• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Stefan
Leestijd: ~6 minuten

Heerlijk natuurlijk. Warme voetjes tijdens deze winterse dagen. Vloerverwarming kan dé uitkomst bieden. Maar welke vloer is geschikt voor vloerverwarming? Is een eiken parket vloer ook geschikt voor vloerverwarming? Deze keer in LeesFoer leggen we uit hoe het zit, welke vloer geschikt is voor vloerverwarming en waarom.

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Vloerverwarming is niet alleen fijn voor je warme voetjes maar ook voor je energierekening en je interieur. De afgelopen jaren is vloerverwarming steeds populairder geworden. Dat komt onder andere doordat vloerverwarming je woning gelijkmatiger verwarmd dan bijvoorbeeld radiatoren. Wat weer zorgt voor een positief effect op je energierekening. Een beetje geld investeren om uiteindelijk meer geld te besparen. Dat klinkt perfect.

Floer-Visgraat-Laminaat-Natuur-Eiken-Vloer

Maar een ander groot voordeel aan vloerverwarming is dat je geen zichtbare verwarming meer hebt. Geen radiatoren, buizen en dergelijke. Hierdoor is deze manier van het verwarmen van je woning ideaal te combineren met een mooi gestyled interieur. 

Wist je dat?

Het is bewezen dat er minder kans op huisstofmijt is bij het gebruik van vloerverwarming? En er ontstaan geen stof ophopingen én de kans op schimmels in huis is lager. Hoe dit kan? Door vloerverwarming wordt je leefklimaat in huis stabieler. Niet alleen goed voor je energierekening of je interieur, maar ook je gezondheid dus!

Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming?

Het is vrij logisch. De perfecte vloer voor vloerverwarming is er één met een lage warmteweerstand. Dit zorgt er namelijk voor dat de vloer de warmte goed door kan laten. Als de warmteweerstand hoog is, duurt het langer om je woning op te warmen en is de vloer minder geschikt om bij vloerverwarming te gebruiken. In principe zijn alle vloeren van Floer geschikt om te gebruiken bij vloerverwarming. Vloeren van laminaat of PVC zijn uiterst geschikt. Maar ook onze parketvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Een houten vloer en vloerverwarming, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Hout is van nature niet de perfecte warmtegeleider, maar het kan echt!

Parketvloer en vloerverwarming

In onze Floer fabriek in Noord Nederland worden onze parketvloeren geproduceerd. Daar zijn we erg trots op en hierdoor weten we precies waardoor een houten vloer geschikt kan zijn voor vloerverwarming. We gaan het een beetje technisch uitleggen:

De parketplanken hebben een speciale plank opbouw:
de planken hebben een meerlaagse multiplex onderlaag
en daarop wordt de eiken toplaag verlijmd.
Deze opbouw zorgt dat de verschillende houtlageFloer-Eiken-Visgraat-Parket-Vloeren-Verouderd-Wit-Geoliedn bij temperatuurverschillen tegen elkaar in werken waardoor de plank stabiel blijft. Het is voor een houten vloer vooral belangrijk dat de temperatuur en de luchtvochtigheid zo min mogelijk schommelen (18-20 graden en 45%-65% luchtvochtigheid). Bij een parketvloer is het ook belangrijk om te letten op de dikte van de plank, zodat er zo min mogelijk warmteverlies ontstaat. Bij onze duoplanken parket vloeren is dit 1,2 cm en bij het visgraat parket 1,6 cm. Bij de dikte van 1,2 cm is er nog wat speling over maar de dikte van 1,6 cm gaat al snel naar de
hoogst toegestane warmteweerstand.

Simpel gezegd: een eiken houten vloer kan met vloerverwarming gecombineerd worden maar zorg voor geen (grote) schommelingen in de temperatuur! Door het stabiel te houden krijg je een aangenaam leefklimaat en kan je genieten van jouw eiken parket vloer én vloerverwarming.

Dus waar moet je op letten bij het aanschaffen van een vloer als je vloerverwarming kiest? Het belangrijkste is de warmteweerstand.

Laminaat en vloerverwarming

Kies je toch niet voor een echte houten vloer maar wil je er wel één die er erg veel op lijkt? Dan raden we een Floer aan uit één van onze laminaat collecties. Er zijn diverse laminaat vloeren die niet te onderscheiden zijn van een echte houten vloer, een voelbare houtstructuur hebben en zeer geschikt zijn voor vloerverwarming. Bij een laminaatvloer is het belangrijk om te letten op dit icoon, dat op de verpakking van het laminaat moet staan. Dit toont namelijk aan dat de vloer geschikt is voor vloerverwarming. Bij Floer zijn alle laminaatvloeren er goed mee te combineren. Floer-vloerverwarming

De dikte van het laminaat is ook iets waar je op moet letten. Hoe dikker de vloer, hoe langer het duurt voordat de warmte er door komt. Extra dik laminaat (van bijvoorbeeld 12 mm) heeft ook een hoge warmteweerstand, alhoewel het zeker geschikt blijft voor vloerverwarming. Laminaatvloeren van 8 mm dik hebben een lagere warmteweerstand en zullen de warmte sneller door laten.

Grote temperatuurverschillen zijn niet goed voor een laminaatvloer. Het is daarom goed om de warmte geleidelijk aan te verlagen zodat er zo min mogelijk schommelingen zijn. 

Floer_Landhuis_Laminaat_Lichte_Eik

Kies je voor een laminaatvloer? Dan moet je altijd een ondervloer gebruiken. Houdt hier rekening mee als je ook vloerverwarming hebt. Dit verschilt van een parket of een PVC vloer. Deze vloeren kunnen verlijmd gelegd worden. Hierdoor hoef je niet een ondervloer te gebruiken. Comfyclick PVC of een houten vloer kunnen ook zwevend worden gelegd. Als je hiervoor kiest, maak je wel gebruik van een goede ondervloer die de warmte goed kan geleiden.

PVC en vloerverwarming

Wil je het beste resultaat uit de vloerverwarming halen? Dan is een PVC vloer de perfecte keuze. PVC staat voor Polyvinylchloride en is een veel gebruikte kunststof, omdat het in elke vorm gemaakt kan worden. Deze vloeren hebben een uitermate dunne plank opbouw waardoor het je woning heel goed kan verwarmen. Doordat warmte goed geleid zorgt het voor een aangenaam warm klimaat in je woning. Bij Floer hebben alle PVC vloeren een minimale warmteweerstand van slechts 0,025 m2K/W. De maximale warmteweerstand van een vloer is 0,15 m2K/W. De PVC vloeren van Floer zijn dus perfect te combineren met vloerverwarming.

Walvisgraat Orka Onbehandeld

Kies je voor vloerverwarming als hoofdverwarming en wil je geen extra radiatoren plaatsen in je woning? Dan raden we je aan om een vloer te kiezen met de laagste warmteweerstand. In al onze collecties zitten vloeren die hierdoor zeer geschikt zijn. Of je nou kiest voor een houten vloer, een laminaatvloer of een PVC vloer. Bij Floer zijn er genoeg vloeren geschikt voor vloerverwarming!

 

En de voetjes hoeven niet meer van de Floer, met die heerlijke vloerverwarming!

Bekijk hier de vloeren van Floer.

LeesFoer is een nieuwe categorie in Floer blogs. Heb jij een vraag of weet jij een leuk onderwerp voor LeesFoer? Laat het ons weten! Wil je liever informatieve vloer video’s zien zoals alles over de verschillen tussen plak PVC en click PVC vloeren? Of wil je tips bij het kopen van een nieuwe vloer?