Ben jij je aan het oriënteren voor een nieuwe vloer? Welkom in de wereld waar keurmerken zoals DIBt en Eurofins, termen zoals Walvisgraat en collecties zoals Hybride Hout- en PVC vloeren je om de oren vliegen. Het is de wervelende wereld van de vloeren. Ben je net op zoek? Dan kan al deze informatie vrij veel en soms best technisch ingewikkeld zijn. Om je verder op te weg te helpen, behandelen we in dit LeesFoer artikel de vraag: Is vinyl hetzelfde als pvc? Laten we gaan leren!
Is een vinyl vloer hetzelfde als een pvc vloer?
We nemen geen PVC plank voor de mond; ja én nee. PVC en vinyl vloeren zijn niet hetzelfde. Ben je op zoek naar een nieuwe vloer? Het zal je vast opgevallen zijn dat Vinyl en PVC vaak door elkaar worden gebruikt. Het is dus goed om te weten wat de verschillen tussen vinyl en PVC vloeren zijn. Maar beide vloeren hebben ook een overeenkomst. Ze zijn gemaakt van polyvinylchloride oftewel, PVC. Daardoor denkt men vaak dat deze verschillende typen vloeren, hetzelfde zijn. Maar de samenstelling van beide materialen zijn erg verschillend!
Het verschil tussen vinyl en PVC
Je hebt vinyl vloeren waarschijnlijk weleens gezien in een winkel, in een klus woning of bij opa en oma thuis. Ken je bijvoorbeeld de bekende zwart wit geblokte zeil vinyl vloeren van in de keuken of de gang? Vroeger werd er veel meer vinyl, oftewel zeil vloeren, verkocht dan nu. De losse PVC stroken vloer was nog maar een opkomend product. Dat is nu heel anders, PVC vloeren hebben de overhand en zijn al geruime tijd de favoriete type vloeren voor mensen die een flinke verbouwing aangaan of een nieuwbouwwoning laten bouwen.
Verschillende PVC soorten
Om deze vraag goed te beantwoorden, duiken we in de samenstelling van deze twee vloeren. Vinyl vloeren kennen we voornamelijk als de soepele PVC vloeren op rol, waarbij het eventuele patroon al is gedrukt op een zachte, flexibele toplaag. Deze zeil vloeren zijn zachter dan PVC vloeren. Een vinyl vloer rol je eenvoudig uit en lijm je vast op de ondervloer, waardoor de installatie snel én voordelig is. PVC vloeren vind je niet op rollen in de winkels, maar bestaan uit losse stroken of tegels die in vergelijking met vinyl, van een stabieler materiaal gemaakt zijn. Hierdoor zijn PVC vloeren op verschillende manieren te leggen, zoals walvisgraat, visgraat, Hongaarse punt PVC of in rechte plank. De diversiteit in legmethoden geeft een PVC vloer een realistischer en luxer uiterlijk. Daarnaast heeft PVC vaak een hardere kern dan PVC zeil, wat bijdraagt aan de stevigheid en het duurzame karakter van de vloer.
In huis of in de winkel?
PVC is uitermate geschikt voor ruimtes met veel loopverkeer, zoals woonkamers en keukens maar ook in commercieel gebruik. PVC vloeren zie je dan ook vaak voorkomen in grote kantoren, winkels en winkelcentra. Vinyl daarentegen is vanwege de zachtere samenstelling gevoeliger voor indrukken en slijtage. Hierdoor kan het minder geschikt zijn voor ruimtes waar intensief gebruik wordt gemaakt van de vloer.
De samenstelling van vinyl vloeren
Het wordt nog een stukje technischer. Vinyl vind je in de winkels op rollen en het materiaal is opgebouwd uit meerdere lagen. De bovenste laag is een slijtlaag die het patroon en de kleur bevat; deze laag bepaalt grotendeels de duurzaamheid van de vloer. Daaronder bevinden zich vaak een schuim- of viltlaag, die zorgt voor extra demping en comfort bij het lopen. De onderste laag is doorgaans gemaakt van een zachter polymeer dat de vloer flexibel houdt. Door deze samenstelling is vinyl gemakkelijk uit te rollen en te verlijmen op de ondervloer, wat het installatieproces snel en voordelig maakt. Het nadeel is dat vinyl door de zachte lagen gevoeliger is voor indrukken, scheuren en slijtage, waardoor het minder geschikt is voor intensief gebruikte ruimtes. Vinyl wordt ook wel ‘zeil’ of ‘zeil pvc’ genoemd.
De opbouw van een PVC vloer
PVC vloeren bestaan uit losse stroken of tegels met een (in vergelijking met vinyl) harde, duurzame kern. Deze kern is vaak gemaakt van versterkt PVC of een composietmateriaal dat zorgt voor extra stevigheid en slijtvastheid. Over deze kern ligt een hoog kwalitatieve slijtlaag van PVC met daarop een realistischer patroon en textuur. Dit zorgt ervoor dat PVC een luxere en natuurgetrouwe uitstraling heeft. Door de MEGAMAT afwerking op vrijwel alle PVC vloeren van Floer wordt deze zeer realistische eiken uitstraling extra benadrukt. Bovendien zijn vloeren van PVC verkrijgbaar in verschillende patronen. Denk hierbij aan walvisgraat PVC, chevron PVC of rechte plank, wat zorgt voor een gevarieerde en stijlvolle uitstraling. Verlijmbare PVC vloeren staan ook wel bekend als ‘plak PVC’ of ‘dryback PVC’.
Liever minder plakkerig?
Naast vinyl en dryback PVC vloeren, zijn er ook click PVC vloeren. De PVC vloeren met klikverbinding hebben een steenmineralen tussenlaag. Deze tussenlaag maakt de vloer zwaarder en uiterst stevig, wat bijdraagt aan een solide, duurzame vloer die uiterst stabiel blijft liggen. Bovendien zijn PVC vloeren met klikverbinding makkelijk zelf te plaatsen net zoals laminaatvloeren. Ook click PVC vloeren komen in verschillende soorten; visgraat click PVC, walvisgraat click PVC of juist XXL Landhuis Click PVC. Het kan allemaal!
Wat is beter: PVC of vinyl?
De keuze tussen PVC en vinyl hangt af van je persoonlijke voorkeur en gebruiksdoelen. PVC vloeren zijn veelzijdig en geschikt voor legpatronen die een klassieke of moderne uitstraling geven aan jouw interieur. Ze zijn bovendien populair in nieuwbouwwoningen of renovatieprojecten vanwege hun slijtvastheid en onderhoudsgemak. Vinyl vloeren zijn in vergelijk voordeliger en eenvoudiger te leggen doordat je een ruimte vaak in een keer kan voorzien. Dit maakt vinyl ideaal voor projecten met een beperkt budget of in een ruimte die niet zo intensief gebruik wordt. Vinyl en PVC vloeren hebben beiden hun unieke eigenschappen. Het is vooral belangrijk om te kijken naar het gebruik van de ruimte, het budget, en de uitstraling die je wilt bereiken. Voor een duurzame, veelzijdige vloer met een natuurlijke look is PVC vaak de betere keuze.