• 15 - 35 Jaar Garantie
 • 100% duurzaam
Door: Kay
Leestijd: ~5 minuten

Je hebt jouw prachtvloer al een tijdje in de woning liggen en plotseling vallen die ongewenste kieren en naden in jouw plak PVC vloer je op. Het is weliswaar geen levensbedreigende situatie, maar het is zeker vervelend. Je wilt immers dat jouw vloer altijd straalt en naadloos aansluit bij de sfeer van je woning. Maar hoe komen die kieren en naden eigenlijk in een plak PVC vloer terecht? Geen paniek! In deze blog nemen we je mee door de factoren die hieraan bijdragen, hoe je dit kunt voorkomen en, misschien nog belangrijker, hoe je het kunt oplossen nadat het kwaad al geschied is. Ontdek hoe je jouw prachtige vloer weer in volle glorie kunt laten schitteren!

Floer-Walvisgraat-PVC-vloer-Orka-Onbehandeld-Interieurfoto
Floer Walvisgraat PVC – Orka Onbehandeld

Acclimatiseren vloer

De meest voorkomende oorzaak van kieren en naden in een plak PVC vloer is het niet, of verkeerd acclimatiseren van de vloer. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat alleen houten vloeren ‘werken’, maar dat geldt ook voor jouw plak PVC vloer. Deze heeft minimaal 48 uur nodig om te acclimatiseren in de ruimte waar hij komt te liggen. Maar waarom moet ik een vloer acclimatiseren? De vloer zal verschillende temperatuurverschillen ondergaan, zoals bij transport. Om de juiste maatvoering te behouden, is het essentieel om de vloer te acclimatiseren volgens de voorwaarden. Dit betekent simpelweg dat de vloer kan wennen aan de omgeving. Het acclimatiseren speelt hierbij een zeer belangrijke rol welke niet onderschat mag worden. Om een optimaal hechtings- en eindresultaat te bereiken, is het belangrijk om naast de vloerdelen ook de benodigde materialen zoals egaline en PVC-lijm te laten acclimatiseren.

Gebruik vloerverwarming

Wanneer je thuis vloerverwarming hebt en bijvoorbeeld een XL visgraat PVC vloer laat leggen, is het van cruciaal belang om het opstookprotocol te volgen. Maar waarom? Omdat temperatuur- en spanningsverschillen de dekvloer kunnen laten krimpen of uitzetten, met mogelijke scheuren en lekkages tot gevolg. Deze narigheden kunnen zichtbaar worden in de vloer. Dus, zorg ervoor dat de vloerverwarming rustig en geleidelijk opwarmt. Let ook op je gebruik na het leggen van de vloer, want verkeerd gebruik kan ook leiden tot ongewenste kieren. Stel je voor, je hebt de vloerverwarming een tijdje niet gebruikt en dan knal je ‘m ineens op volle toeren aan. Voordat je het weet, ontstaan er kieren en naden in jouw Walvisgraat PVC vloer.
Floer-Walvisgraat-PVC-vloer-Cetus-Creme-Interieur-woonkamer-klant-ervaring
Floer Walvisgraat PVC – Cetus Crème

Zomer- en wintertijd verschil

Misschien is jouw vloer gelegd in een periode van intense zomerhitte. Maar wanneer de winter zijn intrede doet en de temperaturen aanzienlijk dalen, kunnen de vloerdelen beginnen te werken. Ze zijn als het ware ‘gewend’ aan de extreem warme omstandigheden en reageren op de verandering in temperatuur. Het handhaven van een zo constant mogelijke binnentemperatuur is essentieel voor het behoud van de uitstraling van jouw Dorpen PVC vloer.

Oplossen van kieren en naden

We begrijpen hoe vervelend het is als je last hebt van kieren en naden. De kortste en eenvoudigste oplossing is het dichtsmeren van de kieren. Het kan in eerste instantie wat heftig klinken om de kieren in jouw PVC vloer met een goedje te vullen. Maar eigenlijk valt het wel mee; het is gewoon voegpasta. Er zijn verschillende kleuren voegpasta beschikbaar, maar je zult zelden een exacte match vinden met de kleur van je vloer. Om tot de gewenste kleur te komen, moet je meerdere kleuren mengen. Hier hebben we het gebruik van voegpasta voor je op een rijtje gezet:

 1. Vloer gereedmaken
  Voordat je de kieren en naden van de vloer gaat dichtsmeren, maak je eerst de hele vloer schoon. Zorg ervoor dat de vloer vuil- en stofvrij is en neem hem af met een dweil met PVC reiniger.
 2. Voegpasta mengen
  Na het schoonmaken van de vloer kun je de pasta’s gaan mengen. Meng de kleuren totdat je de gewenste kleur hebt bereikt.
 3. Kieren en naden dichtsmeren
  Als de pasta’s gemengd zijn, breng je ze aan in de kieren. Gebruik hiervoor een spatel of plamuurmes. Zorg ervoor dat de voegpasta gelijkmatig wordt aangebracht in de kieren en naden van de vloer, zonder lege ruimtes of oneffenheden achter te laten.
 4. Schoonmaken van de vloer
  Neem de naden als laatste af met een vochtige doek om resten van de voegpasta te verwijderen. Vergeet niet de doek regelmatig schoon te maken, je wilt immers niet de rest van de dichtgesmeerde kieren afnemen met een vieze doek.
Floer-Dorpen-PVC-Grolloo-Grijsbeige-Eiken-topdown-3
Floer Dorpen PVC – Grolloo Grijsbeige Eiken

Wanneer je de bovenstaande stappen hebt voldaan, ziet de vloer er weer naadloos uit. De vloer kun je, net als voorheen, schoonmaken met een PVC reiniger. Mocht het zo zijn dat de kieren dusdanig groot zijn, wat niet resulteert in een mooi resultaat wanneer je een voegpasta gebruikt, dan raden we je aan om een specialist in te schakelen voor herstel.

Kortom, PVC is een product dat kan reageren op temperatuurverschillen. Daarom is het belangrijk om goede voorbereidingen te treffen voordat je PVC vloer wordt gelegd. Het meest ideale is om de temperatuur in de woning zo constant mogelijk te houden. Mocht je toch enige kieren hebben, dan kun je dit erg eenvoudig wegwerken met een voegpasta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen