• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~6 minuten

Hoe leg je een Walvisgraat Laminaat vloer?

Een tijdje geleden hebben we een nieuwe vloer aan het assortiment toegevoegd. Het Walvisgraat Laminaat! Nu is het natuurlijk belangrijk voor iedereen die geïnteresseerd is in deze vloer(en die interesse begrijpen we volkomen) om te weten hoe je hem moet leggen. Om het zo makkelijk mogelijk te maken hebben we speciaal voor jou een FloerTube video opgenomen waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe je het aan moet pakken. Oh ja, we hebben voor het gemak ook nog deze blog geschreven. Bekijk de FloerTube video en lees het stappenplan om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Na het opnemen van al deze informatie weet jij hoe je een walvisgraat laminaat moet leggen!

Stap 1: Acclimatiseren van de vloerplanken

Het is erg belangrijk om voor het leggen, de vloerplanken te laten wennen aan de ruimte. Dit ‘laten wennen aan de ruimte’ wordt ook wel acclimatiseren genoemd. Met het acclimatiseren zorg je er dus voor dat de planken genoeg tijd krijgen om te wennen aan het binnenhuisklimaat van jouw woning. Wat is genoeg tijd? We adviseren om de vloerplanken minimaal 48 uur te laten acclimatiseren. Leg de vloerpakken in een hashtag (#) verband op elkaar in de ruimte waarin de vloer uiteindelijk komt te liggen. Wil je meer weten over het acclimatiseren van vloeren? Lees dan de Floer blog ‘Waarom moet een vloer acclimatiseren?‘.

Floer Walvisgraat Laminaat - Omura Onbehandeld
Floer Walvisgraat Laminaat – Omura Onbehandeld

Stap 2: (Eventueel) egaliseren

Je leest het goed, ‘eventueel’ egaliseren. Normaal gesproken hoeft een ondergrond niet geëgaliseerd te worden als er een laminaat vloer met ondervloer op geplaatst wordt. Maar mocht jouw vloer eruitzien alsof het net is geraakt door een atoombom, dan is het toch aan te raden om wel te egaliseren. Hoeveel oneffenheden er in de ondergrond mogen zitten verschilt per ondervloer. Maak je bijvoorbeeld net als Guido gebruik van de Floer Contacloos Ondervloer dan moet je rekening houden met maximale oneffenheden van 1,1 mm. Zitten er verf- of lijmresten op jouw ondergrond? Dan kun je deze eenvoudig verwijderen met een plamuurmes om zo de ondergrond egaal te maken.

Stap 3: Zorg dat je alles in huis hebt

‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ wordt altijd gezegd. Hier zijn we het helemaal mee eens, dus zorg dat je van tevoren alles ready hebt! Hieronder vind je jouw ‘boodschappenlijstje’ met daarop alles wat je nodig hebt om een XL visgraat laminaat vloer te leggen.

  • Aftekengereedschap
  • Afstandhouder
  • Stanleymes
  • Teflon aanslagblok
  • Rubberen hamer
  • Decoupeerzaag
  • Afkortzaag
  • Geschikte ondervloer
  • Goede stofzuiger

Stap 4: Ondergrond stof en vuil vrij maken

Om zeker te weten dat de ondergrond vrij is van vuil en stof adviseren we om gebruik te maken van een stofzuiger met voldoende zuigkracht. Mocht je aan een industriële stofzuiger kunnen komen dan heeft dit altijd de voorkeur. Heb je deze mogelijkheid niet dan zal een normale stofzuiger ook afdoende zijn, maar let er dus wel op dat hij genoeg zuigkracht heeft.

Floer-Walvisgraat-Laminaat-Bultrug-Bruin-sfeer-front
Floer Walvisgraat Laminaat – Bultrug Bruin

Stap 5: Plaats de ondervloer

Als je de ondergrond stof- en vuil vrij hebt gemaakt kun je verder naar de volgende stap. Het plaatsen van de ondervloer! Zoals eerder vermeld wordt in de FloerTube video de Contactloos Ondervloer gebruikt. Een ondervloer zorgt ervoor dat de vloerplanken niet direct op de ondergrond liggen. Als dit wel het geval is zou de vloer niet goed blijven liggen wat uiteindelijk zal zorgen voor schade aan de planken. De Floer Contacloos Ondervloer heeft als extra eigenschap dat hij contactgeluid vermindert, waardoor je een zachter en massiever loopgeluid krijgt. Hiernaast is de ondervloer afgewerkt met een plakstrip die ervoor zorgt dat jouw vloer ook beschermd is tegen vocht. Je bent niet verplicht om de Contactloos Ondervloer te gebruiken aangezien er meerdere ondervloeren geschikt zijn om te gebruiken in combinatie met laminaat vloeren. Informeer bij het aanschaffen van jouw vloer naar de beste ondervloer geschikt voor jouw situatie.

Stap 6: Maak de starterspunten

Bij het leggen van een XL visgraat laminaat vloer wordt er altijd gebruik gemaakt van een starterspunt. Er wordt standaard bij iedere Walvisgraat Laminaat vloer een starterspunt geleverd om het jou zo makkelijk mogelijk te maken. Aan de hand van het meegeleverde starterspunt kun je de overige benodigde starterspunten zelf maken. Gebruik hiervoor in totaal 6 walvisgraat planken. De XL visgraat vloer is niet voorzien van linker- en rechterplanken dus het maakt niet uit in welke volgorde je de planken legt. Dit is anders dan bij het leggen van een visgraat laminaat vloer. Hier maak je wel gebruik van linker- en rechter vloerdelen. Houd er wel rekening mee dat de lange kant die de grond raakt, naar voren wijst. Dit zorgt ervoor dat je de vloer makkelijker kunt verwerken.

Bevestig de planken aan elkaar door gebruik te maken van het teflon aanslagblok. Als de 6 planken aan elkaar bevestigd zijn dan kun je het starterspunt erop leggen en gaan aftekenen. Zet streepjes op het nieuwe starterspunt en zaag het overige gedeelte met de afkortzaag ervan af. Zorg dat je genoeg starterspunten hebt totdat er geen punt meer naar past. Als je genoeg punten hebt, dan kun je ze aan elkaar bevestigen door middel van één plank. In de volgende stap beginnen we met het Walvisgraat Laminaat leggen!

Floer-Walvisgraat-Laminaat-Livyatan-Licht-sfeer-topdown
Floer Walvisgraat Laminaat – Livyatan Licht

Stap 7: Begin met leggen van het Walvisgraat Laminaat

Leg de afstandhouders op hun plek en begin met het plaatsen van de vloer. Zoals eerder vermeld is het Walvisgraat Laminaat niet voorzien van linker- en rechter vloerdelen, waardoor je zelf kunt kiezen voor een legmethode. In de video legt Guido één rechte punt in het midden en maakt hier vervolgens aan de linker- en rechterkant planken aan vast. Leg de planken tot de muur en zorg ervoor dat je een minimale afstand van 1 cm houdt tussen de vloer en de muur. Bewaar de afgezaagde planken aangezien je sommige hiervan nog nodig hebt bij het afwerken van de vloer.

Stap 8: Relax, take it easy!

Gefeliciteerd! Jij weet nu hoe je zelf een Walvisgraat Laminaat vloer moet leggen. De beentjes kunnen nu omhoog en je kunt genieten van de vloer! Naast deze blog met FloerTube video zijn er nog genoeg andere die je kunt lezen en bekijken. Ontdek bijvoorbeeld hoe je zelf een visgraat PVC vloer moet leggen. Dan weet je alvast hoe je dat moet doen, mocht je over heeeeeel wat jaren weer een nieuwe vloer nodig hebben. Maar ga nu maar eerst van die Walvisgraat Laminaat vloer genieten 😉.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen