• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Julia
Leestijd: ~7 minuten

Het verschil tussen Hybride Hout en eiken parket

Is het tijd voor een nieuwe Floer? Dan zijn er talloze mogelijkheden om te overwegen! Ben je op zoek naar een natuurlijk product, gemaakt van prachtig eikenhout? Dan heb je de keuze uit het revolutionaire Hybride Hout of het traditionele eiken lamel parket. Beide soorten vloeren hebben hun eigen unieke eigenschappen en looks. We leggen graag het verschil tussen Hybride Hout en eiken parket uit, zodat jij een beter begrip hebt van wat elk type Floer te bieden heeft.

Hybride Hout vs. parket

Hybride Hout is een revolutionaire vloeroplossing die het beste van parket, laminaat en PVC in één vloer. Zo zijn de vloeren gemaakt van een eiken toplaag die samen is geperst met Wood Powder. Hierdoor zijn de vloeren enorm sterk en drukvast. Eiken parket vloeren worden gemaakt van een eiken toplaag die samengelijmd wordt met berken multiplex. Hierdoor ontstaat een ‘engineered’ parketvloer met een mes en groef verbinding. Deze vloeren worden vaak verlijmd gelegd, maar kunnen ook zwevend op een ondervloer gelegd worden.


Floer-Hybride-Hout-Visgraat-Wit-Eiken-sfeer-5-hybride-hout-in-verschillende-afmetingenhet-verschil-tussen-hybride-hout-en-eiken-parket
Hybride Hout Visgraat – Wit Eiken

Afwerking en uitstraling

We horen je het al vragen: “Als ik Hybride Hout kan kiezen, waarom zou ik dan nog voor een eiken parketvloer gaan?” Dit is een goede vraag, omdat de hybride vloeren talloze voordelen hebben. Maar lees nog even verder, want hier blijft het niet bij! Bij een Hybride Houten vloer kies je als eerste voor het patroon van de vloer, namelijk recht of visgraat. Ga je voor de XL planken? Dan kies je voor een houtkleur met een subtiele of rustieke look. Daarnaast kan je kiezen uit 27 cm breed of 23 cm breed Hybride Hout. De hybride vloeren met visgraatpatroon zijn verkrijgbaar in vier verschillende houtkleuren; deze hebben allemaal dezelfde afmeting, ongeacht hun kleur.

Bij eiken parket zit het net even anders. Één eikenschap 😉 die uniek is aan het eiken parket van Floer is dat de vloeren volledig op maat en naar wens worden gemaakt. Voor de Floer eiken parketvloeren kies je allereerst een houtsortering. Dit kan variëren tussen noestvrij Prime tot zeer levendig Rustiek ABC. Daarnaast kan je zelf de afmeting van je vloerdelen bepalen. Ga je voor een eiken lamelparket vloer? Dan kan je kiezen uit een breedte tussen de 18 en 22 cm, een lengte tussen 200 en 240 cm en is zelfs de dikte van de vloerdelen zelf te bepalen. Voor visgraat parketvloeren kan je kiezen uit vier verschillende afmetingen, en de dikte van een visgraat parket vloerdeel zal in elk geval 1,6 cm zijn. Daarnaast kies je voor een of meerdere soorten van de volgende afwerkingen: verouderen, bezagen, borstelen en het (dubbel) roken van de vloerdelen. And last, but not least, kies je natuurlijk de olie kleur van de vloer!

Waterbestendigheid eiken vloer

Waterbestendigheid is een essentiële factor wanneer je op zoek bent naar een nieuwe vloer, en voor een goede reden ook! Een ongelukje met een plas water zit in een klein hoekje, vooral in grotere gezinnen met kinderen en/of huisdieren. Wat betreft waterbestendigheid zit er een vrij groot verschil tussen hybride vloeren en parket. Hybride Hout is afgewerkt met een geavanceerde waterproof coating waardoor het moeiteloos kan omgaan met vochtige omstandigheden. Hierdoor zijn deze vloeren uiterst geschikt om te leggen in de keuken; gemorste vloeistoffen of waterspatten zijn geen probleem voor deze hybride vloeren!

Aan de andere kant vereist traditioneel eiken parket iets meer voorzichtigheid als het gaat om water. Parketvloeren zijn van nature duurzaam en bestand tegen slijtage maar zijn gevoeliger voor vocht. Dit komt doordat het eiken parket van poreuze materialen gemaakt is, waardoor het makkelijker water opneemt. Dit kan leiden tot een werking van de vloerdelen, wat een veelvoorkomende oorzaak is van permanente schade. Visgraat parket voelt zich dus niet als een vis in het water! Als waterbestendigheid een topprioriteit is voor jouw vloerkeuze, dan biedt Hybride Hout duidelijk een voordeel ten opzichte van traditioneel eiken parket.

Floer-Visgraat-Eiken-Parket-Onbehandeld-Geolied-vloerhet-verschil-tussen-hybride-hout-en-eiken-parket
Eiken Visgraat Parket – Onbehandeld Geolied

Onderhoud

Alle vloeren hebben onderhoud nodig, ongeacht of het laminaat, parket of een PVC vloer is. Ook bij Hybride Hout is onderhoud nodig, maar het soort onderhoud van de vloer is minder intensief in vergelijking met het onderhoud van een eiken parketvloer. De waterbestendige en vuilafstotende afwerkingen van Hybride Hout laten jou gemakkelijk de vloer reinigen. Voor dagelijks onderhoud volstaat het regelmatig stofzuigen en vegen; het verwijderen van vlekken of gemorste vloeistoffen kan gedaan worden met een doekje en een sopje. Daarnaast zijn de Hybride Houten vloeren krasvast dankzij de speciale coating, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over krassen veroorzaakt door huisdieren of meubels.

Het traditionele eiken parket vereist iets meer aandacht en liefde wanneer het draait om onderhoud; vooral omdat het natuurlijke product gevoeliger is voor vocht en krassen in vergelijking met de hybride variant. Regelmatig vegen of stofzuigen is, net zoals bij hybride vloeren, nodig om dagelijks stof en vuil te verwijderen. Dit is van extra belang omdat steentjes en zand krassen kunnen veroorzaken in het oppervlak van de parketplank. Om de natuurlijke glans van het hout te behouden, is regelmatig onderhoud met speciale reinigingsproducten, zoals een vloerzeep, aan te bevelen. Dit zorgt ervoor dat het hout gehydrateerd blijft en niet uitdroogt.


Tip van Floer:

Een voordeel van eiken parket is dat het op te schuren is voor een frisse en nieuwe uitstraling. Wanneer je een parketvloer laat schuren kan je voor een nieuwe kleur parket kiezen, waardoor je niet een volledig nieuwe vloer hoeft te laten leggen voor een nieuwe look in de ruimte. Het schuren van een eiken vloer hoeft niet vaak gedaan te worden, alleen wanneer je je houten vloer wilt oliën.


Eiken vloer op vloerverwarming

Heb je vloerverwarming, of zit je er aan te denken om dit te combineren met je nieuwe Floer? Dan is de warmteweerstand ook een factor om in het achterhoofd te houden bij het uitzoeken van welk type vloer bij jou past. Zowel Hybride Hout als traditioneel eiken parket zijn geschikt om te combineren met vloerverwarming, maar hebben wel een verschillende warmteweerstand.

De hybride vloeren hebben een warmteweerstand van slechts 0,07 m²K/W wanneer deze verlijmd zijn gelegd. Dit betekent dat deze vloeren uitstekend warmtegeleidend zijn en snel reageren op de temperatuur van het vloerverwarmingssysteem. Wil je de Hybride Houten vloer zwevend leggen? Houd dan rekening met de extra warmteweerstand die de ondervloer met zich mee brengt.

Wil je een eiken houten parketvloer? Deze zijn ook geschikt om te installeren op vloerverwarming! Omdat de warmteweerstand wordt bepaald door de dikte van het product, raden we aan om voor de dunste plankopbouw te kiezen. Zo heeft een plank van 1,2 cm dik een warmteweerstand van 0,11 m²K/W, terwijl een plank van 1,6 cm dik een warmteweerstand van 0,14 m²K/W heeft. Voor het beste rendement kan je het beste de parketvloer verlijmd leggen, zodat je geen extra warmteweerstand krijgt van een ondervloer.

Floer Eiken Duoplank Parket - Wit Geolied Lamelparket Rustiek Eiken Multiplank - Wit Geolied-houten-vloerenhet-verschil-tussen-hybride-hout-en-eiken-parket
Eiken Lamel Parket – Wit Geolied

Wat is beter, Hybride Hout of parket?

Dat is moeilijk te zeggen met het verschil tussen Hybride Hout en eiken parket. Het kiezen tussen Hybride Hout en een parketvloer kan een flinke uitdaging zijn als je je hart hebt verloren aan deze prachtige vloeren. Beide soorten vloeren hebben hun eigen unieke kenmerken die aantrekkelijk zijn! Waar Hybride Hout de voordelen van waterbestendigheid, krasbestendigheid en gemakkelijk onderhoud biedt, heeft parket een tijdloos charme en natuurlijke uitstraling die vele mensen aanspreekt. Daarnaast is het mogelijk om het uiterlijk van de parketvloer aan te passen met verschillende houtsorteringen, behandelingen en oliën. Beide type vloeren hebben hun eigen aantrekkingskracht en het maken van een keuze tussen de twee hangt af van jouw specifieke behoeften en voorkeuren.

Wanneer je gaat kiezen voor een nieuwe Floer, overweeg dan het type ruimte waar de vloer wordt geplaatst, welke eigenschappen voor jouw gezin nodig zijn en wat voor levensstijl je hebt. Beide Hybride Hout en parket zullen een prachtige toevoeging zijn aan jouw interieur en creëren een warme en uitnodigende sfeer!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen