• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Jet
Leestijd: ~7 minuten

In deze nieuwe FloerTube aflevering laten we zien hoe jij een Floer Akupanel XL Wandpaneel moet monteren aan de muur! Het plaatsen van de akoestische wandpanelen kan op verschillende manieren gedaan worden en is super eenvoudig. We laten de twee meest voorkomende installatie mogelijkheden in deze DIY video zien. Zo fleur jij gemakkelijk, snel en zelf die kale wand op met één van de Floer Akupanel XL Wandpanelen! Press play en ontdek het zelf in deze handige doe-het-zelf “hoe monteer ik een akupanel” video!

De installatie mogelijkheden van akupanelen

Houten wandpanelen zijn op verschillende manieren te installeren in een woning. De meest voorkomende mogelijkheden qua het plaatsen en monteren van een akupanel wandpaneel is met schroeven of met kit. Beide opties laten we in deze handige DIY video zien! Wil jij de maximale voordelen uit de akoestische wandpanelen halen? Om te genieten van de stille kracht van de houten akupanelen moet je een frame op de muur installeren waar je isolatie materiaal in doet, hierdoor kan je het aantal dB in de ruimte sterk verminderen! Deze laatste installatie mogelijkheid zien we vooral terugkomen bij geluidsstudio’s en dergelijke ruimtes. In woningen, kantoren en andere ruimtes zien we vooral de eerste twee installatie mogelijkheden en daarom laten we deze in de video zien!

Benieuwd naar de vloeren in de video?

In het eerste deel van deze DIY video zie je een op maat gemaakt eiken visgraat parket vloer. Deze houten visgraat vloer is onbehandeld geolied en is afgewerkt zonder V-groef rondom de plank. In het tweede deel zie je één van de absolute top vloeren van Floer. Dit is een populaire Walvisgraat PVC vloer in de kleur Orka Onbehandeld.

Wat heb je nodig voor het monteren van een akupanel wandpaneel?

Ga jij zelf een akupanel wandpaneel monteren en wil je weten wat je hiervoor nodig hebt? Dit is afhankelijk van de manier van plaatsing! Ga jij een akupanel wandpaneel monteren met schroeven? Dan heb je de volgende spullen nodig.

1. Een Floer Akupanel XL Wandpaneel
2. Zaag
3. Klopboormachine (indien het een betonnen muur is)
4. Boormachine
5. (zwarte) schroeven
6. Pluggen
7. Meetgereedschap
8. Waterpas
9. Potlood
10. Schuurpapier
11. Stanleymes
12. Stofzuiger
13. Droge schone doek

Ga jij de wandpanelen plaatsen met kit? Dan heb je wat minder spullen nodig:

1. Een Floer Akupanel XL Wandpaneel
2. Zaag / zaagmachine
3. Floer High Tack Kit
4. Meetgereedschap
5. Waterpas
6. Potlood
7. Schuurpapier
8. Stanleymes
9. Droge schone doek

1. Akupanel installeren met schroeven

Terug naar het verhaal, we gaan namelijk eerst een akupanel wandpaneel monteren met behulp van schroeven! De eerste stap? De muur opmeten waar het akupanel wordt geplaatst. De akupanel XL wandpanelen hebben een lengte van 300 cm en zijn dus extra lang! Hierdoor zijn de wandpanelen altijd passend te maken in iedere woning. Heb jij een nieuwbouw woning of een extra verhoogd plafond? Ook dan zijn de 3 meter akupanel wandpanelen te plaatsen in de ruimte. Het is mogelijk om de wandpanelen zwevend te plaatsen of van grond tot plafond te plaatsen. Met zwevend plaatsen doelen we op dat het paneel niet in verbinding staat met het plafond of de grond. De meeste mensen kiezen voor volledige bedekking en plaatsen de wandpanelen vanaf de grond tot aan het plafond. Dat is natuurlijk ook het grote pluspunt van deze lange wandpanelen!

Floer-Aftekenen-akupanel-wandpanelen-monteren
Het aftekenen van de muur voor het akupanel

1.1 Paneel op maat maken

Heb je een keuze gemaakt tussen het zwevend of volledige bedekt plaatsen, is de plek gekozen waar het paneel komt en dit opgemeten? Dan is het nu tijd om het houten akupanel op maat te zagen. Dit kan met een zaagmachine, een decoupeerzaag of een andere soort zaag. Zolang het maar op maat gezaagd wordt! Nu het paneel op maat is gemaakt kan de volgende stap beginnen.

1.2 De muur aftekenen

Het aftekenen van de muur! Hiermee bepaal je exact waar het akupanel komt te hangen. We raden het aan om een wandpaneel tussen de 220 cm tot 260 cm lengte in totaal 15 schroeven te verdelen over het paneel. Dit doe je op dezelfde wijze als op de afbeelding hiernaast. Het wandpaneel is 60 cm breed, op iedere rij kunnen er drie schroeven geplaatst worden. Teken de plekken af waar er een schroef moet komen. Is de muur 300 cm? Dan raden we het aan om 18 tot 21 schroeven te gebruiken. Zolang de schroeven goed verdeeld zijn over het volledige paneel zorg jij ervoor dat het akupanel goed wordt gemonteerd! Na het aftekenen kunnen de gaten voorgeboord worden en de pluggen in de gaten gedrukt worden.

 

Floer-Floertube-Akupanel-wandpanelen-bevestigen

1.3 De schroeven in het vilt voor draaien

Wanneer je dit hebt gedaan kan je dezelfde afmetingen overnemen op het wandpaneel dat je gaat installeren. Draai de schroeven alvast met een puntje in het vilt op dezelfde plekken waar de schroeven in de muur komen. Zorg ervoor dat je hierbij accuraat werkt zodat je niet onnodig gaten maken in het vilt! Nu pak je de boormachine erbij want het wandpaneel wordt nu bevestigt aan de muur!

1.4 Boren maar!

Vraag je partner, buurman of buurvrouw, broer, zus of iemand anders erbij. Bij het boren van het lamellen akupanel heb je namelijk een helpende hand nodig! Doordat dit wandpaneel zwevend wordt geplaatst moet het paneel al op z’n plek worden gehouden terwijl jij de middelste rij schroeven boort in de gaten en het wandpaneel vastmaakt aan de muur. Controleer met een waterpas of het wandpaneel recht is geplaatst. Je kunt vervolgens de rest van de schroeven in de daarvoor bestemde gaten boren. Plaats jij een wandpaneel dat de volledige muur bedekt? In dat geval kan je het paneel recht tegen de muur zetten waar het houten akupanel wordt geplaatst en beginnen met de middelste rij, om vervolgens het volledige paneel vast te schroeven. Zijn alle voor ingedraaide schroeven in de muur geboord? Dan is de muur #gefloerd met een Floer Akupanel Wandpaneel!

2. Akupanel bevestigen met kit

Ga jij het akupanel wandpaneel monteren met behulp van kit? Pak de benodigdheden erbij! Het is natuurlijk ook belangrijk om het paneel eerst op maat te maken. Herhaal stap 1.1 van het ‘akupanel installeren met schroeven’ en zorg ervoor dat het wandpaneel op maat is.

2.1 Muur aftekenen en kit aanbrengen

Plaats je ook twee of meer panelen direct naast elkaar? Teken dan de muur af met een potlood tot waar de panelen komen. Zo weet je precies tot hoever jij de kit kunt aanbrengen. Breng de kit aan op de afgetekende muur. Je kunt er ook voor kiezen om de kit direct op de achterkant van het wandpaneel aan te brengen. Vervolgens druk je het wandpaneel op z’n plek. Zorg ervoor dat je het akupanel op alle plekken stevig aandrukt zodat het wandpaneel met de kit goed kan hechten met de muur. Breng ruim voldoende Floer High Tack kit aan zodat het wandpaneel muurvast komt te zitten.

Het zit er op! Letterlijk, want als je alle stappen hebt doorlopen heb jij de muur voorzien van een Floer Akupanel XL Wandpaneel met behulp van schroeven of met kit. Nog een laatste puntje op de agenda; het akupanel schoonmaken. Zo zorg je ervoor dat eventuele vlekjes door het ophangen van de houten wandpanelen weggewerkt worden en deze er prachtig bij hangen! Hierdoor is ook de muur #gefloerd met een Floer product!

Met welke Floer combineer je een 3 meter lang akupanel?

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit voor welke Floer je gaat, de Akupanel XL Wandpanelen zijn met iedere vloer perfect te combineren! Door de verschillende wandpanelen is er bij iedere type vloer een prachtig wandpaneel te kiezen. Combineer de wandpanelen bijvoorbeeld met een bijzonder unieke Walvisgraat PVC vloer. De XL visgraat PVC vloeren zijn dankzij de extra lange en brede PVC planken een echte eye-catcher in jouw interieur. Gaat de voorkeur uit naar traditioneel visgraat PVC? Kies dan voor één van de populaire PVC visgraat vloeren. Dankzij de register embossing afwerking hebben deze vloeren een extra realistisch eiken design! Liever een zelf te leggen visgraat vloer? Ga voor de het realistische Visgraat Laminaat of Visgraat Click PVC vloeren collectie! Benieuwd naar het volledige vloeren assortiment? Ontdek ze allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *