• 15 - 35 Jaar Garantie
 • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~5 minuten

Is jouw ondergrond schots en scheef? Of heb je nog een oude houten constructie en wil je hier graag een vloer op gaan leggen? Dan helpen wij je graag aan wat extra informatie om deze problemen op te lossen. In deze blog ontdek je alles over het droog egaliseren van jouw ondergrond!

Droog egaliseren

Naast egaliseren met egaline kun je dit dus ook ‘droog’ doen. In deze blog lees je de verschillende manieren waarop je een ondergrond droog kunt egaliseren. Of je nu veel tijd te besteden hebt of op zoek bent naar de meest snelle oplossing. Droog egaliseren kan op verschillende manieren, dus kies vooral een manier die jou het beste past!

Floer-Visgraat-Laminaat-Natuur-Eiken-Vloer-sfeer-droog-egaliseren
Floer Visgraat Laminaat – Natuur Eiken

1. OSB platen

OSB platen kunnen op vele manieren toegepast worden in woningen. Bij het egaliseren van een ondergrond worden deze platen echter gebruikt om op een houten constructie te plaatsen. In veel oudere woningen bevindt zich namelijk vaak een houten constructie op de ondergrond. Deze constructie bestaat uit houten balken waardoor er veel open ruimte tussen blijft zitten. Je kunt natuurlijk al wel invullen dat het leggen van een vloer hierop haast onmogelijk is. In dit geval zijn OSB platen de perfecte manier om er één geheel van te maken. De OSB platen bevestig je met een parketlijm of schroeven op de houten constructie zodat het goed vast blijft zitten.

Als de OSB platen eenmaal bevestigd zijn kun je ervoor kiezen om hier bovenop nog te egaliseren met egaline of een ondervloer. Dit hangt dan weer af van het type vloer dat hier uiteindelijk op komt te liggen. Ga je een plak PVC vloer leggen? Dan moet je in de meeste gevallen de platen nog egaliseren met egaline. Kleine oneffenheden als naden tussen de planken of schroefgaten zullen hoogstwaarschijnlijk terug te zien zijn in de verlijmde vloer. Als er een laminaat of click PVC vloer op de OSB platen komt te liggen dan zul je sowieso gebruik moeten maken van een ondervloer. In dit geval hoeft er dus niet geëgaliseerd te worden aangezien de ondervloer kleine oneffenheden zal verwijderen.

Floer-Bossen-PVC-Plak-Harderbos-Grijs-Eiken-Sfeerwaar-wordt-breed-pvc-van-gemaakt
Floer Bossen PVC – Harderbos Grijs Eiken

2. Egalisatiekorrels

Als er zeer grote oneffenheden in de draagvloer zitten dan kun je kiezen om te egaliseren met egalisatiekorrels. Deze korrels vullen snel de grote ruimtes op waardoor de klus binnen no time is geklaard. Hierna kun je ervoor kiezen om spaanplaten op de korrels te leggen en deze vervolgens te egaliseren. Het voordeel van het gebruiken van egalisatiekorrel ten opzichte van bijvoorbeeld cement is dat de korrels geen tijd nodig hebben om te drogen. Nadat de korrels zijn gelegd kun je dus direct doorgaan met het leggen van de andere delen van de vloer. Het is echter niet per se nodig om spaanplaten en egaline bovenop de korrels te plaatsen. Wil je weten wat in jouw geval de beste mogelijkheid is? Vraag bij het aanschaffen van het product altijd om extra advies zodat je zeker weet dat je alles goed doet.

3. Duale ondervloer platen

Duale ondervloer platen gebruik je om een oneffen ondergrond egaal te maken. Deze manier van droog egaliseren zorgt voor een zeer snelle voorbereiding van de vloer. Het duale platen systeem is een ondervloer die zorgt voor een super egale ondergrond die niet hoeft te drogen en is hiernaast voorzien van een 10 dB geluidsreductie label. Wil je verlijmde PVC vloeren gaan leggen? Dan kan egaliseren met duale ondervloer platen voor jou de uitkomst bieden omdat ze geschikt zijn om onder een verlijmde vloer te leggen. Als er met egaline wordt gewerkt dan zul je moeten wachten totdat deze is uitgehard, terwijl je op duale ondervloer platen direct kunt beginnen met verlijmen.

Floer-Landhuis-Laminaat-Onbehandelde-Eik-sfeer-vloer-extra-breed-recht-vs-visgraat-laminaat
Floer Landhuis Laminaat – Onbehandelde Eik

4. Gebruik van een ondervloer

Een van de meest gebruikte vormen van droog egaliseren? Het gebruiken van een ondervloer! Kijk. Een ondervloer zal natuurlijk geen wonderen verrichten bij een vloer waar gaten in zitten van een meter diep. Maar voor het elimineren van minimale oneffenheden in een draagvloer zijn ondervloeren zeer geschikt. Een ondervloer waarmee je oneffenheden tot wel 3 mm kunt egaliseren? Ondervloer groene platen zijn hiervoor perfect. Met deze platen kun je oneffenheden tot 3 mm egaliseren en ze hebben hiernaast een vochtscherm waardoor het de vloer bescherming biedt tegen optrekkend vocht. Let wel op dat een ondervloer niet geschikt is voor het plaatsen van alle vloeren. Ga je een verlijmde PVC vloer plaatsen of ben je van plan om je eiken lamel parket vloer verlijmd te plaatsen? Dan heb je in dat geval geen ondervloer nodig en zal je de ondergrond moeten egaliseren op een andere manier als hier oneffenheden in zitten.

Ondervloeren hebben naast het elimineren van minimale oneffenheden nog een aantal andere eigenschappen. Zo kan een goede ondervloer zorgen voor extra geluiddemping en bieden ondervloeren met een vochtscherm dus bescherming tegen optrekkend vocht. Ga je een klik PVC vloer leggen? Dan heb je hiervoor een speciale ondervloer nodig. Namelijk de Rigid Click PVC Ondervloer. Klik PVC vloeren zijn namelijk voorzien van een steenmineralen tussenlaag die de vloerplanken extra zwaar maakt. De Rigid Click ondervloer heeft een extra hoge druksterkte die de vloer genoeg weerstand biedt. Op deze manier krijgen de zware vloerplanken geen kans om in te zakken en blijft de klik verbinding van de vloer beschermd. Wil je weten welke ondervloer het beste is voor jouw situatie? Bij het uitzoeken van een vloer kun je altijd de dealer vragen voor het beste advies.

4 reacties - “Droog egaliseren”

 • Goedemiddag,

  Onze vloer vertoont wat oneffenheden. Zou ik deze op kunnen vullen met egalisatiekorrels en daarna de groene 7mm ondervloer kunnen gebruiken?
  Hoor graag of dit mogelijk is.

  Groet,
  Arnold Hagen

  • Goedemiddag Arnold, Dank voor je vraag! Het is zeker mogelijk om de genoemde oneffenheden op te vullen met egalisatie korrels. Houd er echter wel rekening mee dat je dit daarna wel afwerkt met een harde plaat. Wij zouden hiervoor OSB of spaanplaten adviseren! Als je de egalisatie korrels dan hebt afgewerkt met de harde platen kan je de groene 7mm ondervloer gebruiken om de oneffenheden tegen te gaan. Ik hoop je op deze manier voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er nou toch nog vragen zijn dan horen we dat graag!

 • Kan je een Dry Back PVC rechtstreeks op vlakke/gladde OSB vloer verlijmen? Schroeven zijn verzonken en geplamuurd.

  • Hoi Tijn, Bedankt voor je bericht! Op OSB platen kun je niet rechtstreeks PVC plakken. Dit kun je eventueel egaliseren met speciale egaline. Een andere optie is door gebruik te maken van een duale ondervloer, waarbij de platen ook een goed egaliserend vermogen hebben en je wel rechtstreeks op kunt lijmen. Voor plak PVC kan een zelfklevende ondervloer ook een oplossing zijn, maar deze heeft niet de eigenschap om oneffenheden op te vangen. Putjes en kuiltjes zullen na verloop van tijd zichtbaar worden bij gebruik van een zelfklevende ondervloer. Ik hoop je op deze manier voldoende te hebben geïnformeerd. Als je meer vragen hebt, horen we het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen