Voordat je jouw droomvloer kunt leggen moet je rekening houden met bepaalde aspecten. Het egaliseren van een vloer kan een belangrijke stap zijn in het proces van vloerrenovatie of -installatie. Een geschikt ondergrond is immers de basis van jouw vloer. Maar wanneer is het eigenlijk nodig en waarom? Ontdek waarom het egaliseren van een vloer belangrijk kan zijn en in welke situaties het nodig is.
Waarom zou er geëgaliseerd moeten worden?
Waarom is egaliseren eigenlijk zo belangrijk? Het is de sleutel tot een duurzame en perfecte vloerinstallatie. Door te egaliseren worden alle hobbels, deukjes en scheuren weggewerkt, waardoor je een mooi vlak oppervlak krijgt waarop je vloerbedekking perfect kan liggen. Dit voorkomt problemen zoals losraken, scheuren of kromtrekken van de vloer. Dus eigenlijk zorgt vloeregalisatie ervoor dat je een stevige en betrouwbare basis hebt waarop je met vol vertrouwen je droomvloer kunt realiseren.
Moet ik de vloer egaliseren in een nieuwbouw woning?
Denk niet meteen dat je bij een nieuwbouwwoning geen egalisatie nodig hebt. Soms moet je zelfs bij een splinternieuwe woning een laagje egaline aanbrengen. Maar waarom? Omdat het leggen van vloeren een nauwkeurige bodemvloer vereist. Bij verlijmde plak PVC vloeren en sommige click vloeren moet de ondergrond perfect vlak zijn, vooral bij visgraat click PVC en visgraat laminaat vloeren, omdat je bij deze vloeren te maken hebt met veel verbindingen per m2. Bij recht laminaat is er nog wel wat speelruimte voor oneffenheden in de bodemvloer. Dit komt omdat eventuele oneffenheden nog zijn op te vangen door een ondervloer met voldoende egaliserend vermogen om de oneffenheden op te vangen. Ook heb je bij een rechte zwevende vloer minder verbindingen per m2.
Vloer egaliseren voor verlijmde vloeren
Bij een vloer die verlijmd wordt op de ondergrond, zoals plak PVC, is egalisatie altijd noodzakelijk. Maar kun je niet gewoon rechtstreeks op de bestaande vloer verlijmen? Nee, ook al lijkt de gestorte vloer misschien vlak en stevig genoeg, toch is rechtstreeks verlijmen geen haalbare optie. Dit komt door de grovere structuur van de standaard gestorte vloer.
Zwevende vloer plaatsen in nieuwbouwwoning
Voor het leggen van een zwevende vloer is egaliseren niet altijd nodig, maar dat hangt wel af van de staat van de huidige vloer. Eventuele oneffenheden in de gestorte zandcement vloer kunnen worden opgevangen door het egaliserende vermogen van de bijpassende ondervloer, doorgaans is de standaard 2 mm over 2 strekkende meter. Zijn de oneffenheden groter dan wat de ondervloer kan opvangen? Dan moet je toch de ondergrond egaliseren.
Wat valt onder egaliseren?
Vaak wordt een misvatting gemaakt dat bij standaard egaliseren de bodemvloer waterpas wordt, dit is niet het geval. De egaline vormt zich naar de vorm van de bodemvloer. als er plooiing in de bodemvloer zit, dan blijft dit bij standaard egaliseren er in zitten. Soms komt het voor dat de plooiing in de bodemvloer te groot is. Dan is het noodzakelijk om de bodemvloer uit te vlakken om de meeste plooiing uit de bodemvloer te krijgen.
Woning met houten vloer
Bij woningen van vóór de jaren 80 zie je vaak houten vloeren. Het egaliseren van zo’n houten vloer vergt een iets andere aanpak dan bij een zandcement- of anhydrietvloer. Maar hoe ga je te werk bij het egaliseren van een houten vloer? Een goed begin is het halve werk, wordt wel gezegd. Daarom is het belangrijk om eerst alle spijkers en andere oneffenheden alvast handmatig uit de houten vloer te verwijderen.
Houten vloer egaliseren
Bij grote oneffenheden in een houten vloer dien je eerst platen over de vloer heen te schroeven, vervolgens kun je een speciale primer gebruiken met houtvezels die de naden van de platen vult. Aansluitend kun je de platen egaliseren middels een speciale houtvezel egaline. Let wel op dat de vloer drukvast moet zijn, er moet dus geen vering in zitten.
Duale ondervloer egalisatie
Een andere veelgebruikte oplossing voor het egaliseren van een houten vloer is het gebruik van een duale ondervloer. Deze speciale ondervloer wordt in tegelverband op de houten vloer gelegd, waarna je er direct op kunt verlijmen. Hier heb je dus niet te maken met een vloeistof, maar met een egaliserende ondervloer.
Vloer plaatsen op plavuizen
Overweeg je om een nieuwe vloer te plaatsen op plavuizen? Soms is het mogelijk om je nieuwe vloer rechtstreeks over de plavuizen te leggen, bij zwevende vloeren bijvoorbeeld. Dit hangt echter af van de diepte en breedte van de voegen tussen de plavuizen. Bij het kiezen van een ondervloer is het belangrijk dat deze eventuele oneffenheden opvangt en de nieuwe vloer goed beschermt. Meestal geldt dit alleen voor rechte vloeren. Als je echter een zwevende visgraatvloer over plavuizen plaatst, moet je eerst een laag egaline aanbrengen. Dit heeft er mee te maken dat visgraat vloeren vele malen kleiner zijn, waardoor er meer planken per m2 aan elkaar zitten. Hierdoor zijn deze vloeren ook gevoeliger voor oneffenheden. Dit betekent dat Visgraat Click PVC vloeren ook minder vering kunnen verdragen, met het oog op schade en- of het loskomen van de verbinding. Je wilt natuurlijk wel dat jouw prachtvloer er stabiel bij komt te liggen.
De situaties die we hebben besproken zijn voornamelijk algemene scenario’s. Maar wat als jouw ondergrond speciaal is of als je twijfelt of egaliseren nodig is? In dat geval raden we aan om een professional te raadplegen voor een deskundige beoordeling. Want onthoud, een goede basis is het fundament voor jouw droomvloer! 😉