• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~5 minuten

Voordat je kunt beginnen met het leggen van een nieuwe vloer moet je ervoor zorgen dat de ondergrond egaal is. Als een ondergrond niet egaal genoeg is kan dit er namelijk voor zorgen dat de vloer er niet goed in komt te liggen. Een van de meest voorkomende redenen voor een niet egale ondergrond is achterblijvende lijmresten. Vaak is het zo dat er bij het verwijderen van tapijt en PVC vloeren lijmresten achterblijven.

klantfoto-orka-onbehandeld
Floer Walvisgraat PVC – Orka Onbehandeld

Lijmresten vloer verwijderen

Voordat je een nieuwe vloer laat of gaat leggen is het belangrijk om oude lijmresten van een vloer te verwijderen. Deze resten zorgen namelijk voor een ongelijke en niet egale ondergrond. Een niet egale ondergrond zorgt weer voor problemen bij het leggen van een vloer. Hele lichte oneffenheden in een ondergrond kun je in sommige gevallen nog wegwerken door het gebruik van een ondervloer bij vloeren met een klik verbinding. Bij het leggen van verlijmde vloeren zoals PVC of een eiken houten lamel parket vloer zullen zelfs de kleinste oneffenheden te merken zijn. Niemand zit natuurlijk te wachten op een vloer die zo scheef is als de toren van Pisa. Ook al maak je gebruik van een ondervloer dan is het alsnog altijd handig om voor de zekerheid de ondergrond vrij te maken van lijmresten.

Hoe lijmresten verwijderen?

Hoe verwijder ik lijmresten van een vloer? Dat hangt af van het soort lijm dat je verwijderen moet en gebeurt dus ook op verschillende manieren. Heb je acrylaat kit op de vloer dat verwijderd moet worden? Dan kun je hier een laagje water op laten inwerken en dit eenvoudig met bijvoorbeeld een verfkrabber verwijderen. Wees wel voorzichtig bij het verwijderen van resten van een houten ondervloer. Als je dit niet doet kan het zijn dat je blijvende schade aanricht. In de meeste gevallen komt het voor dat er tapijtlijm of PVC lijm blijft zitten.

Bij het leggen van PVC vloeren wordt er namelijk gebruik gemaakt van speciale PVC lijm. In dit geval zal je gebruik moeten maken van een professionele schuurmachine. Hiermee verwijder je eenvoudig alle lijmresten van de ondergrond. Natuurlijk heeft niet iedereen een professionele schuurmachine in de garage liggen. Je kunt daarom altijd een machine huren. Laat je het opschuren doen door een externe partij? Dan hoef je dit zelf natuurlijk niet te regelen.

PVC-op-trap-dorpen-genhout-grijs-trap-bekleden-met-pvc-lijmresten-verwijderen
Dorpen PVC – Genhout Grijs Eiken

Lijmresten trap verwijderen

Het verwijderen van lijmresten op een trap werkt vrij identiek aan het verwijderen van lijmresten op een vloer. Het oppervlak is alleen een stuk minder groot dus daar zullen een aantal aanpassingen voor gedaan moeten worden. Heb je acrylaatkit op een traptrede dat verwijderd moet worden? Dan kun je net zoals dit bij een vloer gaat een laagje water laten inwerken en het met een plamuurmes verwijderen. Het is niet zo handig om bij traptreden gebruik te maken van een grote professionele schuurmachine. Beetje onhandig lijkt ons. Wat moet je dan wel gebruiken? Een gewone handschuurmachine! Super ‘handig’ voor het schuren van kleine oppervlaktes als traptreden. Je kunt hiernaast ook altijd proberen om kleine lijmresten te verwijderen met een verfkrabber. Dit wil in veel gevallen ook nog wel eens de uitkomst bieden. Wees wel voorzichtig met houten traptreden zodat je geen blijvende schade aanricht.

Lijmresten verwijderen föhn

Lukt het je niet om de lijm te verwijderen met water of een sopje dan kun je altijd nog wat zwaarder geschut inzetten. Lijm reageert namelijk vaak op hitte en wordt hierdoor zacht waardoor het eenvoudig te verwijderen is. Je kunt hiervoor een heteluchtpistool of een föhn gebruiken. Kijk altijd uit bij het gebruik van een heteluchtpistool. Je werkt namelijk met ‘hete’ lucht 😉. Het wordt aangeraden om het oppervlak hierna nog op te schuren om zeker te weten dat het zo egaal mogelijk is.

Floer-Akupanel-XL-Wandpaneel-Mokka-Zwart-Eiken-woning
Floer Akupanel XL Wandpaneel – Mokka Zwart Eiken

Ondergrond achteraf schoonmaken

Heb je de lijmresten verwijderd en het oppervlak achteraf geschuurd? We raden aan om het dan achteraf nog even goed schoon te maken. Heb je een vloer opgeschuurd? Dan kun je achteraf de ruimte stofzuigen om alle rondzwevende stofdeeltjes te verwijderen. Je kunt ook altijd een stofzuiger gebruiken om de traptreden schoon te maken maar mocht je een kruimeldief hebben dan is dit wellicht handiger. Wil je nog meer schoonmaak tips? Lees dan eens alle Floer blogs en ontdek bijvoorbeeld hoe je akupanel wandpanelen schoonmaken moet.

Kom je er na het schuren en voor het leggen van een nieuwe vloer achter dat de ondergrond wel heel ongelijk is? Dan is het aan te raden om de ondergrond te egaliseren voordat je verder gaat. Zoals eerder vermeld is het bij het leggen van een nieuwe vloer belangrijk dat de ondergrond zo egaal mogelijk is. Als dit niet het geval is dan kan dit problemen opleveren. Heb je een Floer met legservice besteld bij een van onze dealers? Dan is het mogelijk om een voorinspectie plaats te laten vinden voordat de vloer gelegd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen