• 15 - 35 Jaar Garantie
 • 100% duurzaam
Door: Jet
Leestijd: ~7 minuten

Een laminaat vloer zelf leggen is een relatief gemakkelijke klus maar hoe leg je een eiken visgraat parket vloer? Houten vloeren leggen is niet altijd even eenvoudig en laten we daarom graag over aan de professionals of een zeer ervaren doe-het-zelver natuurlijk! In deze aflevering van FloerTube laten we zien hoe onze professionele parketteur een eiken visgraat parket vloer verlijmd legt. Kijk mee in deze nieuwbouwwoning en ontdek het prachtige eindresultaat!

Een houten vloer laten acclimatiseren

Goede voorbereiding is het halve werk! Laat de vloer daarom 48 uur acclimatiseren in de ruimte voordat de vloer gelegd kan worden. Hierdoor went de vloer aan het klimaat van de woning waardoor de kans op werking tijdens en na het leggen sterk wordt vermindert. Lees hier alles over waarom een vloer moet acclimatiseren.

Is de ondergrond egaal en vlak?

Controleer de ondergrond voordat er een vloer gelegd wordt. Is de ondergrond voldoende “droog” en is deze voldoende vlak en egaal? Dan kan het leggen beginnen. Als dit niet het geval is moet er eerst een vochtscherm worden aangebracht en/of geëgaliseerd worden. Maar hoe weet je of de ondergrond voldoende is gedroogd en of deze egaal is? Het vochtgehalte in de ondergrond kan het beste worden gemeten met een speciale carbid vochtmeter. In de regel wordt gesteld dat er in een zandcement vloer niet meer restvocht aanwezig mag zijn als 2%, in combinatie met vloerverwarming daalt dit naar 1%. Voor een anhydriet dekvloer mag dit slechts 1%, en gecombineerd met vloerverwarming 0,5 procent zijn. Wat betreft eventuele hoogteverschillen dienen er geen of zo min mogelijk hoogteverschillen in de ondergrond aanwezig te zijn. Dit betekent dat over de lengte van 2 meter niet meer dan 2 mm hoogteverschil in de ondergrond mag zitten. Vooral bij een visgraat vloer is dit zeer belangrijk. Het patroon bestaat uit meer vloerdelen als in vergelijking met een rechte patroon vloer wat betekent dat er veel verbindingen worden gemaakt tussen de verschillende planken. Hierdoor zijn visgraat vloeren extra gevoelig voor hoogteverschillen.

Floer-Eiken-Visgraat-Parket-Vloeren-Verouderd-Wit-Geolied hoe leg je een eiken visgraat parket vloer
Floer Eiken Visgraat Parket – Verouderd & Wit Geolied

Een droge, egale en vlakke ondergrond is voor iedere soort vloer van belang. Dit is essentieel voor vloeren om er voor te zorgen dat de deze niet zullen gaan werken en de vloeren strak en stabiel blijven liggen na plaatsing. In de nieuwbouw woning in dit artikel is de ondergrond netjes en vlak opgeleverd. Ideaal, want hierdoor kan onze parketteur de ondergrond zonder verdere egalisatie gaan voorbereiden!

De ondergrond voorbereiden

De ondergrond voorbereiden, ook wel prepareren genoemd, doe je meestal door deze 2 keer te behandelen met een primer. Het maakt de ondergrond waterdicht en zorgt voor een optimale hechting van de lijm. In dit geval is er gekozen voor een aparte laag vochtscherm en daarna een laag primer. Waarom? In nieuwbouw woningen is het restvocht percentage vaak relatief hoog. Het vochtscherm beschermt de vloer tegen het optrekkend vocht.

Het visgraat patroon bepalen

Bij een visgraat vloer is het belangrijk om vooraf te bepalen hoe het patroon uit gaat komen na plaatsing. Er zijn in de basis twee mogelijkheden: in de lengte (lange banen) of in de breedte (zoveel mogelijk punten). Houten visgraat vloeren worden vaak in lange banen gelegd (in de lengte). In deze woning is hier ook voor gekozen. Een goede keuze! Doordat de vloer in de lengte komt te liggen en de lichtinval van de woning aan het einde van de ruimte is, zorgt het voor een ruimtelijk effect. De woning zal hierdoor optisch ruimtelijker lijken!

Floer-visgraat-eiken-lamel-parket-vloer-wit-geolied hoe leg je een eiken visgraat parket vloer
Floer Eiken Visgraat Parket – Wit Geolied

We gaan nu eerst de plaats van de punten van het visgraat patroon bepalen. Het is van belang dat het patroon recht komt te liggen. Dit betekent dat het visgraat patroon parallel loopt aan de muren in de woning. In deze woning is het een rechthoekige ruimte, maar in sommige gevallen heeft een ruimte een schuine muur. Kies in dat geval 1 van de muren als uitgangspunt om de vloer parellel in rechte visgraat banen te leggen. De parketteur heeft een lijn uitgezet op de ondergrond, de lijn geeft de richting aan van de punt van het visgraat patroon. De buitenste lijnen worden gebruikt door de parketteur zodat hij precies weet tot waar de lijm moet komen.

De lijm aanbrengen op de ondergrond

Nu is het tijd om de lijm aan te brengen op de ondergrond. Dit doe je met behulp van een lijmkam, het zorgt ervoor dat de lijm goed wordt verdeeld over de ondergrond. Let er op dat de lijm een bepaalde uithardingstijd heeft, het is belangrijk dat er een klein deel van de ondergrond wordt ingesmeerd om vervolgens te beginnen met leggen. Dit proces wordt herhaald tot de vloer volledig gelegd is.

Wil je meer zien van deze eiken visgraat parket vloer – onbehandeld geolied? Of ontdek het zelf en bestel een proefstaal!

De eiken visgraat parket vloer leggen

Deze visgraat parket vloer bestaat uit linker en rechter delen, welke om de beurt gelegd worden. Als het eerste deel gelegd is, raden we het aan om de vloerdelen die nog gelegd moeten worden op de planken te leggen. Door het extra gewicht op de vloer zorgt het voor een betere hechting tussen de ondergrond, lijm en de vloerdelen. Het is belangrijk dat de vloer goed aansluit op iedere punt om kiervorming te voorkomen. Zit er een kier in de vloer en wordt hier niets aan gedaan? De kier kan dan geleidelijk doorslaan in het gehele patroon en wordt vaak na enkele banen steeds groter. Voorkom daarom kieren door de vloerdelen strak tegen elkaar aan te leggen. Als de eerste helft van de vloer is gelegd, is het tijd om aan de andere kant van de gelegde vloer te beginnen. Hier zullen plekken zijn met opgedroogde lijmresten, deze zijn eenvoudig te verwijderen met een krabber. Smeer nieuwe lijm op de ondergrond en ga verder met het leggen van jouw rustiek eiken visgraat parket vloer.

Wil je handige tips bij het leggen van een eiken visgraat parket vloer of ben je benieuwd naar het eindresultaat? Bekijk de video zodat jij antwoord krijgt op de vraag: hoe leg je een eiken visgraat parket vloer.

Floer-Eiken-Visgraat-Parket-Vloeren-Naturel-Geolied hoe leg je een eiken visgraat parket vloer
Floer Eiken Visgraat Parket – Naturel Geolied

Stappenplan: hoe leg je een eiken visgraat parket vloer?

 1. Laat jouw robuust eiken visgraat parket vloer acclimatiseren
 2. Zorg voor een uiterst egale ondergrond
 3. Is er vocht in de ondergrond aanwezig? Breng een laag vochtscherm aan
 4. Egaliseer de ondergrond als deze niet egaal is of meer dan 2 mm hoogteverschil heeft
 5. Breng 1 of 2 lagen primer aan (afhankelijk van de aanwezigheid van een vochtscherm)
 6. Bepaal hoe het visgraat patroon komt te liggen
 7. Breng de lijnen aan zodat jouw eiken houten visgraat vloer recht komt te liggen
 8. Breng lijm aan met een lijmkam op de ondergrond
 9. De vloer bestaat uit linker en rechterdelen, plaats deze om en om bij het leggen
 10. Zorg er voor dat iedere punten goed en strak aansluiten op elkaar
 11. Voorkom kieren! Heb je toch enkele kieren? Laat jouw vloer dan eventueel schuren, pappen en afwerken na plaatsing

Meer handige video’s over vloeren vind je op ons YouTube kanaal, volg Floer om op de hoogte te blijven. Wil je een visgraat vloer, maar weet je niet welke? Ontdek hier 4 tips bij het kiezen van een visgraat vloer.

Wil je het toch liever aan onze specialisten over laten? Dat begrijpen we, het is ook een complexe klus. Via jouw dichtstbijzijnde dealer is er eenvoudig een legservice bij te bestellen. Heb je nog vragen? Neem contact op. Meer blogs lezen? Benieuwd naar welke vloer geschikt is voor vloerverwarming of wil je weten hoe jij jouw vloer moet onderhouden en schoonmaken? Of bekijk alle vloeren van Floer. Hier vind je naast het visgraat patroon ook vloeren zoals het Lamelparket Rustiek Eiken – Geborsteld & Grijs Geolied. Lees ook de Floer blogs en kom er achter wat beter is: eiken parket zwevend of verlijmd leggen.

Gratis Collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen