tussen de vloer en het deurkozijn kan achteraf door de schilder afgekit worden voor een super strak eindresultaat!

Heb je de eerste helft van de vloer keurig op zijn plek gelegd? Dan kun je nu verder met uitsmeren van de lijm in de andere helft van de ruimte. Wacht na het uitsmeren van de lijm wederom 20 minuten zodat de lijm zijn maximale werking heeft. In de tussentijd kun je weer een kort dutje doen of snel een aantal van de andere FloerTube video’s bekijken. Hierna kun je verdergaan met het leggen van het tweede deel van de vloer.

Welke plak PVC vloer wordt in de video gelegd?

Ben je benieuwd welke vloer er in de FloerTube video gelegd wordt? Dit is een Dorpen PVC vloer in de kleur Onnen Onbehandeld Eiken! Deze vloeren worden eco-vriendelijk geproduceerd zonder het gebruik van schadelijke weekmakers. Een echte milieuvriendelijke vloer dus! Wil je deze vloer een keer in het echt bekijken? Bestel een proefstaal zodat je kunt zien hoe de vloer bij jou thuis staat.

Stap 7: Stofzuigen en walsen

De vloer ligt! Het enige wat nu nog gedaan moet worden is één keer goed stofzuigen en de vloer walsen. Gebruik hiervoor een wals van minimaal 32 kilo en doe dit zowel in de lengte als in de breedte van de vloer. Het walsen zorgt ervoor dat de vloerdelen zo goed mogelijk hechten met de lijm en de ondergrond.

Stap 8: Omhoog met de voetjes!

De vloer is gewalst en de ruimte is weer helemaal schoon. Je kunt nu lekker met de voetjes omhoog en gaan genieten van jouw rechte plak PVC vloer. Jij weet nu precies hoe je recht plak PVC leggen moet en bent weer een stapje dichterbij de prestigieuze titel ‘Floer-expert’!

2 reacties - “Hoe moet je recht plak PVC leggen?”

  • Hi Nico, nadat een plak PVC vloer verlijmd gelegd is kan de volgende stap beginnen: het walsen van de vloer. Je begint daar dus mee direct nadat de vloer gelegd is. Mochten er nog vragen zijn horen we het graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen