• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~6 minuten

Wat krijg je als je een vloer en natuurkunde met elkaar samenvoegt? Een interessant onderwerp! In deze blog ‘Wat is zwevend leggen?’ lees je hoe Floer speelt met de wetten van zwaartekracht en vertellen we je hoe je een vloer kunt laten zweven. Je ontdekt onder andere of bijvoorbeeld een Walvisgraat PVC vloer zwevend gelegd kan worden. Ga zitten voor de eerste editie van ‘Floer physics voor beginners’!

Floer-Walvisgraat-Click-PVC-vloer-Cetus-Creme-interieur-woonkamer
Floer Walvisgraat Click PVC – Cetus Creme

Wat is zwevend leggen?

Als een vloer ‘zwevend’ is gelegd betekent het dat de vloer als het ware los ligt van de ondergrond. In dit geval is er dan gebruik gemaakt van een ondervloer die ervoor zorgt dat de vloer stabiel op de ondergrond komt te liggen. Huur je op dit moment een woning en ben je aan het kijken naar een nieuwe vloer? Dan is het wellicht verstandig om voor een zwevend gelegde vloer te kiezen in plaats van een vloer met verlijmde plaatsing. Over het algemeen mogen in huurhuizen namelijk geen verlijmde vloeren geplaatst worden en het zou natuurlijk zonde zijn als je maar een aantal jaren kunt genieten van jouw verlijmde PVC visgraat vloer. Twijfel je of dit bij jouw huurwoning mag? Neem contact op met de verhurende partij of check het huurcontract grondig op deze informatie.

Bij het zwevend leggen van een vloer maak je gebruik van een ondervloer. Doe je dit niet? Dan kun je alvast beginnen met sparen voor een nieuwe vloer direct nadat de vloer is gelegd. Een ondervloer is namelijk essentieel om ervoor te zorgen dat de kwaliteit wordt behouden. De juiste ondervloer fungeert namelijk als een soort kussen tussen de ondergrond en vloer, ondersteunt de klikverbinding en zorgt ervoor dat alles mooi op zijn plek blijft liggen. Zonder ondervloer zal de vloer gaan kraken en heeft de klikverbinding niet voldoende ondersteuning, waardoor er schade aan de vloer zal ontstaan. Naast deze handige tip lees je in de Floer blogs alles over het leggen van jouw favoriete vloer. Ontdek bijvoorbeeld hoe je visgraat PVC vloer moet leggen.

Floer-Eiken-Parket-Wit-Geolied-sfeer-top-5-visgraat
Floer Eiken Parket vloer – Wit Geolied

Kan je parket zwevend leggen?

Zeker! Het zwevend leggen van parket of visgraat parket is over het algemeen zelfs een goedkopere optie dan het verlijmd leggen van een parket vloer. Bovendien is een zwevend gelegde vloer veel eenvoudiger te verwijderen dan een vloer die aan de ondergrond is verlijmd. Welke ondervloer heb je nodig bij het zwevend leggen van een eiken parket vloer? Wij adviseren om hiervoor de Floer Contactloos Ondervloer te gebruiken. Met deze ondervloer reduceer je het loopgeluid tot wel 25% en is het daarnaast te gebruiken in combinatie met vloerverwarming door de uiterst lage warmteweerstand.

Naast zwevend leggen kun je een eiken parket vloer ook verlijmd plaatsen. We raden het aan om dit door een ervaren en kundige legger te laten doen. Deze manier van het installeren van een eiken parket vloer is kostbaarder in vergelijking met zwevend leggen en de meest gekozen manier op een eiken houten vloer te leggen. Bij het verlijmd plaatsen van een eiken lamel parket vloer zorg je bovendien voor minder loopgeluid doordat de vloer in direct contact staat met de ondergrond. Hiernaast zal je door dit directe contact nog minder last hebben van warmteverlies bij de combinatie met een vloerverwarming. Houd er bij een verlijmde plaatsing wel rekening mee dat de ondergrond altijd zo egaal mogelijk moet zijn en daardoor egaliseren vrijwel altijd aan te raden is!

Laminaat zwevend leggen

Laminaat vloeren worden altijd zwevend gelegd. Waarom? Een laminaat vloer is ontwikkeld als een goedkoper doe-het-zelf alternatief voor een eiken parket vloer. Het verlijmen van deze vloer zou dan een vrij onlogische legmethode zijn gezien de kosten van het verlijmen. Technisch gezien zou je een extra breed laminaat vloer kunnen verlijmen maar dit raden we niet aan, doordat er dan geen gebruik wordt gemaakt van een ondervloer. Een ondervloer biedt bescherming aan een vloer met een klikverbinding en ondersteunt deze. Je kunt bij het leggen van een laminaatvloer uit verschillende ondervloeren kiezen. Ben je van plan om de laminaat vloer in een bovenwoning te leggen en wil je geluidsoverlast verminderen? Dan kun je kiezen voor een geruisloos ondervloer. Deze ondervloer is speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de wettelijke 10 dB geluidsreductie eis waaraan een bovenwoning vaak aan moet voldoen. Je kunt voor de zekerheid altijd informeren bij jouw VvE of dit in jouw situatie van toepassing is.

Floer-Visgraat-Laminaat-vloer-Onbehandeld-Licht-Eiken-Het-verschil-tussen-visgraat-laminaat-en-visgraat-PVC-wat-is-laminaat
Floer Visgraat Laminaat – Onbehandeld Eiken

Floer weetje!

Net zoals bij het zwevend leggen van eiken parket vloeren, zijn laminaat vloeren ook eenvoudig te verwijderen nadat ze gelegd zijn. Ga je dus ooit weer verhuizen en wil je de vloer meenemen? Dat is geen probleem! Je kunt de vloer eenvoudig loshalen en meenemen naar je volgende woning.

PVC lijmen

PVC vloeren zijn op verschillende manieren te leggen. Dit komt doordat er verschillende PVC vloeren bestaan, namelijk plak en click PVC. Kun je PVC vloeren zwevend leggen? Een klik PVC leggen wordt altijd zwevend gelegd met behulp van een ondervloer en een dryback / plak PVC wordt, je raadt het waarschijnlijk al: verlijmd op de ondergrond. Bij het zwevend leggen van een klik PVC vloer raden we altijd aan om één specifieke ondervloer te gebruiken: de Floer Rigid Click PVC Ondervloer. Click PVC vloeren zijn vrij zwaar en vragen daarom om een ondervloer die wat extra weerstand biedt om de klikverbinding te beschermen. Rigid Click PVC ondervloeren hebben een druksterkte van maar liefst 400 kPa en geven de PVC click vloeren daarmee voldoende weerstand. Met deze ondervloer leg jij jouw favoriete Visgraat Click PVC op de beste manier en zorg je voor een langere levensduur van de vloer.

Kun je plak PVC leggen op een zwevende manier? Nee. Plak PVC vloeren zoals het extra breed PVC uit de Bossen collectie moet je altijd verlijmd op de ondergrond plaatsen. Het leggen van deze vloeren wordt over het algemeen gezien als een lastigere klus dan het leggen van vloeren met een klikverbinding. Wil je dus graag een van deze vloeren bij jou in huis? We adviseren om het leggen van plak PVC vloeren altijd te laten doen door een professional zodat jij er zo lang mogelijk van kunt genieten.

Ontdek alle vloeren

Bekijk het volledige Floer assortiment en ontdek alle verschillende soorten vloeren. Zo vind je naast allerlei houtlook vloeren ook betonlook tegel PVC vloeren in meerdere grijstinten. Wil je een doe-het-zelf tegel vloer terwijl je profiteert van alle voordelen van PVC? Ga dan voor een Tegel Click PVC vloer. Deze klik vloeren zijn voorzien van een rigid mineraal core waardoor ze extra stevig en extra stabiel zijn. Een van de vele vloeren een keer in het echt bekijken? Bestel een proefstaal of kom eens binnenkijken bij een van de Floer dealers. Je kunt ook altijd een collectieboek bestellen en thuis eens rustig door het gehele assortiment bladeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen