• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Lennart
Leestijd: ~6 minuten

Bij het leggen of verlijmen van een Parket, Laminaat of PVC vloer spelen veel factoren mee. Bovendien zijn er veel verschillende producten, denk aan Click PVC of de compleet andere werkwijze bij Visgraat Laminaat. Soms wordt dit flink onderschat. Een handige klusser kan toch iedere vloer leggen? Maar als je niet goed oplet loop je al snel kans op schade aan je vloer. Onderstaand heb ik voor jullie de 5 meest gemaakte fouten bij het leggen van een vloer op een rijtje gezet.

De 5 meest gemaakte fouten bij het leggen van een vloer

1. Te snel leggen

Een lamel parket vloer kan bij verschil in temperatuur of luchtvochtigheid flink gaan uitzetten of krimpen. Dit kan eindigen in kiervorming, bolling, hoeken die omhoog komen (zwevend gelegd) of voor scheuren in de planken (verlijmd gelegd). Om deze werking te minimaliseren is het slim de vloer een aantal weken, minimaal 48-uur, voor het leggen in huis te halen. Leg de vloer in de ruimte waar de vloer moet komen te liggen om de vloerdelen goed te laten acclimatiseren. Zo voorkom je extreme werking van de vloer achteraf. Vaak is bovenstaande wel bekend bij houten vloeren. Maar ook bij normaal tot breed laminaat en Visgraat Click PVC vloeren is dit van belang. Deze vloeren vertonen soms zelfs nog meer werking onder de verschillende omstandigheden.

Floer-Walvisgraat-PVC-Orka-Onbehandeld-xl-visgraat title aantal m2 vloer berekenen, hoe doe ik dat-meest gemaakte fouten bij het leggen vloer

2. Zaagverlies vergeten

Wanneer je een vloer gaat leggen is het onmogelijk om precies uit te komen met een aantal planken of vierkante meters. Vaak blijft er aan het eind van iedere baan planken een stuk vloerdeel over. Als deze plank nog een redelijke lengte heeft kan de volgende baan worden begonnen met dit zaagstuk. Kleine stukjes (minder dan 40 cm) kun je echter niet meer gebruiken en dit wordt ook wel zaagverlies genoemd. Met een standaard legpatroon gaan we uit van 7 % snijverlies. Dit verlies moet je dan ook opnemen in het bestellen van het aantal vierkante meters. Doe je dit niet dan kan het zijn dat je uiteindelijk niet genoeg planken hebt om de vloer af te maken. Erg vervelend, zeker bij een houten maatwerk product. Bij andere legpatronen als visgraat of een ladder gaan we uit van meer snijverlies, zeker bij visgraat rekenen we minimaal 12% snijverlies!

Verschillende legpatronen

 

3. Ruige ondergrond

Bij PVC vloeren is het egaliseren van de bodem een vereiste. We zien dan ook dat dit altijd gebeurt wanneer er PVC wordt geplakt. De ondergrond wordt compleet uitgevlakt en egaal gemaakt met egaline. Doe je dit niet dan heb je kans dat oneffenheden in de ondergrond door het flexibele materiaal heen komen. Maar is egaliseren bij laminaat en parket ook nodig? Hier is geen standaard antwoord op te geven. Ga je een parketvloer verlijmen dan is een vlakke ondergrond zeker van belang! Echter kan met een zwevende installatie van laminaat of parket met de juiste ondervloer nog wat verschil in ondergrond worden opgevangen. Zeker de ondervloer platen zijn een goede optie voor de ruige ondergrond. Echter is de ondervloer eigenlijk geen egaliserend middel maar bedoeld ter ondersteuning en bescherming van de vloer tegen bijvoorbeeld optrekkend vocht uit de ondergrond. Een vlak en egaal oppervlak is dus ook bij laminaat en parket van belang, maar bij Plak PVC als het Floer Bossen PVC vereist!

4. Strak tegen de muur aanleggen

Ook dit is vrij bekend en vaak terug te vinden op de verpakking van parket, laminaat, Click PVC en plak PVC vloeren. Echter wordt het nog wel eens over het hoofd gezien ondanks het belang van het vrij liggen van de vloer. Zo heeft de vloer ruimte wanneer deze bij werking gaat uitzetten. Ook zien we dat er soms makkelijk wordt gedacht over de 1 cm speling tussen muur en vloer. Op plekken waar geen hoge plint kan worden geplaatst (bijvoorbeeld bij het deurkozijn) wordt de vloer nog wel eens strak tegen de muur aan gelegd. Met het idee is dat dit op slechts een paar plekken niet zo erg is. Toch is dit zeker van belang, het vloeroppervlak kan hier alsnog zijn werking niet kwijt en dit zal zich vervolgens ergens gaan uiten. Resultaten zijn bollingen in de vloer, kraakvloeren en het breken van verbindingen of zelfs de planken zelf. Overal 1 cm speling aanhouden dus, ook op plekken waar dit soms onhandig is. Alternatieve oplossingen voor deurkozijnen en drempels zijn er genoeg, denk aan deklijsten, plakplinten, strippen, etc! Bij Plak PVC, zoals bijvoorbeeld het Floer Tegel PVC, kan de afstand wat kleiner worden gehouden en eventueel met een kitrand worden afgewerkt, maar ook hier zijn enkele millimeters nodig voor werking.

5. Leginstructies niet lezen

Floer-Natuur-Click-PVC-vloer-Eemland-Karamel-meest gemaakte fouten bij het leggen vloerDit klinkt natuurlijk een beetje flauw, toch is dit een van de meest gemaakte fouten. In de familie- en vriendenkring is er altijd wel iemand die (laminaat) heeft gelegd. Zonder de leginstructies te lezen gaan ze aan de slag, met hun werkwijze gebaseerd op eerdere ervaringen. Zeker laminaat vloeren, wat te krijgen is met veel verschillende klik-verbindingen, kan niet altijd op dezelfde wijze worden gelegd. Een Floer met Variclick kan bijvoorbeeld niet worden gelegd op de wijze van een Fastclick verbinding. Doe je dit wel dan heb je grote kans dat planken niet willen aansluiten. Er wordt dan vaak kracht gebruikt met de kans dat verbindingen afbreken. Iedere verbinding heeft zijn eigen methode. Denk aan belangrijke punten als: welke zijde eerst? Schuif je de planken liggend in elkaar of druk je de plank naar beneden om deze aan te sluiten? Leg je de vloer plank voor plank of in volledige banen? Het is dan ook zeker aan te raden om de leginstructies uitvoerig door te lezen. Een paar minuten de tijd nemen kan je juist veel tijd besparen tijdens het leggen!

Tip: gebruik voor het aantikken nooit een hamer rechtstreeks op de vloer, hiervoor zijn verschillende aanslagblokjes te verkrijgen die de verbinding van de plank beschermen. Vaak is het slim om het bijbehorende legsetje mee te bestellen, waar een dergelijk aanslagblok, maar bijvoorbeeld ook afstandhouders en andere benodigdheden in zitten.

 

Twijfels? Kies voor een specialist!

Twijfel je over het zelf leggen van jouw vloer? We raden aan om bij specialistische vloeren als een visgraat verband (op het eenvoudige visgraat laminaat met klik verbinding en starterskit na) een specialist in te schakelen. Een eiken houten visgraat vloer, Walvisgraat PVC of visgraat PVC vloer is een klus voor een vakman die hiervoor de juiste training en opleiding heeft gevolgd, deze vloeren worden namelijk verlijmd op de ondergrond. Als handige “doe-het-zelf’er” ben je natuurlijk vrij om deze complexere vloeren zelf te doen, wees dan vooral niet te kritisch en houd rekening met hier een daar een kiertje in het eindresultaat. Vond je het blog ‘de meest gemaakte fouten bij het leggen van een vloer’ leuk? Lees meer op Floer blog.

Vragen over het verwerken van je vloer?

Doe-het-zelf, een Visgraat Click PVC vloer leggen! Wil jij weten hoe? Bekijk onze handige vloer legvideo’s, zo kan je zonder parketteur of legservice zelf een Visgraat Laminaat en Click PVC vloer leggen. Vragen? Neem contact op met team Floer of direct bij jouw dichtstbijzijnde dealer! We helpen je graag verder.

Gratis Collectieboek? ^

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 70 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen