• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~8 minuten

Er zijn zo veel vissen in de zee! Altijd al het verschil willen weten tussen visgraat laminaat en PVC visgraat vloeren? Je leest alle verschillen en eventuele overeenkomsten tussen visgraat laminaat en visgraat PVC in dit artikel! Pak je hengel erbij en misschien sla jij na het lezen van dit artikel over de verschillen tussen visgraat PVC en laminaat visgraat vloeren wel ‘een mooi visje aan de haak’. Disclaimer: No fish were harmed during the writing of this article.

Visgraat laminaat vs PVC visgraat

Floer-Visgraat-Laminaat-Natuur-Eiken-Vloer-sfeer-10-1-visgraat-laminaat-vs-pvc
Floer Visgraat Laminaat – Natuur Eiken

Het grootste verschil tussen de ‘visjes’ zit in het materiaal waarvan ze gemaakt zijn! Visgraat Laminaat vloeren met de handige doe-het-zelf klikverbinding bestaan uit een aantal lagen van verschillende materialen die bevestigd zijn op een laag samengeperste houtvezels. Deze samengeperste laag wordt ook wel HDF genoemd. Wat is PVC voor materiaal? Een PVC vloer visgraat is gemaakt van een bepaald soort kunststof en de afkorting hiervan staat voor PolyVinylChloride.

Visgraat PVC vloeren zijn verkrijgbaar in twee verschillende materialen, namelijk Kwik en Kw Klik en Plak PVC. Het grootste verschil tussen deze twee is dat het Visgraat Click PVC vrij stevig is en geleverd wordt met een handige klik verbinding. Visgraat Plak PVC vloeren zijn daarentegen zeer flexibel en dienen op de ondergrond met lijm geplakt te worden. Meer weten over deze verschillende materialen? Het verschil tussen plak PVC en click PVC is groot, lees je daarom goed van te voren in!

De Visgraat Click PVC vloeren zijn voorzien van een Unidrop klik verbinding en het Visgraat Laminaat is voorzien van een Fastclick verbinding. Wil je alvast weten hoe je deze vloeren legt? Dat kan! Visgraat Laminaat vloer zelf leggen en Visgraat PVC vloer zijn overigens ook vrij eenvoudig zelf te installeren. Als je kiest voor een doe-het-zelf click PVC vloer leggen tenminste! Het leggen van een plak PVC vloer raden wij aan over te laten aan de professionals.

Waterbestendig visgraat

Er zit een verschil in waterbestendigheid tussen visgraat laminaat en visgraat PVC vloeren. ‘Maar alle vissen kunnen toch even goed tegen water?’ Nou, dat zit hier dus net even iets anders. PVC vloeren met visgraat patroon zijn namelijk gemaakt van een 100% waterbestendig materiaal. Het is dus niet zo erg als er lange tijd wat water op de vloer blijft liggen. Visgraat laminaat daarentegen is niet bestand tegen langdurige plasvorming. Het is weliswaar geen ramp als er een spatje water op de vloer terecht komt, maar zorg ervoor dat dit niet te lang blijft liggen.

Een visgraat laminaat vloer heeft veel verbindingen, hierdoor is de kans groter dat er water onder de vloer terecht komt wanneer je een plasje water een tijdje laat liggen. Is er water onder de vloer gekomen? Dan is de kans helaas groot dat dit de vloerdelen zal aantasten. ‘Als een vis op het droge’ is bij een visgraat laminaat vloer een uitspraak die wel goed van pas komt. Water op de vloer gekomen? Drogen dus! PVC visgraat vloeren zijn heel geschikt voor vochtige ruimtes zoals een keuken of een badkamer. Van plan om in de badkamer een PVC vloer in visgraat patroon te leggen? Zorg er dan wel voor dat je gebruikt maakt van een waterbestendige PVC lijm!

Floer tip

Wist je dat er ook vloeren zijn gemaakt van waterbestendig laminaat? Ontdek het extra breed laminaat of één van de andere laminaat vloeren! Door een waterproof coating over de toplaag en in de groeven zijn deze vloeren bestand tegen langdurige plasvorming.

Floer Visgraat PVC Vloer - Onbehandeld Eiken Sfeer-visgraat-laminaat-vs-pvc
Floer Visgraat Plak PVC – Onbehandeld Eiken

Welke vloer bij een vloerverwarming?

Heb je thuis vloerverwarming liggen? Dan hoef je gelukkig niet één van de twee keuzes weg te laten. Deze vis vloeren zijn namelijk geschikt om op een verwarmde vloer te liggen door hun zeer lage warmteweerstand. Er zit echter wel een verschil tussen beide op het gebied van warmteweerstand. Visgraat Laminaat vloeren hebben een dikte van 1,2 cm. Gecombineerd met een ondervloer met een lage warmteweerstand zijn ook deze vloeren geschikt voor vloerverwarming. Wil je een vloer waarmee je het meeste uit je vloerverwarming haalt? Ga dan voor het Visgraat PVC. Visgraat PVC vloeren zijn het meest geschikt voor de combinatie met een vloerverwarming door de extreem lage warmteweerstand van de vloerdelen.

Er zit ook een verschil in warmteweerstand tussen Click PVC en plak PVC, maar dit verschil is zo klein dat dit haast onmerkbaar is. PVC vloeren hebben daarnaast het voordeel dat ze warmer aanvoelen dan andere vloeren in de winter. Daarnaast geven PVC vloeren visgraat in de zomer juist een verkoelend effect. Mocht je bed in de zomer te warm worden, dan kan je dus overwegen om op de grond te gaan liggen. Misschien iets minder comfortabel maar hé, je kunt het altijd proberen. Wil je voordelen weten van laminaat vloeren? Lees de blog over 8 voordelen van visgraat laminaat.

Hoe intensief wordt de vloer gebruikt?

Floer-Walvisgraat-Click-PVC-Cetus-Creme-sfeer-perspectief-groot-edit
Floer Walvisgraat Click PVC – Cetus Crème

Het is belangrijk om te kijken naar hoe de vloer uiteindelijk gebruikt gaat worden. Klinkt natuurlijk een beetje raar, want iedere vloer komt ergens te liggen en het ‘gebruiken’ hiervan is niet hetzelfde als het gebruiken van bijvoorbeeld een tandenborstel. Bij het gebruiken van een vloer bedoelen we hoeveel mensen er dagelijks overheen lopen en hoe frequent dit is. Zowel het laminaat met visgraat patroon als het visgraat PVC is geschikt voor intensief huishoudelijk gebruik. Er zit echter wel een verschil in krasbestendigheid tussen de beide vloeren. Hoe krasbestendig is een PVC vloer? En hoe krasbestendig is een laminaat vloer? Visgraat laminaat vloer is in dit geval net iets beter bestand tegen krassen dan een visgraat PVC vloer. Maar het wegwerken van een kras op een PVC vloer is wel weer eenvoudiger! Wellicht handig om mee te nemen in je beslissing.

Wordt er veel gelopen bij je thuis en heb je een hekel aan deze loopgeluiden? Dan zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. PVC vloeren hebben van zichzelf een stil loopgeluid, maar een stil loopgeluid is ook bij een laminaat vloer te realiseren. Kies ervoor om de Floer Geruisloos Ondervloer te gebruiken en verminder het contactgeluid drastisch. Lees bijvoorbeeld over de verschillen tussen laminaat en PVC vloeren en bekijk de video om erachter te komen hoe het loopgeluid beïnvloed wordt door het gebruik van een ondervloer.

Klein visgraat of XL visgraat?

Naast dat de verschillende visgraat vloeren gemaakt zijn van een ander materiaal zit er ook verschil in afmetingen van de plank. Visgraat laminaat vloeren worden geleverd in planken met een lengte van 64 cm en breedte van 14,3 cm. PVC visgraat vloeren zijn iets kleiner dan laminaat vloeren met het populaire visgraat patroon. Visgraat Click PVC planken hebben een lengte van 61 cm en een breedte van 12,2 cm. De kleinste vis in onze vloeren zee is het Visgraat Plak PVC. Deze PVC planken hebben een dikte van 0,25 cm, zijn 60 cm lang en hebben een breedte van 12 cm. Ben jij op zoek naar groot visgraat? Kies dan voor een XL visgraat PVC vloer en kies voor een Walvisgraat PVC! Deze visgraat XL PVC vloeren zijn geleverd in planken met een lengte van maar liefst 91,4 cm en een breedte van 15,2 cm. Niet alleen extra lang en ook extra breed visgraat! De Walvisgraat PVC vloeren in Click versie? Ook dat kan, deze vloeren zijn tevens beschikbaar in een Klik PVC variant.

Wil je een extra brede vloer maar heb je liever laminaat? Het Landhuis Laminaat staat bekend als breed laminaat en wordt geleverd in planken met een breedte van maar liefst meer dan 32 cm. Liever een extra lang laminaat? De Floer Authentiek Laminaat collectie is verkrijgbaar in planken met een lengte van 184,5 cm. Hiernaast zijn de Authentiek Laminaat vloeren met een dikte van 1,2 cm net zo dik als de eiken visgraat laminaat vloeren!

Floer-Visgraat-PVC-Onbehandeld-Eiken-woonkamer-interieur-visgraat-laminaat-vs-pvc
Floer Visgraat Plak PVC – Crèmewit Eiken

Alles duidelijk over visgraat laminaat vloer of PVC?

Kiezen tussen visgraat laminaat en visgraat PVC hangt dus eigenlijk voor het grootste deel af van persoonlijke voorkeur. PVC vloeren hebben een hogere waterbestendigheid dan laminaat vloeren. Heb je een vloerverwarming? Laminaat en PVC vloeren zijn hier beide geschikt voor, maar je moet wel rekening houden met een aantal factoren. Het is bovendien handig om te kijken naar hoe intensief de vloer wordt gebruikt en hoe belangrijk loopgeluiden zijn in jouw keuze. Neem al deze factoren dus mee in je overweging!

Naast laminaat en PVC is het visgraat patroon ook verkrijgbaar in het Eiken Visgraat Parket. Liever een XL visgraat vloer? Bekijk dan eens het Walvisgraat PVC! Of maak een keuze uit talloze andere vloeren! Recht laminaat is onder andere verkrijgbaar in het extra breed laminaat. Recht PVC is verkrijgbaar in extra breed PVC. Liever een vloer met een betonlook in plaats van een houtlook? Bekijk dan een het Tegel Click PVC en het Tegel Plak PVC.

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen