• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Julia
Leestijd: ~6 minuten

Welkom in de wonderlijke wereld van retrofuturisme, waar het verleden en de toekomst harmonieus samensmelten en een unieke en inspirerende interieurervaring creëren. Het retrofuturistisch design transporteert ons terug naar de stijlvolle jaren 50 en 60, een tijd waarin mensen droomden van vliegende auto’s, ruimtereizen en futuristische technologieën. Herinner je je nog de Jetsons? De charmante mix uit deze tekenfilmserie van oude en nieuwe elementen is helemaal terug in real life! In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis om de ideale vloer te vinden die naadloos aansluit bij jouw retrofuturistische visie.

Floer-Bossen-PVC-Vloer-Voorsterbos-Donker-Eiken-2-wat-is-retrofuturisme
Bossen PVC – Voorsterbos Donker Eiken

Wat is Retrofuturisme?

Benieuwd naar de oorsprong en betekenis van retrofuturisme? Deze interieurtrend combineert elementen uit het verleden met toekomstige visies en technologieën. Retrofuturisme ontstond in de vroege 20e eeuw en bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 50 en 60, toen ruimtevaart en technologie de verbeelding prikkelden. Toen heette deze stijl natuurlijk niet retrofuturisme, maar simpelweg ‘futurisme’! Wij noemen het retrofuturisme omdat de jaren 50 en 60 nu, natuurlijk, retro zijn 😉 Retrofuturistisch interieurontwerp omarmt de futuristische visies uit het verleden en brengt ze naar het heden. Het combineert retro-elementen zoals vintage meubels en patronen met moderne materialen en technologieën. Denk aan strakke lijnen, geometrische vormen en glanzende oppervlakken, gecombineerd met retro accenten zoals warme kleuren en iconische visgraat patronen. Het resultaat is een interieur dat nostalgisch en visionair aanvoelt, waar het verleden en de toekomst samenkomen.

Retrofuturisme biedt een unieke manier om je persoonlijkheid en creativiteit uit te drukken in je interieur, terwijl je een avontuurlijke en futuristische sfeer toevoegt.

Dus, als je op zoek bent naar een interieurstijl die teruggrijpt naar het verleden en tegelijkertijd een blik werpt op de toekomst, is retrofuturisme perfect voor jou. Laat je verbeelding de vrije loop en creëer een tijdloos en vooruitstrevend interieur!

Retrofuturistische vloeren: een tijdreis onder je voeten

Bij het perfectioneren van jouw retrofuturisme interieurontwerp is de keuze van de juiste vloer van essentieel belang. Laten we eens dieper ingaan op enkele geweldige opties die je werkelijk het gevoel geven dat je door de tijd reist:

Warme houten vloeren

Niets straalt meer warmte en authenticiteit uit dan een prachtige eiken houten vloer. Kies voor donker eikenhout of teak voor een klassieke retro-uitstraling. Of ga voor lichter gekleurde houtsoorten, zoals berken of esdoorn, om een eigentijds retrofuturistisch effect te creëren. Houten en laminaatvloeren brengen niet alleen comfort en een vleugje natuur naar je interieur, maar ze voegen ook diepte en karakter toe aan de ruimte.

Veelzijdige PVC vloeren

Als je op zoek bent naar een meer moderne benadering van een retrofuturistisch interieur, is PVC een uitstekende keuze. Met PVC vloeren kun je talloze stijlen en patronen creëren die een knipoog geven naar het verleden en tegelijkertijd een eigentijdse uitstraling hebben. Denk aan PVC vloeren met geometrische patronen of een PVC vloer met een retroprint. Vloeren van PVC zijn duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en bieden tal van mogelijkheden om je retrofuturistische visie tot leven te brengen.

Retro tegelpatronen

Dompel jezelf onder in een zee van nostalgie met retro tegelpatronen. Denk aan gedurfde kleurencombinaties en geometrische vormen die je direct terugvoeren naar de sprankelende esthetiek van het space-age tijdperk. Deze vloeren zijn niet alleen opvallend, maar trekken ook de aandacht van elke bezoeker die jouw retrofuturistische interieur betreedt. Ook binnen de PVC wereld zijn er tegels verkrijgbaar die goed passen binnen een retrofuturistisme geïnspireerd interieur.

Wees dapper met kleur

Hoe-creeer-je-een-eclectisch-interieur-woonstijl-inrichting-vloeren-vloer-floertube-walvisgraat-pvc-vloer-xl-visgraat-5-stappen-verliefd-op-je-huis-een-memphis-interieur-wat-is-retrofuturisme
Walvisgraat PVC – Orka Onbehandeld

Bij een retrofuturistisch interieurontwerp draait het niet alleen om de keuze van de vloer, maar ook om durven experimenteren met kleur. Laat je fantasie de vrije loop en gebruik levendige tinten om de gewenste sfeer te creëren. Hier zijn een paar ideeën om je op weg te helpen:

  • Acid green accenten: Waarom niet een vleugje futurisme toevoegen aan je interieur met opvallende accenten in knallend acid of gif groen? Denk aan meubels, kussens of kunstwerken die deze levendige kleur bevatten. Het zal je interieur onmiddellijk een retrofuturistische uitstraling geven, alsof je zo de deur uitstapt en een sprong maakt naar de toekomst.
  • Neon lights: Maak een statement met neonverlichting die je interieur accentueert. Kies voor kleurrijke neonlichten langs de randen van de kamer of onder meubelstukken. Deze levendige lichtaccenten creëren niet alleen een futuristische ambiance, maar zorgen ook voor een warme en gezellige sfeer wanneer de avond valt. Een perfecte mix van oude en nieuwe charme.
  • Retro Pop: Combineer de levendige kleuren uit de jaren 60 met moderne elementen. Denk aan spetterende tinten oranje, geel, turquoise en roze. Gebruik deze kleuren op muren, meubels en accessoires om een levendige en vrolijke retrofuturistische ruimte te creëren waar je spontaan een dansje wilt maken. En een dansje maak je natuurlijk op een prachtige XL visgraat laminaat vloer!

Retro-Futuristische materialen en texturen

Naast kleur is het belangrijk om de juiste materialen en texturen te kiezen om je retrofuturistische look te versterken. Hier zijn een paar suggesties om de gewenste sfeer te bereiken:

  • Metallic accenten: Voeg een vleugje moderniteit toe aan je interieur met meubels of accessoires die zijn voorzien van metallic accenten. Denk aan verchroomde stoelen, bijzettafels of lampen die een vleugje futurisme en glans aan je ruimte geven. Het reflecterende oppervlak voegt een extra dimensie toe aan je retrofuturistische inrichting.
  • Glas en plexiglas: Breng lichtheid en transparantie in je interieur door gebruik te maken van materialen zoals glas en plexiglas. Denk aan glazen tafelbladen of plexiglas stoelen die een gevoel van ruimte en moderniteit creëren. Deze elementen zorgen voor een subtiele, maar belangrijke link tussen het verleden en de toekomst.
  • Hoogglans oppervlakken: Laat je interieur glanzen met meubels en accessoires met hoogglans oppervlakken. Deze reflecterende afwerkingen voegen een vleugje glamour toe aan je retrofuturistische inrichting en spelen met het licht op een unieke manier. Het resultaat is een interieur dat zowel klassiek als eigentijds aanvoelt.
Floer-Landhuis-Variatie-Laminaat-Rustiek-Pure-Eik-wat-is-futurisme
Landhuis Variatie Laminaat – Rustiek Pure Eik

De perfecte vloer voor retrofuturisme

Bij het kiezen van de perfecte vloer voor jouw retrofuturistische interieur ontwerp zijn er verschillende opties om te overwegen. Houten parket vloeren bieden een tijdloze en klassieke uitstraling, vooral met een visgraatpatroon, dat een gevoel van elegantie en nostalgie toevoegt. PVC vloeren zijn een eigentijdse benadering van retrofuturisme, met veelzijdigheid en ontwerpmogelijkheden, vooral in een XL visgraat PVC-stijl. Laminaat is een betaalbare en praktische keuze, met de mogelijkheid om hout na te bootsen, inclusief het geliefde visgraatpatroon. Bij het maken van je keuze is het belangrijk om rekening te houden met persoonlijke voorkeur, budget en de behoeften van de ruimte. Of je nu kiest voor de tijdloze charme van hout, de moderne veelzijdigheid van PVC of de betrouwbaarheid van authentiek laminaat, er is een vloer die perfect past bij jouw retrofuturistische visie en jouw interieurontwerp naar een hoger niveau tilt.

Onthoud dat het kiezen van de perfecte vloer voor jouw retrofuturistische interieurontwerp draait om het vinden van de juiste balans tussen stijl, functionaliteit en persoonlijke voorkeur. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van het proces van het creëren van jouw eigen tijdreis door het interieur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen