• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~6 minuten

Een krakende vloer is een leuk geluidseffect in een horror film, maar het hebben van een krakende vloer is zeer irritant! Helemaal als je er iedere dag mee geconfronteerd wordt. Wij zijn er daarom om samen met jou dit kwaaltje te verhelpen. In deze blog lees je meerdere antwoorden op de brandende vraag ‘Waarom kraakt mijn laminaat vloer?’.

Waarom kraakt mijn laminaat vloer?

Een krakende vloer kan meerdere oorzaken hebben dus het is handig om ze allemaal even bij langs te lopen. Een wijs man zei namelijk ooit: “Vertrouwen is goed, controleren is beter”. Het kraken van de vloer kan komen door een verkeerde ligging, een niet egale ondergrond, een verkeerde ondervloer of een te hoge luchtvochtigheid. We zetten alle mogelijke oorzaken even voor je op een rijtje. Zo weet jij hoe je dit probleem kunt voorkomen en hoef je jezelf nooit meer afvragen: ‘Waarom kraakt mijn laminaat vloer?’.

Floer landhuis laminaat licht eiken vloer extra breed laminaat leggen scandinavisch interieur ruimtelijk effect met breed laminaat
Floer Landhuis Laminaat – Lichte Eik

Verkeerd gelegd

Het is altijd van belang dat een vloer gelegd wordt volgens de leginstructies die erbij geleverd worden. Als je dit niet doet dan kan het negatieve gevolgen hebben voor je vloer als deze eenmaal is gelegd. Voordat je begint met het leggen van de planken is het belangrijk dat de vloerdelen genoeg tijd hebben gehad om te wennen aan de ruimte waarin je ze gaat leggen. Dit proces noemen we acclimatiseren en moet minimaal 48 uur. Het acclimatiseren zorgt ervoor dat een vloer achteraf zo minimaal mogelijk gaat ‘werken’, dit betekent dat de vloer niet gaat uitzetten of krimpen. Wil je meer weten over het acclimatiseren van een vloer? Lees dan de Floer blog ‘Waarom moet een vloer acclimatiseren?‘. Het maakt trouwens niet uit of je een PVC vloer of een laminaat vloer hebt, alle vloeren moeten acclimatiseren.

Ga je de vloer zelf leggen? Dan is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je er ten minste een beetje verstand van hebt. Een eiken laminaat vloer is dan wel de ideale doe-het-zelf vloer, maar het is handig als je weet wat je aan het doen bent. Als je de vloer er helemaal verkeerd in legt dan kan dit achteraf namelijk nog wel wat problemen opleveren. Heb je dus zelf helemaal geen verstand van klussen? Dan is het wellicht handig om een vriend of familielid erbij te halen die dit wel heeft.

Mocht je geen vriend of familielid hebben met ervaring dan kun je ook altijd bij het bestellen van een Floer bij de dealer aangeven dat je er graag een legservice bij wilt. Zo voorkom je dat je fouten maakt bij het leggen van jouw vloer. Benieuwd naar welke fouten het meest voorkomen? Bekijk dan de top 5 meest gemaakte fouten bij het leggen van je vloer.

Floer-Visgraat-Laminaat-Natuur-Eiken-Vloer-sfeer-10-1-visgraat-laminaat-vs-pvc
Floer Visgraat Laminaat – Natuur Eiken

Ondergrond niet egaal

Een niet geëgaliseerde ondergrond is vaak een van de valkuilen bij het leggen van een vloer en kan tevens een krakende vloer veroorzaken. Over het algemeen hoeft een ondergrond bij het leggen van laminaat minder egaal te zijn dan wanneer er een verlijmde PVC vloer komt te liggen. Bij laminaat vloeren wordt er altijd gebruik gemaakt van een ondervloer waardoor minimale oneffenheden getackeld worden. Als er echter te veel hoogteverschil in de ondergrond zit zal dit zelfs bij laminaat te merken zijn en kan het resulteren in een krakende vloer. Heeft jouw ondergrond dus een beetje weg van de Grand Canyon of de Mount Everest? Dan is het niet heel vreemd als je hier een vloer op legt en hij geluid begint te maken.

Als jouw ondergrond niet egaal genoeg is dan zal er eerst geëgaliseerd moeten worden voordat het leggen kan beginnen. Met het egaliseren worden alle oneffenheden weggewerkt waardoor je overblijft met een super strakke ondergrond. Naast het voorkomen van een krakende vloer draagt egaliseren ook bij aan kwaliteitsbehoud en een lange levensduur van de vloerdelen. De egaline moet na het uitstrijken zo’n 48 uur drogen voordat het weer geheel beloopbaar is. Dus houd hier rekening mee!

Verkeerde ondervloer

Het kiezen van een juiste ondervloer is wellicht net zo belangrijk als het kiezen van de juiste vloer. Als je namelijk geen goede ondervloer hebt zal dit later problemen opleveren en kun je niet optimaal profiteren van jouw vloer. Iedere soort vloer heeft een andere ondervloer nodig aangezien veel vloeren in eigenschappen verschillen. Het hangt tevens af van de situatie bij jou thuis welke ondervloer je exact moet kiezen. Bij een plak PVC vloer hoef je bijvoorbeeld niet eens een ondervloer te gebruiken aangezien deze verlijmd op de ondergrond komt te liggen. Er zijn verschillende ondervloeren die allemaal ook weer een andere functie hebben. Zo is de Floer Geruisloos Ondervloer geschikt voor laminaat en ontwikkeld om contactgeluid te verminderen. Wil je weten welke ondervloer het beste bij jouw laminaat vloer en situatie past? Je kunt altijd even binnenkijken bij een van de Floer dealers en vragen voor het beste advies.

Geen ruimte voor werking

Aan het begin in deze blog hebben we al benadrukt dat laminaat een materiaal is dat reageert op veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Om deze reden is het essentieel dat de vloer voldoende ruimte heeft om uit te zetten of te krimpen. Bij het leggen van de vloer is het belangrijk om een zekere afstand tot de wand te handhaven. Deze tussenruimte moet minimaal gelijk zijn aan de dikte van de gebruikte vloer.

Stel bijvoorbeeld dat je een visgraat laminaatvloer hebt met een dikte van 12 mm. In dit geval moet je minimaal 12 mm ruimte laten tussen de vloer en de wand om de vloer de benodigde speling te geven voor eventuele bewegingen. Als de vloer niet voldoende ruimte krijgt om zich uit te zetten of samen te trekken, kan deze tegen de wand gaan werken. Dit kan resulteren in het ontstaan van krakende geluiden op bepaalde plekken. Om dus te voorkomen dat je vloer ongewenste geluiden gaat maken, is het van groot belang om tijdens het leggen de juiste tussenruimte aan te houden.

Floer-Steden-Laminaat-Weesp-Witbeige-Eiken-vloer
Floer Steden Laminaat – Weesp Witbeige

Schommelingen in luchtvochtigheid

De laatste oorzaak van het probleem ‘Waarom kraakt mijn laminaat vloer?’ die we in deze blog gaan behandelen is de luchtvochtigheid in de ruimte. Zoals hierboven vermeld is het belangrijk dat de vloerdelen kunnen acclimatiseren zodat ze kunnen wennen aan het binnenhuisklimaat. Het acclimatiseren zorgt er onder andere voor dat de vloer went aan de luchtvochtigheid zodat hij niet krimpt of uitzet na het leggen. Als er na het leggen van de vloer erge schommelingen ontstaan in de luchtvochtigheid kan dit resulteren in een krakende vloer.

In de winter is de luchtvochtigheid over het algemeen lager. Als de verwarming hierbij aangezet wordt dan zal dit nog minder worden. Deze lage luchtvochtigheid zal ervoor zorgen dat het laminaat gaat krimpen waardoor er ruimte ontstaat tussen de verbindingen. Deze ruimte zorgt er weer voor dat de vloer gaat kraken. Zorg er dus altijd voor dat de temperatuur in jouw huis niet al te veel gaat schommelen, dit is beter voor de luchtvochtigheid.

3 reacties - “Waarom kraakt mijn laminaat vloer?”

  • Juist in de winter is de luchtvochtigheid buiten hoger gemiddeld zelfs 86% en ook in de herfst en de lente. Jullie bewering dat het juist lager is veroorzaakt problemen voor buren en degenen die laminaat hebben. En dat laminaat met water onderhoudrn kan worden met verdunde onderhoudsmiddel is ook vragen om problemen want het bestaat uit karton en hout en gaat dan uitzetten. Lang luchten is dan ook niet goed als er een hoge vochtigheidsgraad buiten is. Volgens een artikel in het Parool is laminaat de meest voorkomende vorm van overlast in Amsterdam. Waarschijnlijk door verkeerde adviezen en onwetendheid zoals blijkt.

    • Hi Ronny, als het kouder begint te worden gaat vaak de verwarming aan in huis. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de luchtvochtigheid zal dalen. Dan nog even over het schoonmaken van laminaat. Floer kwaliteitslaminaat is voorzien van een waterbestendige toplaag die ervoor zorgt dat je de vloer gewoon kunt dweilen met water. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je van je huiskamer een zwembad maakt, maar ik gok dat je dit al wist 😉

  • Goedemidddag,

    In mijn woonkamer(en keuken) is twee jaar geleden laminaat gelegd. De tegelvloer is eerst geegaliseerd en dat zelfde professionele bedrijf heeft ook het laminaat gelegd. Laminaat is van Quick step (geborsteld eiken).
    Na pakweg een half jaar begint ( of ie me toen pas opgevallen) begint het laminaat te kraken. Als ik van voor na achteren door de huiskamer loop dan hoor ik pakweg drie keer een krak ( hetzelfde als bij een zak chips).
    Als ik dan mijn voet weer op dezelfde krakende plek zet is het er even uit Lijkt alsof de het laminaat zich hersteld.
    Ik heb natuurlijk contact gezocht met het bedrijf en met Quick step. Ze zijn pas nog langs geweest maar ze schuiven het een beetje op de lange termijn.
    Nu is mijn vraag: waaraan ligt dat kraken. Is dat aan te geven? En nog belangrijker: wat kun je er aan doen. Hoe ga je dit verhelpen?

    Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

    Met vriendelijke groet,
    Ad Hamers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen