• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Julia
Leestijd: ~4 minuten
Floer-Akupanel-XL-Onbehandeld-Eiken-interieur-een-akupanel-rondom-de-haard
Floer Akupanel XL Wandpaneel – Onbehandeld Eiken

Houten wandpanelen; ze zijn niet alleen maar functioneel, maar ook een decoratieve aanwinst voor je interieur. Met de opkomst van Akupanelen – wandpanelen die de akoestiek van een ruimte kunnen verbeteren – zijn de mogelijkheden voor creatieve toepassingen ook exponentieel toegenomen. Tegenwoordig zie je allerlei handige DIY en knutsel to-do’s over hoe je een XL Akupanel in je interieur kan toepassen – van coffee stations tot volledig verschuifbare lattenwanden: Akupanelen zijn overal! Ook in het warmste hoekje van het huis. Maar hoe zit dat eigenlijk, een wandpaneel om een warmtebron monteren? En hoe doe je dat op een veilige manier? In deze blog lees je alles over een Akupanel rondom de haard!

Veiligheid boven alles

Veiligheid staat voorop, en daarom schrijven we het met een hoofdletter V! Ga je een houten wandpaneel monteren rondom de open haard? Wees je dan ten alle tijden bewust dat Akupanelen gemaakt zijn van MDF en vilt. Deze materialen zijn niet hittebestendig! Daarom kunnen houten muurpanelen alleen geplaatst worden rondom de delen van de kachel die niet warm worden. Plaats je wandpaneel dus nooit achter de haard als achterwand. Zorg er ten alle tijden voor dat er genoeg ruimte is tussen de kachel/vuur en het houten paneel, zodat deze geen schade kan oplopen of vlam kan vatten.


Akupanelen zijn gemaakt van brandbare materialen.
Plaats Akupanelen alleen op delen van de muur rondom de kachel die niet te warm worden!


Als een Akupanel te warm wordt of uitdroogt, dan kan deze gaan uitzetten en/of vervormen. Dit kan betekenen dat het fineer op het wandpaneel los kan laten of dat zelfs het gehele paneel kromtrekt. En dat is precies wat je niet wilt! Ga dus goed na welke stukken muur rondom je haard warm worden en welke niet, zodat je zeker weet dat je Akupanel geen schade kan oplopen.

Hoe dicht mag een Akupanel bij de haard?

Dat ligt er aan. Elke kachel is net even anders, en daarom kunnen we je bij Floer niet in detail uitleggen hoe dicht een Akupaneel bij de haard mag worden geïnstalleerd. Gebruik altijd het gezonde verstand wanneer je een houten paneel rondom een kachel monteert. Een handige vuistregel hierin zou kunnen zijn: ‘Voelt de muur plezant aan je vel? Dan is hij geschikt voor je Akupanel.’ Voelt het oppervlak te warm aan de vingers wanneer de haard aan staat of vertrouw je het niet? Plaats hier dan geen Akupanel op.

Floer-Akupanel-Wandpaneel-Lino-Zwart-Sfeer-een-akupanel-rondom-de-haard
Floer Akupanel Wandpaneel – Lino Zwart

Sfeer in de kamer

Een haard is altijd een symbool geweest van warmte en gezelligheid. In het Engels heet het ook een hearth, en dat lijkt toch best op het woord ‘hart’? En dat is niet gek, want de haard is letterlijk het hart van je woning; rondom de haard wordt gewoond, gekookt, en het vuur geeft warmte en licht. Door de muur rondom je open haard te decoreren met een Akupaneel, wordt de gezelligheidsfactor naar een nòg hoger niveau getild. Zie je het al voor je? Die koude winteravonden zijn geen match als je je omringd door de warmte van de haard en de sfeer van een Floer akoestisch paneel! De combinatie van een houtkachel en een Akupanel creëert een uitnodigende en ontspannen ambiance – perfect om te ontspannen en quality time door te brengen met vrienden en familie!

Een Akupanel rondom de haard monteren

Het monteren van een Akupanel rondom een kachel is een eenvoudige klus! Net zoals een Akupaneel horizontaal of verticaal plaatsen, meet je eerst het gedeelte op waar je het paneel wil plaatsen. Indien dit gewenst is, zaag je het paneel op maat. We raden aan om een Akupanel met een montageset te bevestigen als je dit rondom de haard wilt doen, om te voorkomen dat de lijm los laat door het temperatuurverschil. Zorg ervoor dat het paneel waterpas hangt, en schroef deze vast. Klaar is kees! Tijd om te genieten van je nieuwe Akupanel en kachel, met een lekkere grote kop thee in je handen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen