• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Julia
Leestijd: ~6 minuten
Floer-Hybride-Hout-Visgraat-Creme-Eiken-sfeer-4-Welke vloer bij een Art Nouveau interieur
Floer Hybride Hout Visgraat – Crème Eiken

The roaring 20’s! Niet de 2020’s – laten we die maar even vergeten 😉 – maar de originele Roaring Twenties, met flappers, automobielen, films and New York, baby! De interieurstijlen uit deze tijd zijn weer helemaal aan het opbloeien, en een Art Nouveau interieur mag hier natuurlijk niet ontbreken! Deze bijzondere stijl, ook wel bekend als Jugendstil of Nieuwe Kunst, was populair aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Art Nouveau is voornamelijk geïnspireerd door de vormen van de natuur en heeft een unieke esthetiek met zijn zwierige lijnen en asymmetrische ontwerpen. In deze blog lees je alles over een Art Nouveau interieur en hoe je deze betoverende stijl in je eigen huis kunt integreren!


Art Nouveau in het kort

Bij het creëren van een Art Nouveau interieur is harmonie het sleutelwoord. De vloeiende lijnen, zachte kleuren en elegante texturen komen samen om een ruimte te vormen waarin je je kunt onderdompelen in schoonheid en rust. Het is dan ook niet zo gek om te bedenken dat de Art Nouveau beweging zich niet wilde beperken tot alleen kunst; het grote objectief van deze natuurlijke stijl was om het traditionele onderscheid tussen beeldende kunst en toegepaste kunst te doorbreken. En dat was een succes! Art Nouveau werd veel gebruikt binnen de interieurwereld, maar ook in meubels, accessoires (Tiffany-lampen, joehoe!), keramiek en sieraden. Architecten streefden ernaar om een totaal kunstwerk te creëren binnen hun ontwerpen, waarbij de architectuur, het meubilair en de kunst in de ruimte zich zouden verenigen tot één geheel.

Welke vloer bij een Art Nouveau interieur?

Floer-Visgraat-PVC-vloer-Onbehandeld-Eiken-Sierlijsten-in-je-interieur-Een-Shabby-Chic-Interieur-Dat-Doe-Je-Zo-Welke vloer bij een Art Nouveau interieur
Floer Visgraat PVC – Onbehandeld Eiken

Omdat Art Nouveau geïnspireerd is op de natuur, is het niet gek om ook voor een natuurlijke vloer te gaan. Maar eerst maak je natuurlijk de keuze of je voor een echt houten vloer gaat, of voor een houtvervangende vloer. Wij geven je wat tips om de juiste keuze te maken.

Eiken houten vloeren zijn natuurlijk dé ultieme keuze als je voor een warme uitstraling en een natuurlijk product wilt kiezen. Je kan hierbij voor een parketvloer kiezen, of voor een Hybride Hout vloer! Deze hybride vloeren zijn duurzamer dan eiken parketvloeren, zijn net zo krasvast als PVC en zijn ook net zo gemakkelijk te leggen als een laminaatvloer. Ook Hybride Hout is in een visgraatpatroon verkrijgbaar. Met een visgraat vloer (of een ander geometrisch patroon) benadruk je de zwierige lijnen van de Art Nouveau stijl. Eiken houten vloeren in natuurlijke kleuren passen goed bij de subtiele kleuren van jouw Art Nouveau interieur.

Houd je van het uiterlijk van houten vloeren, maar is een eiken parketvloer teveel gedoe om te onderhouden? Ga voor houtlook PVC! Deze vloeren bieden namelijk veelzijdigheid en duurzaamheid. PVC is onder andere verkrijgbaar in realistische en natuurlijke houtlook vloeren, maar ook als stoer tegeldesign. Daarnaast zijn er ook Visgraat PVC vloeren; ook deze vloeren zullen je Art Nouveau-esthetiek versterken. Één belangrijk ding dat je moet onthouden wanneer je een nieuwe vloer kiest voor je interieur is dat hij bij jouw stijl moet passen. Kies je voor een vloer puur gebaseerd op je huidige interieur? Dan kan het zo zijn dat je na een aantal jaar er op uitgekeken bent of dat hij niet meer past in je nieuwe interieur. Dit zou natuurlijk zonde zijn, dus ga altijd na of jouw Floer volledig bij jou past.

De natuur als muze

De Art Nouveau-architectuur staat bekend om haar opvallende gevels met golvende lijnen en versieringen. De gebogen ramen, gietijzeren balkons en decoratieve tegels zijn voornamelijk gebaseerd op de organische vormen van de natuur. Hierbij kan je denken aan bloemen, planten en dieren die dienen als inspiratiebron voor meubels en decoratieve elementen binnen de interieur invulling van de Art Nouveau-stijl.

Floer-Eiken-Visgraat-Parket-Vloeren-Naturel-Geolied-Sfeer-9-portrait-welke-vloer-bij-een-art-nouveau-interieur
Floer Eiken Visgraat Parket – Naturel Geolied

Binnen je eigen ruimte kun je deze architecturale details weer terug laten komen door gebruik te maken van meubels met sierlijke vormen, zoals een barok chaise of een elegante bijzettafel met gebogen pootjes.

Voor de Art Nouveau stijl gebruikt men vaak een natuurlijk kleurenpalet; deze is ook, net zoals de vormen van de stroming, gebaseerd op de natuurlijke omgeving, en bestaat uit zachte en warme tinten zoals groen, bruin, beige en andere pastel accenten. Ook bloemmotieven en geometrische patronen zijn erg populair, dus maak hier gebruik van. Zo van, weet je wat ik wel zou willen zijn? Een bloemetjesgordijn! 😉

Ben je op zoek naar een laminaatvloer met een natuurlijke look and feel? Kies voor laminaat met een voelbare or Rigid Embossing structuur in een warme natuurlijke tint. Zolang je voor een natuurlijke basis gaat, passen alle tinten in je Art Nouveau kleurenpallet gegarandeerd met je vloer.

Daarnaast zijn ook visgraat laminaat vloeren erg populair binnen verschillende interieurs, omdat ze eenvoudig te leggen en betaalbaar zijn. Daarnaast zal een visgraat patroon op de vloer je interieur naar een hoger niveau tillen, vanwege zijn luxe en sierlijke uitstraling.

Kunst en decoratieve elementen

Art Nouveau is sterk verbonden met kunst en ambachtelijke elementen. Dit komt natuurlijk doordat het een kunststroming is, waarbij er eerst kunst werd gemaakt en deze kunst uiteindelijk is toegepast binnen interieurs en decoraties. Kunst is daarom belangrijk! Hang schilderijen op met afbeeldingen van bloemen, landschappen of vrouwelijke figuren in een Art Nouveau-stijl. Versier de muren met golvende behangpatronen of wandtapijten met organische motieven. Voeg decoratieve objecten toe, zoals keramiek, glaswerk en gebrandschilderde ramen, om de authentieke sfeer van Art Nouveau te benadrukken. 

Met al deze kunst krijg je bijna een heus Frans chateau! En wat past er goed bij chateaus? You’ve guessed it, een Landhuis Laminaat vloer. It’s in the name 😉 Maar even alle gekheid terzijde, Landhuis vloeren geven jouw woning een ruimtelijk optisch effect waar je nooit van had kunnen dromen. Deze laminaatvloeren hebben een doorlopend patroon, waardoor ze eindeloos lang lijken! Daarnaast hebben ze een breedte van meer dan 32 cm, wat zorgt voor een luxueuze stijl.

Floer-Landhuis-Variatie-Laminaat-Rustiek-Pure-Eik-Vloer-Vloeren-Welke vloer bij een Art Nouveau interieur
Floer Landhuis Variatie Laminaat – Rustiek Pure Eik

Laat je betoveren door Art Nouveau

Als je op zoek bent naar een woonstijl die elegantie en organische vormen combineert, is Art Nouveau een uitstekende keuze. Ongeacht jouw Floer keuze is het belangrijk om rekening te houden met de algemene kleuren en patronen in je Art Nouveau interieur. Het doel is om een harmonieus geheel te creëren waarbij de vloer de andere elementen aanvult en versterkt. Laat je inspireren door de natuurlijke schoonheid en zwierige lijnen van deze betoverende stijl maar overweeg ook de praktische aspecten; zoals de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van de vloer of het hergebruiken van meubels en accessoires. Breng de magie van Art Nouveau in je huis en geniet van de betoverende sfeer die deze stijl met zich meebrengt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen