• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Iruna
Leestijd: ~3 minuten

Akoestische wandpanelen zijn door de jaren heen een stijgende trend geweest en je hebt ze waarschijnlijk niet alleen in woningen gezien, maar ook op andere plekken zoals restaurants. Uiteraard zijn ze prachtig om naar te kijken, maar zoals de naam al doet vermoeden, zijn ze ook een geweldige manier om de akoestiek van een kamer te verbeteren! Maar hoe werken akoestische panelen eigenlijk? In deze blog geven we je wat inzicht in hun functie en bespreken we enkele plaatsingstips. Dus laten we erin duiken!

Floer-Akupanel-XL-Wandpanelen-Onbehandeld-Eiken-klantfoto-@joeybooy-1-bijgesneden
Floer Akupanel XL Wandpanelen – Onbehandeld Eiken

Hoe werken de akoestische panelen?

In de basis zijn akoestische wandpanelen ontworpen om geluidsgolven te absorberen, maar we zullen wat dieper ingaan om het hele proces te verkennen. Wanneer geluidsgolven een oppervlak raken, zoals een kale muur of plafond, stuiteren ze terug en reizen ze door de kamer. Hierdoor ontstaan ​​echo’s en weerkaatsingen. Vraag je jezelf af wat galm precies is? Simpel gezegd zijn het dezelfde geluidsgolven die tegen muren en plafonds weerkaatsen. Dus hoe komen de akoestische panelen in het spel? Nou, het is heel simpel! De panelen zijn ontworpen om deze geluidsgolven op te vangen en te voorkomen dat ze door de kamer reizen. Sterker nog, zelfs een enkele wand met akoestische panelen kan echo’s en galm met meer dan 50% verminderen. Stel je dus het geluid voor in een kamer waar alle muren bedekt zijn met akoestische panelen 🤭.

Wist je dat?

Vilt is het materiaal dat verantwoordelijk is voor het verbeteren van de akoestiek van de omgeving! Dit materiaal is zeer compact en bestaat uit miljoenen vezels, waardoor het geluidsgolven effectief kan absorberen. Bovendien is het vilt van de Floer Akupanel wandpanelen gemaakt van volledig gerecyclede PET-plastic flessen. Mooi, geluidsabsorberend en duurzaam!

Floer-Akupanel-wandpaneel-mokka-zwart-eiken-sfeer
Floer Akupanel XL Wandpanelen – Mokka Zwart Eiken

Verminderen akoestische panelen het geluid door muren heen?

Zoals we eerder hebben besproken, zijn akoestische wandpanelen in de eerste plaats ontworpen om echo’s en geluidsgolven in een kamer te absorberen. Technisch gezien kunnen ze dus niet voorkomen dat geluid tussen kamers wordt overgedragen. Dit komt omdat deze panelen niet ontworpen zijn om geluiddicht te zijn. Hoewel ze misschien niet de perfecte keuze zijn om te ontsnappen aan luidruchtige buren, kunnen strategisch geplaatste akoestische panelen op muren de reflectie van geluidsgolven nog verder helpen minimaliseren. Lees dus verder om de beste plekken te ontdekken!

Tips voor het plaatsen van akoestische wandpanelen

Om de beste resultaten te krijgen, is plaatsing essentieel. Hoewel de plaatsing van de panelen kan variëren afhankelijk van de grootte van de kamer, zijn er enkele algemene factoren waarmee je rekening moet houden. Als je bijvoorbeeld een kamer met hoge plafonds hebt, kun je de panelen het beste dicht bij het plafond plaatsen. Zo kun je het geluid opvangen voordat het de grond raakt 😉. Als je de panelen tegen de muur aan wilt plaatsen, zorg er dan voor dat je ze tegenover je geluidsbronnen plaatst. Dit zorgt ervoor dat de overgang van geluid door de kamer minimaal is. En als je je afvraagt ​​of je de panelen horizontaal kunt plaatsen: dat kan zeker! Bekijk onze blog voor een stapsgewijze handleiding voor het horizontaal installeren van de akupanel wandpanelen.

We hopen dat dit blog je waardevolle inzichten heeft gegeven in de functionaliteit van akoestische wandpanelen en hun beste plaatsing. Of je nu een rustigere sfeer in jouw woonkamer wilt creëren of de akoestiek in je kantoor wilt verbeteren, akoestische wandpanelen zijn een goede keuze die functionaliteit en esthetiek combineert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 70 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen