• 15 - 35 Jaar Garantie
 • 100% duurzaam
Door: Julia
Leestijd: ~8 minuten

Milieuvriendelijke vloeren

De laatste tijd hoor je steeds vaker over de stand van het milieu en over hoe we keuzes kunnen maken om milieuvriendelijker te leven. Floer vind milieu ook een zeer belangrijk onderwerp, en daarom zetten wij vandaag de schijnwerpers op milieuvriendelijke vloeren en hun eigenschappen. Ga jij aan de slag met een nieuwe vloer, en wil je een bewuste keuze maken om zo je milieu-impact te verkleinen? Floer zet een aantal tips op een rijtje zodat jij gefloerd kan worden door milieuvriendelijke vloeren!

Tip 1: Let op keurmerken

Voordat je een Floer gaat uitkiezen is het handig om te weten welke keurmerken er zijn. Ben je al op de hoogte van de keurmerken, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, want hier is een kleine opsomming van welke vloer keurmerken er zijn.

Floer-Walvisgraat-PVC-Vloer-Orka-Onbehandeld-Sfeer-Nieuw-Klein-milieuvriendelijke-vloeren
Floer Walvisgraat PVC – Orka Onbehandeld
 • Der Blaue Engel – Dit Duitse kenmerk geeft aan dat het product milieuvriendelijker geproduceerd is dan soortgelijke producten. Dit keurmerk kan gegeven worden aan laminaat vloeren die bijvoorbeeld energiebesparend zijn.
 • REACH – Het REACH certificaat is een Europees voorschrift die de handel en productie van chemische stoffen omtrent. Alle producten die op een chemische wijze worden geproduceerd moeten daarom dus onder het REACH keurmerk vallen. Denk bijvoorbeeld aan kinderspeelgoed, maar ook aan PVC vloeren! Door het REACH keurmerk weet jij zeker dat jouw kunststof producten niet schadelijk zijn voor jouw gezondheid.
 • DIBt – Het Duitse keurmerk van het Duits Instituut voor Bouwtechniek is een keurmerk die zich vooral bezighoudt met emissiewaarden. Als je een PVC vloer ziet met een DIBt keurmerk dan kan je er vanuit gaan dat het product geen schadelijke weekmakers bevat.
 • Emissieklasse – Sinds 2012 wordt er een emissieklasse aan producten die binnenshuis als decoratie en voor constructie gebruikt worden. Deze klassen gaan van C naar A+. De A+ klasse is het groenste label, wat betekent dat producten met het emissielabel A+ een zeer lage emissie uitstoot hebben. Goed voor het milieu, en je ecologische voetafdruk!
 • FloorScore – Het FloorScore certificaat is een certificaat dat wordt gegeven aan ecologische en groene vloerbedekking die veilig is voor de binnenluchtkwaliteit. Hier vallen ook de vloeren van Floer onder! 

Maar waarom zoveel keurmerken? De reden voor al deze keurmerken is dat het Floer assortiment niet in dezelfde fabriek wordt geproduceerd. Momenteel bestaat er in Nederland nog geen algemeen keurmerk voor de verschillende vloeren. Gelukkig kan Floer door deze keurmerken laten zien dat al onze vloeren van laminaat en PVC volledig veilig en schoon zijn!

Tip 2: Kies het juiste materiaal

Binnen het Floer assortiment zijn verschillende milieuvriendelijke vloeren verkrijgbaar; parket, laminaat en PVC. Maar welke vloer is nu het meest milieuvriendelijk? Dit is moeilijk te zeggen, omdat alle materialen hun voordelen en nadelen hebben. Wil jij ze weten? Lees ze hieronder!

Floer-Eiken-Visgraat-Parket-Vloeren-Carbon-Zwart-Geolied-Sfeer-6-1-4-tips-voor-de-perfecte-houten-vloer-milieuvriendelijke-vloeren
Floer Eiken Visgraat Parket – Carbon Zwart Geolied
 • Parketvloeren
  • Voordelen: Een parketvloer heeft meerdere voordelen, waaronder dat ze enorm lang te gebruiken zijn! Omdat een parketvloer uit hout bestaat kan hij meerdere keren geschuurd en behandeld worden. Daarnaast stralen deze vloeren sfeer en warmte uit, en geeft daarnaast een meerwaarde aan een woning. De eiken houten vloeren van Floer zijn daarnaast ook te combineren met vloerverwarming! 
  • Nadelen: Omdat parket van een natuurproduct gemaakt wordt, is deze zeer gevoelig voor werking. Daarom is het slim om een parketvloer professioneel te laten leggen door een parketteur, voor het beste resultaat. Daarnaast is parket niet geschikt voor vochtige ruimtes zoals een badkamer.
 • PVC vloeren
  • Voordelen: PVC vloeren zijn zowel als een verlijmbare variant als een klik variant verkrijgbaar. Dit betekent dat je zelf kan kiezen of je PVC laat leggen of zelf aan de slag gaat. Plak- en Click PVC vloeren hebben een ijzersterke slijtlaag en zijn eenvoudig te onderhouden omdat ze 100% waterproof zijn!  Daarnaast zijn deze vloeren perfect in combinatie met vloerverwarming, omdat ze de laagste warmteweerstand van alle vloeren hebben.
  • Nadelen: Zowel plak- als klik PVC vloeren hebben een goede voorbereiding nodig. Wanneer je voor plak PVC gaat, moet de ondergrond geëgaliseerd zijn. Voor click PVC vloeren is een speciale ondervloer nodig om de connecties tussen de vloerdelen te beschermen.
 • Floer-Visgraat-Laminaat-vloer-Mokka-Zwart-Eiken-milieuvriendelijke-vloeren
  Floer Visgraat Laminaat – Mokka Zwart Eiken

  Laminaatvloeren

  • Voordelen: Laminaatvloeren zijn over het algemeen zeer kras- en slijtvast met dank aan een sterke toplaag. Ze zijn daarnaast makkelijk te reinigen en hebben een schappelijk prijskaartje in vergelijking met parketvloeren. En als allerlaatste, laminaatvloeren zijn eenvoudig zelf te leggen! Net zoals parketvloeren zijn de laminaat vloeren van Floer ook goed te combineren met vloerverwarming.
  • Nadelen: Net zoals parket is laminaat niet volledig waterproof. De Steden en Landhuis Laminaat collecties van Floer zijn daarentegen wel watervast gecoat waardoor de vloeren tot 4 uur lang waterbestendig zijn. Een ongelukje kan dus gebeuren, maar zorg ervoor dat de vloeistof niet te lang blijft liggen!

De beste milieuvriendelijke vloer is voor iedereen net anders. Dit komt door de verschillende voordelen en nadelen van de materialen, maar ook door de individuele eisen die iemand stelt. Misschien heeft jouw buurman wel een luxe eiken visgraat parket vloer gekocht omdat hij alleen natuurlijke producten in huis wil, maar dit hoeft nog niet te betekenen dat jij ook voor dezelfde vloer hoeft te gaan! Misschien heb jij wel kleine kinderen die af en toe nog iets morsen; niet heel handig wanneer de vloer niet goed tegen water kan… Daarom zullen de eisen die jij stelt aan een vloer ervoor zorgen dat je er nog jarenlang plezier aan beleeft.

Tip 3: Onderhoud en duurzaam gebruik

We zeggen het vaker, maar voorkomen is beter dan genezen! Wees daarom voorzichtig in de omgang met je vloer en onderhoud hem op de juiste manier. Milieuvriendelijk betekent namelijk niet alleen goed voor de natuur, maar ook dat het product zo lang mogelijk meegaat. De juiste manier om met je vloer om te gaan? Dat hangt af van de soort vloer! Voor alle vloeren geldt in ieder geval dat zand en kleine steentjes de grootste boosdoeners zijn. Dit is jammer, want viezigheid is makkelijk te voorkomen door gebruik te maken van een schoonloopmat. Is er toch vuil in de ruimte gekomen? Pak de stofzuiger erbij, zet er een borstel opzetstuk op en gaan met die banaan!

Verder zijn er natuurlijk wel wat do’s and don’ts wanneer het aankomt op het reinigen van je Floer. Hier staan ze op een rijtje, zodat je precies weet wat je wel en wat je niet moet doen tijdens het schoonmaken!

 • Floer-Walvisgraat-Click-PVC-Orka-Onbehandeld-Klantfoto-3
  Floer Walvisgraat Click PVC – Orka Onbehandeld

  Schoonmaakmiddelen

  • Do: Dweil je vloer met een bijpassend reinigingsmiddel, zoals een vloerzeep, een laminaat reiniger of een PVC reiniger. Geen specifieke reiniger voor je Floer? Geen zorgen, een beetje afwasmiddel of schoonmaakazijn werkt ook!
  • Don’t: Gebruik geen allesreiniger of schuurmiddel op je vloer! Dit geldt voor alle vloeren, want deze middelen kunnen namelijk het laminaat of PVC aantasten door een doffe gloed of een kleurverandering achter te laten.
 • Dweilen of stoomreinigen
  • Do: Gebruik een normale dweil die je goed uit kan wringen voordat je hem op de vloer gebruikt. Teveel water op de vloer kan de vloer namelijk op een negatieve manier aantasten. Hoe ‘droger’ de dweil, des te beter!
  • Don’t: Gebruik geen stoomreiniger op jouw PVC of laminaatvloer! De hoge druk en de warmte van het stoom zorgen er namelijk voor dat waterdeeltjes gemakkelijk tussen de groeven van de vloer kunnen komen. Daarnaast kan de lijm van je verlijmde PVC vloer loslaten. En  laten we het niet over de consequenties daarvan hebben…
 • Warm of koud water
  • Do: Gebruik koud water tijdens het dweilen. Door koud water te gebruiken tijdens het dweilen droogt de vloer sneller op en zullen er geen strepen achtergelaten worden. Tip: open de deuren en ramen voor een sneller drogende vloer!
  • Don’t: Gebruik niet teveel water en maak het niet te warm. Warm water verdampt sneller waardoor zeepresten zullen achterblijven op de vloer. Dit kan ook resulteren in een plakkende vloer, iets wat je juist niet wilt na het dweilen.

Hopelijk kan jij nu met deze informatie een van de milieuvriendelijke vloeren van Floer kiezen en deze op de juiste manier onderhouden! Op zoek naar interieurinspiratie? Op onze inspiratiepagina staan veel voorbeelden van klanten die gefloerd zijn met een prachtige Floer. Ben je nog op zoek naar een Floer? Bestel dan de gratis catalogus, vraag een proefstaal aan of ga langs bij onze vele dealers. milieuvriendelijke vloeren

2 reacties - “Milieuvriendelijke vloeren”

 • PVC en laminaat zijn niet milieuvriendelijk. Dit is dus pure marketing onder het kopje ‘milieuvriendelijk’. Linoleum of kurk, dat zijn milieuvriendelijke vloeren.

  • Hi Linda, veel PVC en laminaat vloeren zijn inderdaad niet milieuvriendelijk in de productie. Daarom kiezen wij er voor om alleen producten te verkopen met certificeringen/keurmerken die aangeven dat een product milieubewust is ontwikkeld en een gezond leefklimaat bevorderd. Veel van onze PVC vloeren zijn ftalaat vrij, dat betekent dat ze geen schadelijke weekmakers bevatten. Meer weten over keurmerken en certificeringen? Lees deze handige blog: https://floer.nl/welke-vloer-keurmerken-zijn-er/ En mocht je meer vragen hebben, stuur ons gerust een mailtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *