• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Bernado
Leestijd: ~3 minuten

De een vindt het een tikkeltje oubollig, de ander is er helemaal verliefd op visgraat vloer. In deze blog schrijf ik over wat nou precies een visgraat vloer is én waar je op moet letten bij de aanschaf van dit razend populaire patroon-vloertje.

Even voor de duidelijkheid: Bij de term “visgraat” hebben we het niet over de de botten van een vis maar over een patroon wat in een bepaald verband wordt gelegd zodat het vanaf boven lijkt op de graat van een vis. Dit patroon werd eeuwen geleden al gelegd met (natuur)steen, het welbekende mozaïek, door onder andere de Romeinen en de Grieken. Maar hoe heeft het zijn weg gevonden naar de houten vloer?

Vloervulling

Hout werd rond 1300 al toegepast als vloerbedekking, ter vervanging van de stenen vloeren. Toen waren het slechts grove, houten balken en deze werden naast elkaar gelegd als zijnde de vloer, goedkoop en praktisch.

Later, rond 1700, werd er echter volop geëxperimenteerd met diverse patronen en soorten/kleuren hout. Deze bewerkelijke houten vloeren waren een luxeproduct en je vond deze daarom vooral bij de rijkere laag van de bevolking. Denk aan het Versailles paleis vlakbij Parijs, waar enkele schitterende houten patroon vloeren te bewonderen zijn. Of onderstaande visgraat vloer in het Kasteel van Fontainebleau in Frankrijk!

Tegenwoordig zijn visgraat vloeren een stuk voordeliger en niet alleen in hout maar ook in laminaat of zelfs in PVC te verkrijgen. Dit maakt de patroon vloer toegankelijker voor verschillende budgetten en woonsituaties. Neem een kijkje bij het Floer visgraat parket, visgraat laminaat of visgraat PVC voor meer informatie over deze producten. Ook de planken van het visgraat worden steeds groter. Zo kennen we vandaag de dag ook het luxe Walvisgraat met XL visgraat planken.

Moderne Match

Een klassiek visgraatpatroon komt goed tot zijn recht in grotere ruimtes, zonder al te veel hoekjes en muren. Heb je een kleine woning maar wil je toch een visgraat vloer? Kies dan voor kortere/smallere planken in een lichte kleur met weinig noesten en vlammen. Zo hou je de basis rustig en kun je toch genieten van het mooie lijnenspel.

Floer Visgraat Eiken Parket Verouderd en Wit Geolied houten visgraat vloer Verliefd op visgraat

Verliefd op visgraat

Op de rest van het interieur past een vloer zich over het algemeen prima aan, maar een visgraatvloer heeft toch de eigenschap om de showstopper van je interieur te zijn. Combineer hem daarom met monochrome, rustige tinten, zoals in de plaatjes hieronder hieronder om je vloer te laten stralen.  En denk je dat je alleen hoekige items kan toevoegen doordat de vloer zo geometrisch is? Enkele organische elementen als een rond vloerkleed of een curvy lamp kan bij visgraat juíst heel mooi zijn.

Floer Visgraat Laminaat Natuur Eiken Verliefd op visgraat

Door zijn klassieke uitstraling valt de visgraat vloer prachtig te combineren met een klassiek interieur, maar vindt zonder moeite ook zijn weg in een moderne of industriële woonstijl. Super veelzijdige vloeren dus! Zoek je inspiratie in woonstijlen gecombineerd met jouw favo Floer? Je vindt het op onze inspiratie pagina! 

Floer Visgraat Laminaat Creme Eiken Verliefd op visgraat

Gratis Collectieboek? ^

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 60 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen