• 15 - 35 Jaar Garantie
 • 100% duurzaam
Door: Jet
Leestijd: ~10 minuten

Een PVC visgraat vloer leggen, hoe doe je dat? Hoewel we het wel laten lijken als een easy peasy klus, kan je bij het leggen van een visgraat PVC vloer leggen toch wel wat kennis en klus ervaring gebruiken. Deze vloeren leg je niet zo 1 – 2 – 3. Ga jij de uitdaging aan en wil je zelf een visgraat vloer PVC leggen? Dan zit je goed bij Floer. We helpen je graag op weg met behulp van deze handige FloerTube video + uitgebreid stappenplan en duidelijke leginstructies.

Visgraat PVC vloeren

Visgraat PVC vloeren zijn enorm populair en dat is niet zonder reden. PVC vloeren zijn gewild door een aantal factoren: PVC is duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en door de vele mogelijkheden van PVC visgraat vloer kun je er meerdere kanten mee op. Wist je bijvoorbeeld dat PVC vloeren in verschillende legverbanden gelegd kunnen worden en ook heel geschikt zijn om te plaatsen als traptreden? Doordat PVC makkelijk op maat te maken is, zijn PVC vloeren erg geschikt als trapbekleding. En moeten we nog woorden vuilmaken aan de populariteit van het visgraat vloer patroon? Er is geen ontkomen meer aan in interieur wonderland, we denken dat daar alles mee gezegd is. Visgraat vloeren zijn geliefd! Wil je weten wat de echte visgraat PVC toppers zijn? Ontdek het in de top 5 visgraat PVC vloeren.

Hoe leg je een walvisgraat PVC vloer?

Sta je op het punt om een walvisgraat PVC vloer in plaats van een PVC vloer visgraat te leggen? Het leggen van een walvisgraat PVC vloer gaat op dezelfde wijze als een visgraat PVC vloer, immers gaat het bij beide collecties om visgraat PVC vloeren. Beide vloeren worden verlijmd in visgraat verband gelegd. Wil jij net zoals in de video een Walvisgraat PVC vloer Orka Onbehandeld zelf leggen? Ook dan heb je deze benodigdheden en het stappenplan nodig!

Benodigdheden visgraat PVC vloer leggen

Ga jij een PVC visgraat vloer zelf leggen en ben je benieuwd wat je hiervoor nodig hebt? Dan pakken we nu de benodigdhedenlijst voor het leggen van visgraat PVC vloeren erbij!

 1. Potlood
 2. Draad
 3. Meetlint
 4. Stofzuiger
 5. Stanleymes of PVC knipper
 6. Winkelhaak
 7. Schuurmachine korrel 40
 8. Lijmkam voor PVC
 9. Wals van minimaal 32 kilo
 10. Een geacclimatiseerde (wal)visgraat PVC vloer!
 11. Een geëgaliseerde ondergrond

Leginstructies: visgraat PVC vloer installeren

Benieuwd welke stappen jij moet nemen voor het installeren van een visgraat vloer PVC? Ontdek het volledige stappenplan hier!

1. Acclimatiseer de visgraat PVC vloerdelen

Floer-acclimatiseren-van-de-vloer-pakken
Het acclimatiseren van een vloer

Floer things first! Want voordat jij kan beginnen met het leggen van een visgraat PVC vloer moeten de vloerdelen eerst acclimatiseren! Met het acclimatiseren van de vloerdelen zorg jij ervoor dat de vloer kan wennen aan het binnenhuisklimaat van de ruimte of woning. Dit is een essentiële stap om de kwaliteit van de vloer te garanderen. Voor het plaatsen kan beginnen, leg je de vloerdelen in een hashtag verband (#) in de ruimte waar de vloer uiteindelijk ook komt te liggen. Door de vloer op deze manier te acclimatiseren is er voldoende ruimte voor ieder pak om te wennen aan het klimaat en wordt er een optimale luchtstroming gecreëerd. We raden het af om pakken recht op elkaar te stapelen, hierdoor acclimatiseren de pakken in het midden onvoldoende. Daarnaast is het belangrijk dat de pakken goed vlak liggen, deze mogen niet doorhangen. Om dit te voorkomen raden we sterk het hashtag verband aan! Ieder type vloer, dus ook PVC vloeren visgraat, moet minimaal 48 uur acclimatiseren.

Egaliseren, niet te vergeten!

Is de ondergrond waar de PVC walvisgraat vloer op komt niet 100% egaal? Dan moet je het egaliseren van de ondergrond niet vergeten! Bij het leggen van PVC vloeren is een uiterst egale ondergrond erg belangrijk. Is de ondergrond niet egaal en ga je toch een PVC vloer plaatsen? Na verloop van tijd kunnen oneffenheden zichtbaar worden in het vloeroppervlak. Egaliseren dus! Is de ondergrond egaal gemaakt? Dan moet je (afhankelijk van het product) de egaline 48 uur laten drogen voordat er een nieuwe breed PVC vloer op verlijmd kan worden.

2. Schuren & schoonmaken

De woning is geëgaliseerd, de benodigdheden staan klaar en jij bent ready om aan de gang te gaan! Dat komt goed uit want we gaan direct met grof geschut aan de slag: de schuurmachine met korrel 40. De gedroogde egaline laag schuur je op met behulp van deze schuurmachine. Dit draagt bij aan een optimale hechting tussen de egaline laag en de lijm. Na het opschuren van de egaline is het tijd om de ruimte stofvrij te maken. Pak de stofzuiger erbij en poetsen maar!

3. Plak visgraat PVC patroon bepalen en lijn spannen

Door van links naar rechts een baan met de PVC visgraat vloerdelen te leggen, kan je het patroon bepalen. Zo zorg je ervoor dat je aan de linkerkant niet uitkomt met een halve plank en rechts een volledig vloerdeel aan ruimte over hebt. We verschuiven de punt net zolang totdat er aan weerszijden evenveel ruimte overblijft. Op deze manier bepaal je waar de punten van het visgraat patroon in de woning komen te liggen en zorg je voor de juiste start. Dit is een belangrijk onderdeel om ervoor te zorgen dat jouw vloer recht in de woning komt te liggen. Neem een volle visgraat punt dat gelijk ligt aan de langste muur in de ruimte en meet de afstand van de punt naar de muur op, dit teken je af op de grond. Teken dezelfde afstand zowel voor in de ruimte als achter in de ruimte op. Je hebt nu gemarkeerd waar de punt van de vloer terug moet komen. Het is nu tijd om tussen de afgetekende ruimtes een lijn te spannen. Pak het draad en twee gesloten pakken Floer en span het draad. De draad dient als een smetlijn en is de rode lijn om te controleren of de vloer recht in de woning komt te liggen.

Floer tip

Wanneer je de punten hebt uitgezet in de woning zodat je aan beide zijkanten van de woning even uitkomt, meet je de afstand tussen de langste muur in de woning en de punt van de langste baan die door de woning komt te liggen. Vervolgens teken je een lijn op de gemeten afstand aan zowel het begin van de langste muur in de woning als aan het einde van deze muur waarna je een lijn spant op deze afstand. Nu kunnen we controleren of de punt van de langste baan steeds terugkomt op dezelfde afstand van de langste muur. Op deze manier houd je in de gaten of de vloer recht in de woning komt te liggen.

4. De eerste visgraat punt plaatsen

Hoe moet je visgraat PVC leggen? - Walvisgraat PVC vloer leggen - Floer
De eerste zes walvisgraat PVC vloerdelen worden gelegd om de punt te plaatsen.

Nadat de draad is gespannen kan je de eerste zes vloerdelen (zonder lijm) leggen. Met behulp van de winkelhaak en het draad leg je de eerste zes vloerdelen achter elkaar in het patroon. De vloerdelen kan je verschuiven totdat de punt recht ligt. Lopen de punten gelijk met de lijn? Dan plaatsen we na de zes losse vloerstroken alvast vier PVC stroken met lijm op de grond. Dit is de start van jouw visgraat PVC vloer en dient dus met zorg en aandacht gelegd te worden. Een goed begin is het halve werk! Vanuit hier werken we verder.

Welke visgraat PVC vloer wordt er gelegd?

In de video is de Walvisgraat PVC vloer Orka Onbehandeld te zien! Wil je meer zien van deze Floer? Of ben je benieuwd naar het verschil tussen een walvisgraat vloer en visgraat PVC vloer? Lees alles over de reuzen en ontdek het zelf! Wil je deze Floer in het echt bewonderen? Bestel een proefstaal en ontvang de walvis thuis! Hij past door de brievenbus ;).

Floer-Walvisgraat-PVC-Orka-Onbehandeld-Bies-en-band-visgraat-vloer welke vloer past bij een romantisch interieur
Floer Walvisgraat PVC – Orka Onbehandeld

5. Lijm aanbrengen met de lijmkam voor dryback PVC vloeren

Hoe breng je lijm voor een PVC vloer aan? Wanneer je een dryback PVC vloer gaat verlijmen heb je natuurlijk lijm nodig! De lijm breng je aan met behulp van een lijmkam. De lijm wordt op deze manier gelijkmatig verdeeld over de ondergrond. Let er wel op dat je gebruik maakt van een lijmkam voor PVC vloeren. We raden enkel deze lijmkammen aan in verband met de diepte van de vertanding. Je kunt een deel van de ruimte nu insmeren met de lijm. Heb je het eerste deel in de lijm gezet? Dan is het nu tijd om een broodje te pakken of koffie te drinken. 20 minuten nadat de contactlijm is aangebracht is deze namelijk op z’n best en zorgt het voor de beste hechting tussen de lijm en de dryback PVC vloer delen! Lijm na de koffiepauze de PVC visgraat stroken op de grond.

6. Zigzag door de ruimte heen

Wanneer de lijm voldoende is gedroogd en de vloer aan de reeds geïnstalleerde startpunt verbonden kan worden werken we verder op een zigzag manier. Dat betekent dat we van links naar rechts de vloerdelen installeren. Wanneer een deel met lijm en vloerdelen is #gefloerd is het tijd om een nieuw deel te voorzien van lijm. Op deze manier leg jij jouw visgraat PVC vloer! Ben je bij een deurpost of muur aangekomen en kan je hierdoor niet meer een hele PVC plank plaatsen? Dan moet je deze op maat maken met behulp van een stanleymes of PVC knipper. Bewaar de reststukken goed. Deze kan je namelijk nog gebruiken aan de andere kant van de ruimte.

7. Walsen maar!

Is de hele ruimte voorzien van een nieuwe PVC vloer visgraat, zijn de hoekjes geplaatst en is elk deel voorzien van de patroonvloer? Dan is het tijd om de vloer te walsen. Dit doen we met behulp van een wals van minimaal 32 kilo. Elk deel waar de PVC vloer ligt moet zowel in de lengte als de breedte gewalst worden. Zo zorg je voor de meest optimale hechting tussen de lijm en de panelen!

8. #gefloerd met visgraat PVC!

Nu we heerlijk hebben kunnen walsen op de nieuwe visgraat PVC vloer, ben je klaar! De vloer kan nu schoongemaakt worden met een PVC reiniger zodat je vervolgens de ruimte kan inrichten met jouw meubels. Vergeet je niet het eindresultaat te delen!

Floer-Visgraat-PVC-Vloer-Onbehandeld-Eiken-Sfeer-visgraat-laminaat-vs-pvc-welke-vloer-past-bij-een-romantisch-interieur
Floer Visgraat PVC – Onbehandeld Eiken

Is het leggen van een PVC visgraat vloer moeilijk?

Laten we even eerlijk zijn, het leggen van PVC vloeren visgraat is geen gemakkelijke klus! Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan hebben we er alle vertrouwen in en klaar jij ook deze klus zelf! Natuurlijk is het leggen van een visgraat PVC of een walvisgraat PVC vloer een stuk lastiger in vergelijking met een laminaat vloer. Dat komt voornamelijk doordat de ondergrond uiterst egaal moet zijn en de visgraat PVC vloer met lijm gelegd wordt. Bij bijvoorbeeld het leggen van PVC op plavuizen met vloerverwarming is dit ook van groot belang. Het leggen van een walvisgraat PVC vloer wordt daardoor als lastiger ervaren in vergelijking met een vloer met een klikverbinding zoals een breed laminaat vloer of één van de andere laminaat vloeren hebben.

Meer video’s

Wil je meer video’s bekijken? Bekijk alle afleveringen van FloerTube en ontdek hoe je het leggen van visgraat click PVC zelf kunt doen! Wil jij juist meer weten over de verschillen tussen click PVC en plak PVC vloeren? Of alles leren over de voordelen van extra breed laminaat? Het kan allemaal! Heb jij een prangende vraag? Neem contact op en dien het in, wie weet zal dit de volgende keer beantwoord worden in een nieuwe aflevering van FloerTube! Benieuwd naar alle vloeren van Floer? Vraag het Floer collectieboek gratis aan en ontvang het binnen enkele werkdagen thuis in de brievenbus.

2 reacties - “Hoe moet je visgraat PVC leggen?”

  • Hoi Omar, leuk om te horen dat je benieuwd bent naar informatie over Floer PVC vloeren! Op https://floer.nl/blog/ kun je blogs op onderwerpen zoals ‘PVC’ filteren. Hier vind je een groot aantal blogs met heel veel informatie over PVC vloeren. Heb je toch nog een brandende vraag waarop je geen antwoord kunt vinden? Neem gerust contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *