• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Jet
Leestijd: ~8 minuten

Hoe leg ik een visgraat laminaat vloer?

Deze keer een Floer blog met handige instructie video! Wanneer je een prachtige laminaat vloer hebt gekozen is het een leuke uitdaging om deze zelf te leggen. Ook jij kan dit, je moet alleen precies weten hoe. Dankzij de handige klikverbinding van laminaat- en click PVC vloeren zijn deze vloeren eenvoudig zelf te leggen. Om het zo makkelijk mogelijk te maken hebben we dit stappenplan beschreven. FloerTube aflevering: ”Hoe leg ik een visgraat laminaat vloer?” liever kijken in plaats van lezen? Dat kan hier!

Floer-Visgraat-Laminaat-Natuur-Eiken-Vloer-sfeer-1-3-1
Floer Visgraat Laminaat vloer – Natuur Eiken

Hoe leg ik een visgraat laminaat vloer

Oké je bent er klaar voor. Jij gaat je eigen visgraat laminaat vloer leggen! Maar hoe leg je een visgraat laminaat vloer? Het stappenplan om een vissengraat laminaat vloer te installeren lees je hier. Begrijp je het niet? Pak de video er bij, samen met het stappenplan moet het goed komen. Visgraat laminaat is namelijk erg eenvoudig te leggen door de handige klik verbinding. Wil je nog meer voordelen weten? Lees er een aantal in de blog 8 voordelen van visgraat laminaat.

De klikverbinding van een visgraat laminaat vloer

Voordat je begint is het belangrijk dat je weet hoe de klikverbinding werkt van jouw visgraat laminaat vloer. De Floer-Fastclick-klik-verbinding-klikverbinding van een vloer bepaalt namelijk op welke manier de delen gemonteerd kunnen worden. Onze Visgraat Laminaat vloeren hebben een Fastclick verbinding. Dit zorgt ervoor dat de vloer op een makkelijke en snelle manier aan elkaar te verbinden is. In vergelijking met de gemiddelde klikverbinding die voor komt op de markt leg je deze visgraat laminaat vloeren 50% sneller. De vloerdelen zijn aan elkaar te verbinden door een zogenoemd ‘drop down’ systeem. Dit betekent dat je de plank als het ware van boven naar beneden kan klikken. Hoor je een ‘klik’? Dan is het gelukt en kan je door naar de volgende plank!

Walvisgraat laminaat leggen

Heb jij al gehoord van Walvisgraat Laminaat? Het is de nieuwste aanwinst binnen de laminaat collecties! Het walvisgraat laminaat is in principe een grotere versie van de standaard visgraat laminaat vloeren. De vloerdelen van deze een XL visgraat laminaatvloeren zijn 85 cm lang en meer dan 14 cm breed, waardoor ze aanzienlijk groter zijn dan de normale visgraat vloerdelen. Ondanks hun omvang en formaat zijn deze vloeren net zo makkelijk te leggen als visgraat laminaat vloeren. Ook bij de XL variant krijg je een starterspunt bij je bestelling, zodat je gemakkelijk aan de slag kan. De walvisgraat laminaat vloeren zijn afgewerkt met een waterbestendige coating die tot wel 4 uur lang bescherming biedt tegen water. Deze coating is ook op de groeven aangebracht, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over ongelukjes. De XL visgraat laminaat vloeren hebben een voelbare houten structuur, waardoor ze niet te onderscheiden zijn van een echte eikenhouten vloer. Dus, ga jij je Walvisgraat Laminaat vloer leggen? Volg dan het onderstaande stappenplan!

Stap 1: Vloer acclimatiseren

Floer-Visgraat-Laminaat-vloer-Onbehandeld-Licht-Eiken-Het-verschil-tussen-visgraat-laminaat-en-visgraat-PVC-wat-is-laminaat
Floer Visgraat Laminaat vloer – Onbehandeld Eiken

Is jouw vloer geleverd? Leg alle pakken in de ruimte waar deze gelegd zal worden, hier zal de vloer minimaal 48 uur moeten acclimatiseren. Check? Top! De eerste stap heb je gezet en over minimaal twee dagen kan je weer verder gaan met het leggen van de vloer. Weten waarom je vloer moet acclimatiseren? Lees alles hierover in het artikel.

Stap 2:  Ondergrond controleren

Nu ga je beginnen met de voorbereiding, het is tijd om de ondergrond vlak en egaal te maken. Dit kan je doen door met een plamuurmes verf resten of andere oneffenheden te verwijderen. Heb je dit gedaan? Controleer nu de ondergrond op hoogteverschillen. Bij visgraat vloeren mag er over een lengte van 2 meter niet meer dan 2 mm hoogteverschil zitten, dit geldt zowel bij visgraat parket vloeren als bij visgraat laminaat vloeren. Is er meer dan 3mm hoogteverschil?In dat geval moet de ondergrond eerst geëgaliseerd worden.

Neem contact op met jouw dealer om te kijken wat de mogelijkheden zijn, wellicht kan je dit via hen laten doen. Ben je een ervaren doe-het-zelver? Egaliseren kan je leren en kan jij ook zelf! Hoe? Informatie inwinnen en egaliseren maar! Laat de vloer goed drogen. Nu kan je verder naar de volgende stap in het stappenplan: hoe leg je een visgraat vloer.

Floer-Visgraat-Laminaat-Vloer-Bruin-Eiken
Floer Visgraat Laminaat – Bruin Eiken

Stap 3: Schoonmaken die ondergrond!

De ondergrond moet schoongemaakt worden. Veeg het vuil bij elkaar en zorg voor een stofvrije ondergrond. Dus schoonmaken die ondergrond! Daarna is het tijd om met de vloerdelen van de (wal)visgraat laminaat Floer bezig te gaan.

Stap 4: De ondervloer installeren

Bepaal waar je gaat beginnen met het leggen van de vloer. Bedek dit deel met de ondervloer en snij de ondervloer op maat. Hiervoor kan je een stanleymes gebruiken.

Stap 5: Starterspunten maken!

Bij het bestellen van een visgraat laminaat vloer krijg je gratis een starterspunt geleverd. Heb je onze Leginstructie Visgraat Laminaat Vloeren niet bij de hand of niet aangevraagd? Neem contact op zodat we jou deze kunnen opsturen. We zetten het nog even op een rijtje voor je.

– Verbind 3 rechter- en 2 linkerdelen met elkaar.
– Teken het af vanaf links naar rechts.
– Het gaat hier om beide bovenste plankdelen. Teken vanaf de binnenste hoek van de voor jou linker plank naar de buitenste hoek van de voor jou rechter plank.
– Pak een plankdeel om beide zijden te controleren op de lengte. Het starterspunt moet aan beide zijden even lang zijn als 1 visgraat laminaat plank.
– Zaag het starterspunt op maat. Bewaar de resten, deze kan je later nog nodig hebben voor kleine hoekjes.

Ga jij een walvisgraat laminaat vloer leggen? Dan leg je ook een starterspunt op dezelfde manier in elkaar als je zou doen bij een visgraat laminaat vloer. Let op dat door het formaatverschil je 3 rechter- en 3 linker delen nodig hebt voor het maken van een Walvisgraat Laminaat starterspunt.

Tip: Bekijk de video! Vanaf minuut 1:10 is te zien hoe je een starterspunt maakt van jouw visgraat laminaatvloer. 

Floer-Visgraat-Laminaat-Mat-Wit-Eiken-
Floer Visgraat Laminaat – Mat Wit Eiken

Stap 6: Bepaal de punten

Nu jij de starterspunten hebt gemaakt is het tijd om te bepalen waar deze komen te liggen. Allereerst leg je een zigzag verband aan met plankdelen. In de video is dit te zien vanaf minuut 2:20. Het zigzag patroon aan vloerdelen leg je over de hele lengte van de ruimte waar de vloer komt te liggen. Hierdoor kan jij bepalen hoe jouw vloer er in komt te liggen en waar de punten van de vloer zullen komen. Vervolgens meet je de afstand tot de muur en maak je een plank op maat, deze plank noemen we de kantplank. Maak hier meerdere van, deze zal je later nodig hebben. Haal de eerste drie of vier visgraat planken uit het zigzag patroon. Je start nu met het leggen van de starterspunten.

Stap 7: De visgraat laminaat vloer leggen

Je kunt nu het eerste starterspunt plaatsen. Verbind hiermee de eerste kantplank en schuif het naar de muur. Houdt hierbij rekening met de minimale afstand tot de muur (1 cm). Vervolgens kan je het tweede starterspunt verbinden, verbind deze eerst met een rechter plank. Je kunt nu dit tweede punt met extra plank verbinden met het eerste starterspunt. Verbind daarna een linker plank voor de stevigheid. Je kunt dit nu uitbouwen naar de muur toe met linker en rechter delen. Ben je bij de muur aangekomen? Vul de lege plekken met de op maat gemaakte kantplanken. Deze vloer leg je in zigzag verband. Dit betekent dat je continu van links naar rechts werkt en weer terug.

Herhaal dit totdat jouw visgraat vloer volledig is gelegd! Ben je aan het einde van de ruimte gekomen? Voor de lege hoekjes kan je de resten gebruiken van de starterspunten. Maak deze op maat en leg de laatste vloerdelen er in.

Stap 8: Gefloerd!

Hoe leg ik een visgraat laminaat vloer? Nou, als je alles hebt opgevolgd is het je gelukt! Je bent klaar. Pak een stoel en ga genieten van jouw zelf gelegde visgraat laminaat vloer. Officieel mogen we je nu gefloerd noemen, gefeliciteerd! Trots op het eindresultaat? Deel het met ons. Stuur een berichtje naar Floer via één van de verschillende social media kanalen of tag ons in jouw foto. We ontvangen graag klantfoto’s van tevreden klanten!

Floer-Walvisgraat-Laminaat-vloer-Bultrug-Bruin-interieur-kan-je-laminaat-in-visgraat-leggen
Floer Walvisgraat Laminaat – Bultrug Bruin

Wil je liever jouw Floer laten leggen? Neem contact op met jouw Floer dealer om de mogelijkheden te bespreken. Liever een vloer in het echt zien? Bezoek het Floer Experience Center of ga langs bij een van onze dealers. Een proefstaal aanvragen is natuurlijk ook mogelijk, eenvoudig en snel een stukje Floer in jouw brievenbus.

Gratis Collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen