• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~7 minuten

Oké. Na oneindig veel slapeloze nachten en maandenlang wikken en wegen heb je eindelijk de knoop doorgehakt en besloten dat het een eiken parket vloer moet worden. Al het werk is nu gedaan en de vloer kan eindelijk gelegd worden! Toch? Nou ja, maar hoe wil je dat de vloer gelegd wordt? Om je wat tijd en moeite te besparen bespreken we in deze blog de twee legmethodes van een eiken parket vloer. We geven je de ins en outs van beide vloeren zodat jij niet meer al dat tijdrovend onderzoek hoeft te doen. Je leest het allemaal in ‘Eiken parket zwevend vs verlijmd leggen’.

Floer-Eiken-Visgraat-Parket-Vloeren-Naturel-Geolied-Sfeer-10-1-eiken-parket-zwevend-vs-verlijmd
Floer Eiken Visgraat Parket – Naturel Geolied

Wat is een zwevende plaatsing?

Een zwevende plaatsing betekent niet dat de vloer letterlijk in de lucht hangt, maar dat de vloer niet vast op de ondergrond ligt. Als een vloer zwevend is gelegd dan betekent dit dat er gebruik is gemaakt van een ondervloer tussen de parketvloer en de ondergrond. Heb je een huurwoning en geen koopwoning? Dan is het in de meeste gevallen verstandig om te gaan voor een zwevende vloer, aangezien over het algemeen geen verlijmde vloer in een huurwoning mag liggen. Naast lamel parket worden laminaat vloeren zwevend gelegd, omdat dit vaak niet anders mogelijk is. Vloeren zoals het Click PVC zijn ook vaak gelegd met zwevende plaatsing. Parket vloeren hebben niet een klik verbinding zoals een laminaat vloer dit heeft. De eiken houten vloeren zijn namelijk voorzien van een mes en groef verbinding en moeten tijdens het plaatsen verlijmd worden met de Floer D3 Verbindingslijm.

Bij het zwevend plaatsen van een vloer wordt altijd gebruik gemaakt van een ondervloer. Waarom gebruiken we een ondervloer? Een ondervloer zorgt voor een egale ligging en behoud van de vloer en zijn verbinding. Handig om te weten als je niet ieder jaar een nieuwe vloer wilt aanschaffen. Als een parketvloer rechtstreeks op een ondergrond ligt dan kan dit uiteindelijk resulteren in het schuren van de vloerplanken op de ondergrond en het aantasten van de verbinding van de vloerplanken. Er zijn allerlei verschillende soorten ondervloeren, zo is er voor iedere type ondergrond en vloer een geschikte ondervloer. Benieuwd naar welke jij nodig hebt? Laat je goed informeren via jouw dichtstbijzijnde Floer dealer en ontdek welke ondervloer jij nodig hebt voor het leggen van een eiken parket vloer. Wist je dat er een aantal voordelen zitten aan het zwevend leggen van een parketvloer? 

Voordelen van eiken parket zwevend leggen:

1. Zwevend leggen is in de meeste gevallen goedkoper om te leggen dan verlijmd.
2. Mocht je kiezen voor het zelf leggen van de vloer dan is zwevend leggen van een vloer eenvoudiger dan verlijmd leggen.
3. Zwevend gelegde vloeren zijn makkelijker te verwijderen aangezien de vloer niet vast zit aan de ondergrond.
4. Doordat er gebruik gemaakt wordt van een ondervloer tussen het parket en de ondergrond kan er aan geluidsreductie gedaan worden. Bij het leggen van een houten vloer in een appartement kan dit handig zijn aangezien hier vaak een wettelijke eis voor geldt.

Wat is een verlijmde plaatsing?

Floer-Eiken-Visgraat-Parket-Vloeren-Carbon-Zwart-Geolied-Sfeer-4-1
Floer Eiken Visgraat Parket – Carbon Zwart Geolied

De betekenis van een verlijmde plaatsing is wellicht iets eenvoudiger te ontcijferen dan die van een zwevende. Het houdt namelijk in dat de parketvloer vast gelijmd ligt op de ondergrond. Easy toch! In sommige gevallen bij een verlijmde plaatsing zit er nog restvocht in de ondergrond, dit komt vaak voor bij nieuwbouw woningen. Om te zorgen dat dit vocht niet in jouw mooie visgraat parket vloer komt, brengen we een vochtscherm aan op de ondergrond die het vocht tegenhoudt. Vervolgens brengen we op dit vochtscherm de lijm aan waarna het klaar is om de vloer er op te leggen. Visgraat patroon of niet, wat jij wilt!

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondergrond altijd egaal is voorafgaand aan het leggen van de vloer. Als dit niet het geval is dan zal de ondergrond eerst geëgaliseerd moeten worden voordat de lijm en het lamel parket gelegd kan worden. Een niet geëgaliseerde vloer zorgt er namelijk voor dat er beweging in de vloer komt.

Naast houten vloeren zijn er ook PVC vloeren met verlijmde verbinding. Vloeren die je op deze manier kunt leggen zijn onder andere het Walvisgraat PVC. Wil je een brede verlijmde vloer? Bekijk dan eens het breed PVC. Bij het verlijmd plaatsen van een parket vloer is het handig om te weten dat de lijm snel op kan drogen. Werk dus altijd snel door bij het leggen anders kan het zijn dat je lijm te stug is om hier fatsoenlijk een vloerplank op te kunnen leggen.

Voordelen van verlijmde vloer leggen:

1. Als een eiken vloer verlijmd gelegd is ontstaat er haast geen tot geen loopgeluid.
2. Doordat er geen ondervloer tussen het parket en de ondergrond zit geeft de vloer makkelijker warmte door. Hierdoor heb je minder warmteverlies bij een vloerverwarming.
3. Een verlijmde vloer zal minder werken dan een vloer die zwevend is gelegd.
4. Zorgt voor een super stabiele vloer.

Wist je dat?

Alle eiken houten vloer zijn zelf te customizen! Je kunt namelijk helemaal zelf kiezen voor een houtsortering of behandeling!

Voordat je eiken parket zwevend of verlijmd gaat leggen

Voorafgaand aan het leggen van een eiken houten parket zwevend of verlijmd is het goed om een rekening te houden met een aantal factoren. Je hebt het waarschijnlijk eerder in dit artikel al voorbij zien komen, maar het is erg belangrijk om met een egale ondergrond te werken. Doe je dit niet? Dan loop je de kans dat dit problemen veroorzaakt als de vloer eenmaal is gelegd. Bij het verlijmd leggen van een eiken vloer is het extra belangrijk om dit te doen op een egale ondergrond omdat je geen gebruik maakt van een ondervloer die enigszins egaliseert. Wil je weten waarom het zo belangrijk is om een ondergrond te egaliseren en hoe je dit doet? Lees in deze blog alles over het egaliseren van een vloer en bekijk de bijbehorende FloerTube video!

Een andere belangrijke stap voordat je begint met het leggen van een vloer is het laten acclimatiseren van de vloerdelen. Het is handig om hier ver van tevoren rekening mee te houden aangezien de vloer minimaal 48u nodig heeft om goed te acclimatiseren. Wil je weten hoe je dit het beste aan kan pakken? Lees de Floer blog die je alles vertelt over het acclimatiseren van een vloer.

Floer-Eiken-Lamel-Parket-Houten-Vloer-Geborsteld-Enkel-Gerookt-Wit-Geolied-sfeer-zijkant
Floer Eiken Parket – Enkel Gerookt & Wit Geolied

Hoe zijn andere vloeren gelegd?

Alle andere vloeren uit het assortiment zijn ook vaak met een zwevende of verlijmde plaatsing gelegd. Laminaat vloeren kun je dankzij hun handige klik verbinding eenvoudig zelf leggen op een ondergrond met een ondervloer. Heb je liever een PVC vloer met een klik verbinding? Ga dan voor het Floer Click PVC. Deze PVC vloeren met klik verbinding zijn tevens verkrijgbaar in Visgraat Klik PVC. Wil je een klik vloer met betonlook? Dan kun je kiezen voor een Tegel Klik PVC vloer.

Wil je graag een verlijmde vloer, maar hoeft het niet per se een echte houten vloer te zijn? Op de website vind je het populaire Walvisgraat PVC of zijn kleinere broertje, het Visgraat PVC. PVC vloeren met plak verbinding zijn naast houtlook vloeren ook verkrijgbaar in Tegel PVC. Liever een vloer die iets breder is dan gebruikelijk? Ga dan voor een breed PVC of breed laminaat vloer. Dus wat is het beste? Eiken parket zwevend vs verlijmd leggen? Dat bepaal jij natuurlijk zelf!

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen