• 15 - 35 Jaar Garantie
 • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~6 minuten

Heb je ook een plavuizen vloer met vloerverwarming in huis liggen en wil jij af van deze koude tegels? Dan begrijpen we dat je toe bent aan iets nieuws! In deze blog leggen we uit hoe je PVC op plavuizen met vloerverwarming legt. Dus ‘fasten your seatbelts’ en stap aan boord van de Floer legservice machine.

PVC over plavuizen tegels met vloerverwarming

Bossen PVC Wendelbos Licht Eiken Sfeer-PVC-op-plavuizen-met-vloerverwarming-leggen
Floer Bossen PVC – Wendelbos Licht Eiken

Het leggen van PVC vloeren op plavuizen met vloerverwarming is een klus waar de nodige kennis en ervaring bij vereist is. Ben jij een ervaren doe-het-zelver? Lees je goed in, vraag, schrijf en onthou en dan kan jij dit toch wel lastige klusje ook zelf klaren. Er zijn een aantal belangrijke zaken waarmee rekening gehouden moet worden, zoals het egaliseren van de plavuizen, het opschuren van de tegel vloer en de warmteweerstand van de PVC vloer die je graag wilt. Na het ontvetten en opschuren van de tegel plavuizen vloer is het egaliseren van de tegel vloer het volgende punt op de to-do list. De ondergrond is vervolgens klaar om gefloerd te worden door een PVC vloer zoals het breed PVC vloer!

Bereken de totale warmteweerstand

Waarom is het belangrijk om te letten op de warmteweerstand? De warmteweerstand van de plavuizen tel je op bij de weerstand van de PVC vloer waar je voor gaat. Dit samen wordt de totale warmteweerstand van de huidige vloer. Wil jij het beste rendement halen uit de vloerverwarming? De totale warmteweerstand dient onder de maximale warmteweerstand van de vloerverwarming te blijven. Kies je voor een click PVC vloer? De warmteweerstand van een klik PVC vloer is iets hoger dan bij een plak PVC vloer. Dit verschil is echter zo minimaal dat het niet merkbaar is, maar neem het wel mee in de berekening!

Plavuizen egaliseren

Het egaliseren is eigenlijk in alle gevallen een must voordat er een PVC vloer op verlijmd kan worden. Tussen de voegen en de plavuizen in zijn vaak hoogteverschillen aanwezig, bovendien kunnen de plavuizen tegels en andere oneffenheden na verloop van tijd zichtbaar worden in de ultradunne PVC strook. Voorkomen met een laagje egaline dus! Door de plavuizen vloer te egaliseren ontstaat er een egale ondergrond die geschikt is voor het installeren van een plak PVC vloer, zoals het Walvisgraat PVC.

Floer-Tegel-PVC-Vloer-Marmer-Lichtgrijs-nieuw-pvc-vloeren-PVC-op-een-tegelvloer-met-vloerverwarming
Floer Tegel PVC – Marmer Lichtgrijs

Laminaat over plavuizen leggen

Wil jij een breed laminaat over plavuizen leggen? In de meeste gevallen is het egaliseren van de plavuizen vloer dan alsnog een aanrader. Dit komt doordat er vaak een hoogteverschil aanwezig is tussen de voegen en plavuizen. Gaat het om een minimaal hoogteverschil? Dan is het eventueel mogelijk met een ondervloer dat voldoende egaliseert! Na het (droog) egaliseren kan je eenvoudig zelf een breed laminaat vloer leggen. Dit geldt ook voor andere laminaat vloeren, zoals het visgraat laminaat!

PVC over tegel vloer met vloerverwarming leggen stappenplan

Het onderstaande stappenplan is voor het leggen van plak PVC op een plavuizen tegel vloer met vloerverwarming! Het leggen van een click PVC vloer zoals tegel click PVC gaat op een andere manier dan PVC tegels vloeren. Heb jij een klik PVC vloer op het oog? Volg dan stap 1 t/m 8 en ga daarna verder met het leggen van de PVC click vloer!

Stappen bij het leggen van PVC op tegel vloer

 1. Zorg ervoor dat de vloerverwarming 24 uur voor het proces uitstaat! Als de vloerverwarming aanstaat tijdens het egaliseren van de vloer kan het zijn dat de egaline te snel opdroogt. Dit zorgt ervoor dat het egalisatie proces niet goed verloopt.
 2. Maak de plavuizen vloer vet vrij. Begin met het ontvetten van de plavuizen tegel vloer, dit zorgt voor een betere hechting.
 3. Schuur de oude tegel vloer op. De tegel plavuizen vloer moet eerst opgeschuurd worden. Dit draagt bij aan de hechting van de primer en egaline.
 4. Maak de tegel vloer goed schoon. Zorg er voor dat de ondergrond goed schoon is, zo voorkom je dat er stofdeeltjes in de primer en egaline mix komen.
 5. Breng de primer aan. Zodra de plavuizen opgeschuurd en schoon zijn gemaakt, breng je de primer aan.
 6. Breng de egaline aan. Als de primer eenmaal aangebracht is, is het tijd om de vloer te egaliseren. Verdeel de egaline snel over de vloer, zo heb je de minste kans dat de egaline opdroogt.
 7. De vloerverwarming kan na 6 uur weer aan. Na 6 uur is de egaline voldoende gedroogd om de vloerverwarming aan te zetten en kan het acclimatiseren van de vloer beginnen.
 8. Acclimatiseren van de vloerdelen. Iedere type vloer, ook PVC vloeren, moeten minimaal 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar de vloer uiteindelijk gelegd gaat worden.
 9. Opschuren van de egaline. Is de egaline gedroogd en de vloer aan het acclimatiseren? Nu is het tijd om egaline vloer op te schuren. Dit zorgt uiteindelijk voor een betere hechting tussen de lijm en de PVC vloer!
 10. Breng weer een laag primer aan. Voor de hechting van de egaline en de lijm is het aan te raden om nu nogmaals primer aan te brengen.
 11. Breng de lijm aan. Breng de lijm aan. Laat de lijm 20 minuten drogen voordat je hier een PVC plank op legt. Dit draagt bij aan de hechting!
 12. Plak de vloerdelen! Als de lijm op de grond is uitgesmeerd, kun je beginnen met het leggen van de plak PVC vloer.

Na het leggen van PVC op plavuizen met vloerverwarming

Floer-Walvisgraat-PVC-Orka-Onbehandeld-vloer-interieur-xl-visgraat-vloer-woonkamer-interieur-PVC-op-plavuizen-met-vloerverwarming
Floer Walvisgraat PVC – Orka Onbehandeld

Niet alleen voor en tijdens, maar ook na bijvoorbeeld het leggen van visgraat PVC op een plavuizen tegel vloer moet je er goed voor zorgen! Zo zorg jij ervoor dat jouw mooie PVC vloer zoals een PVC visgraat vloer zo lang mogelijk meegaat! Op Floer blog geven we tips hoe jij een vloer zo lang mogelijk mooi houdt door het op de juiste manier schoonmaken en onderhouden. Heb je wonder boven wonder toch vervelende krassen op je mooie PVC vloer gekregen? Los ze op!

Toch liever een echte houten vloer?

Bekijk dan eens het eiken lamel parket of het visgraat parket. Wil je graag een Floer in het echt zien? Kom dan binnenkijken bij jouw dichtstbijzijnde Floer dealer of bestel een proefstaal en kom erachter hoe de vloer bij jou in huis eruitziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen