• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Kay
Leestijd: ~6 minuten

Na een lange zoektocht naar de perfecte vloer is het eindelijk zover: de vloer kan besteld worden! Maar hoeveel pakken van jouw favoriete vloer heb je nodig? Heb je geen zin om met een overschot of een tekort aan pakken te zitten en weet je niet exact hoe je het benodigde aantal m2 vloer berekenen moet? In dit artikel vertellen we precies hoe je het aantal vierkante meters voor jouw Floer kan berekenen. 

Hoe begin ik met het aantal m2 vloer berekenen?

We beginnen bij het begin: het opmeten van de ruimtes. Bij het berekenen van het aantal benodigde vierkante meters is het belangrijk om de vloer per ruimte uit te rekenen. Meet de lengte en breedte van iedere ruimte waar de vloer komt te liggen en vermenigvuldig dit met elkaar (lengte x breedte). Vervolgens tel je alle ruimtes bij elkaar op. Zo kun je het aantal m2 vloer berekenen dat je nodig hebt.

Kan je wel een voorbeeld gebruiken?

Floer Landhuis Laminaat Rustiek Pure Eik

De klant in dit voorbeeld heeft de voorkeur voor een Landhuis Laminaat vloer. 

De woonkamer heeft een lengte van 9 meter en een breedte van 8 meter.
Oppervlakte woonkamer: 9 x 8 = 72 m2

De gang heeft een lengte van 5 meter en een breedte van 2,2 meter.
Oppervlakte gang: 5 x 2,2 = 11 m2

De keuken heeft een lengte van 4 meter en een breedte van 5,5 meter.
Oppervlakte keuken: 4 x 5,5 = 22 m2

Totaal oppervlakte in vierkante meters: 105 m2

Het berekenen van het oppervlakte van de keuken is afhankelijk van de vloer!
Wil je hier meer over weten? Lees er alles over.

Moet ik de keuken meenemen bij het aantal m2 vloer berekenen?

Floer Eiken Visgraat Parket Vloer Onbehandeld Geolied Sfeer 5 aantal m2 vloer berekenen, hoe doe ik dat

Komt jouw geliefde vloer te liggen in de ruimte waar ook de keuken geplaatst wordt? Dan is het in de meeste gevallen van belang dat jouw keuken eerst geplaatst wordt, voordat de vloer gelegd kan worden! Bij verlijmde vloeren, zoals plak PVC en verlijmd Eiken Parket is het ook mogelijk om de keuken te laten rusten op de vloer. Heeft de vloer een klikverbinding? Dan is het onmogelijk om de keuken op de vloer te plaatsen. Doordat het gewicht van de keuken rust op de vloer ontstaat er spanning op de klikverbinding, hierdoor bestaat de kans dat de vloer kan gaan kraken. Leg een laminaat vloer of een click PVC vloer daarom altijd vrij en los van de keuken!

In het voorbeeld is de keuken nog niet geplaatst en heeft de klant gekozen voor een laminaatvloer. De ruimte waar de keuken nog geplaatst moet worden tel je niet mee. Het oppervlakte van de keuken was 4 x 5,5 meter en in totaal 22 m2. Doordat we het deel waar de keuken komt niet meerekenen, trekken we dit af van het totaal.

Oppervlakte waar de keuken geplaatst wordt: 3 x 1,5= 4,5 m2

105 m2 – 4,5 m2 = 100,5 m2

Het totaal aantal vierkante meters van de ruimtes waar de vloer komt te liggen is 100,5 m2.

Percentage snijverlies per vloer

Nu je de benodigde vierkante meters weet is het zaak om het snijverlies te berekenen. Snijverlies bereken je omdat het vrijwel nooit voorkomt dat je met een volledige vloer plank uitkomt bij de muur. Hiervoor wordt snijverlies berekend; vloerdelen dat afgezaagd is en wat niet gebruikt kan worden. Hoeveel procent snijverlies je moet berekenen hangt af van de soort vloer en het patroon waarin de vloer gelegd wordt. Voor iedere type vloer hanteren we een bepaald percentage snijverlies. Benieuwd hoeveel we berekenen?

Eiken parket
Duoplank vloer – 10% snijverlies
Houten visgraat vloer – 18 tot 20%

De eiken houten vloeren collecties zijn:

Laminaat
Recht laminaat – 7 tot 10% snijverlies
Visgraat Laminaat – 15 tot 18% snijverlies

De laminaat vloeren collecties zijn:

Click PVC
Recht Click PVC – 7 tot 10% snijverlies
(Wal)visgraat Click PVC – 15 tot 18% snijverlies
Tegel Click PVC – 10% snijverlies

De Click PVC vloeren collecties zijn:

Plak PVC
Recht plak PVC – 7 tot 10% snijverlies
Hongaarse Punt, Visgraat en Walvisgraat PVC – 10% snijverlies
Tegel PVC – 10% snijverlies

De plak PVC vloeren collecties zijn:

Floer-Landhuis-Laminaat-Onbehandelde-Eik-sfeer-vloer-extra-breed aantal m2 vloer berekenen, hoe doe ik dat?In het voorbeeld heeft de klant gekozen voor een rechte Landhuis Laminaat vloer, we gaan dus uit van 7 tot 10% snijverlies. Omdat het om verschillende ruimtes gaat en niet enkel één grote ruimte is, kiezen we er in dit voorbeeld voor om 10% snijverlies aan te houden.

100,5 m2 x 1,10 = 110,55 m2 (afgerond naar boven 111 m2)

Zo, nu heb je uitgerekend dat je 111 m2 nodig hebt en kan je de vierkante meters vloer bestellen!

Bereken hoeveel m2 ondervloer je nodig hebt

Bij een ondervloer hoef je geen rekening te houden met snijverlies. Dat komt omdat vloer accessoires zoals een ondervloer geen verbinding bevat, in sommige gevallen enkel een plakstrip. Het is wel van belang om de benodigde ondervloer rollen of pakken naar volledige rollen of pakken af te ronden. In het voorbeeld hebben we 111 m2 berekend voor alle ruimtes waar de brede laminaatvloer komt te liggen. Onder deze vloer moet ook een ondervloer geplaatst worden, dit is de Contactloos Ondervloer. Op een rol van deze ondervloer zit 8 m2.

111 m2 : 8 m2 = 13,875 (afgerond naar boven 14)

We ronden de ondervloer naar boven af, dus bij het voorbeeld van de laminaatvloer hebben we 14 rollen nodig.

Strekkende meters bereken voor de plinten, hoe doe ik dat?

Voor de volledige vloerafwerking denk je natuurlijk ook aan plak- en muurplinten! Ook hiervoor bereken je snijverlies. De gemiddelde percentage van plinten ligt tussen de 7 tot 10% snijverlies. Dit bereken je niet vanuit de opgemeten vierkante meters maar vanuit strekkende meters (m1). Hierbij meet je alle muren op, tel alles bij elkaar op en dan alleen nog het snijverlies toepassen. Een kind kan de was doen.

Aantal m2 vloer berekenen bij een vloer met bandFloer-Walvisgraat-PVC-Orka-Onbehandeld-xl-visgraat title aantal m2 vloer berekenen, hoe doe ik dat

Voor de afwerking van een verlijmde vloer kan er ook gekozen worden voor een band. Een band is een ‘extra rand om de volledige vloer’. Meestal wordt ook nog een bies toegevoegd, dit is een strip die de band om de volledige vloer benadrukt. De band en bies afwerkmethode geeft een luxe uitstraling aan jouw woning en interieur. Hierbij moet je een snijverlies berekenen van 7 tot 10%.

Nu weet je hoeveel vierkante meters je nodig hebt voor jouw droomvloer. Ga je de vloer zelf leggen? Dan bieden wij je ook nog wat handige tips voor het leggen van een vloer zoals het Walvisgraat Click PVC. Nog geen vloer kunnen uitkiezen door al die keuzestress? Laat je inspireren. Bestel daarnaast gemakkelijk een proefstaal van jouw gewenste vloer. Of maak een afspraak bij jouw dichtstbijzijnde dealer in de buurt om jouw Floer op een groter oppervlakte te bekijken.

Gratis Collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen