• 15 - 35 Jaar Garantie
 • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~5 minuten

Als je op deze blog hebt geklikt dan ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in het behandelen van jouw eiken lamel parket vloer met olie. Is dit niet zo? Dan raden we je alsnog aan om gewoon door te lezen, want dit is iets wat iedereen een keer moet overwegen. Je leest er alles over in deze blog ‘Hoe moet je een houten vloer oliën?’

Wit-geolied-eiken-lamel-parket-rustiek
Floer Lamelparket Rustiek Eiken – Wit Geolied

Hoe moet je een houten vloer oliën?

Als je een eiken houten parket vloer koopt dan kun je ervoor kiezen om deze geolied af te laten leveren. Heb je de vloer een aantal jaren of ben je toe aan een nieuwe kleur vloer? Dan kun je ervoor kiezen om de vloer te schuren en opnieuw te oliën. Het oliën van een eiken visgraat of lamel parket vloer kun je door een externe partij laten doen, maar je kunt het natuurlijk ook zelf proberen.

Het grote voordeel aan het zelf oliën van je vloer is dat je het hele proces in eigen handen hebt. Mocht je de kleur van de olie na de eerste streep toch niet zo mooi vinden. Dan kun je er dus zelf voor kiezen om te stoppen en een andere kleur te pakken. Het voordeel van de vloer laten oliën door een bedrijf is dat je weet dat het gedaan wordt door echte vakmensen.

Floer feitje

Wist je dat de eiken houten vloeren van Floer volledig zelf samen te stellen zijn? Zo kun je dus naast kiezen voor een geoliede of niet geoliede vloer ook zelf bepalen welke houtsortering en behandeling je wilt.

Floer Eiken Visgraat Parket Vloer Onbehandeld Geolied Sfeer 3
Floer Eiken Visgraat Parket – Onbehandeld

Zelf je houten vloer oliën

Voordat je de vloer gaat oliën is het nodig om de vloer op te schuren. Het schuren van de vloer is alleen nodig als je er een kleurolie op hebt zitten en hier een nieuwe kleur op aan wilt brengen. Breng je dus een onderhoudsolie aan of een kleurolie op een naturel kleur dan hoef je niet te schuren. Je kunt ervoor kiezen om dit met een handschuurmachine te doen. Het feit is dan wel dat ze waarschijnlijk eerder klaar zijn met de Sagrada Familia dan jij met het schuren van de vloer. We adviseren daarom om hiervoor altijd een professionele schuurmachine te gebruiken. Deze handige apparaten kun je huren bij de meeste verhuurbedrijven.

Als je de vloer eenmaal geschuurd hebt dan moet je de vloer uiteindelijk stofvrij maken. Doe je dit niet dan zal stof en fijn zaagsel zich met de olie gaan mengen. Pak daarom een stofzuiger en zorg ervoor dat de ruimte geheel stofvrij is voordat je begint met oliën. Net zoals bij veel doe-het-zelf klussen is het handig om een klein beetje ervaring te hebben. Heb je nog nooit een vloer geschuurd en geolied? In principe zou dit verder geen problemen op moeten leveren. Heb je iemand in je directe omgeving die hier ervaring mee heeft en jou mee wil helpen? Mooi. Zoals je misschien wel weet maken vele handen namelijk licht werk. Zorg tevens voor een goed geventileerde ruimte voordat je begint met oliën.

Alle benodigdheden op een rijtje

 • Jouw favoriete olie
 • Kwast
 • Roerhoutje
 • Schuurmachine
 • Boenmachine
 • Stofzuiger
 • Eventueel een handige vriend of familielid
Floer-Eiken-Visgraat-Parket-Vloeren-Carbon-Zwart-Geolied-Sfeer-5-1-houten vloer oliën
Floer Eiken Visgraat Parket – Carbon Zwart Geolied

Stappenplan houten vloer oliën

 1. Pak een roerhoutje en roer de olie goed door voordat je gaat beginnen. Dit is belangrijk om te doen en al helemaal als je een kleurolie gebruikt. Ook na het aanbrengen is het verstandig om de olie af en toe te roeren om kleurverschil te voorkomen
 2. Pak de boenmachine erbij en breng een laag olie aan op de eiken parket vloer. Gebruik de boenmachine met bijbehorende boenpad om de olie goed over de vloer uit te smeren.
 3. Verwijder de overtollige olie met een katoenen doek en laat de olie zo’n 10 minuten intrekken. Als je de overtollige olie op de vloer laat zitten dan zal dit opdrogen en blijf je zitten met een uitgeharde glimmende olie laag.
 4. Verwissel nu de pads en wrijf de olie verder uit over de vloer.
 5. Na het uitwrijven zal de olie minimaal 4 uur moeten drogen. Om ervoor te zorgen dat de olie niet aangetast wordt en de kans krijgt om uit te harden raden we aan om sowieso de eerste 24 uur alleen met sokken over de vloer te lopen.

Als je al deze stappen goed hebt gevolgd dan heb jij nu als het goed is de vloer geolied! Na het oliën van jouw lamel parket is het belangrijk om de vloer goed te onderhouden zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? Lees dan de Floer blog ‘Hoe onderhoud en reinig ik mijn houten vloer?’ en ontdek er alles over. Sla deze beide blogs op in je favorieten, want om de vloer zo mooi mogelijk te houden wordt het geadviseerd om ieder halfjaar te oliën voor de beste bescherming.

Een onderhoudsvriendelijke houten vloer?

Het behandelen van een vloer vergt enkele inspanning, zoals je hebt kunnen lezen. Misschien ontbreekt het je aan tijd of simpelweg de zin om de vloer te oliën. Gelukkig bieden Hybride Hout vloeren een uitstekende oplossing. Deze vloeren zijn gemaakt van echt hout en vereisen geen oliebehandeling, niet bij het eerste gebruik en ook niet in de loop van de tijd. Maar is er dan wel keuze in kleuren? Absoluut! Deze vloeren zijn verkrijgbaar in diverse kleurschakeringen. Bovendien kun je kiezen voor een rustieke of subtiele variant, waardoor je de vloer nog meer naar je eigen smaak kunt vormgeven. Dankzij de robuuste laklaag hoeft de vloer na verloop van tijd ook niet opnieuw behandeld te worden. Dat is wel zo prettig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen