• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Kay
Leestijd: ~4 minuten

Een Plak PVC vloer is een populaire keuze geworden voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame, stijlvolle en onderhoudsvriendelijke vloerbedekking. Het leggen van deze vloer vereist echter de juiste ondergrond voor een optimale prestatie en levensduur. In deze blog zullen we de verschillende soorten ondergronden bespreken die geschikt zijn voor een Plak PVC vloer en waar je op moet letten tijdens de installatie.

Geëgaliseerde ondergrond

Floer-Dorpen-PVC-vloer-Langelo-Landelijk-sfeer-perspectief-final
Floer Dorpen PVC – Langelo Landelijk Eiken

Een perfect egale ondergrond is de sleutel tot het succesvol installeren van een Plak PVC vloer. Lichte oneffenheden of hobbels in de ondergrond kunnen het algehele uiterlijk van je vloer beïnvloeden. Bij een verlijmde PVC vloer moet de ondergrond niet alleen volledig vlak en drukvast zijn, maar ook uiterst egaal. Er mag slechts een hoogteverschil van 2 mm per 2 strekkende meter aanwezig zijn. Hoewel de ondergrond er op het eerste gezicht misschien egaal uitziet, is het vrijwel altijd nodig om deze nog te egaliseren.

Het is belangrijk om te weten dat een Plak PVC vloer idealiter op een zandcement- of anhydrietondergrond moet worden geplaatst. Er zijn echter uitzonderingen, zoals wanneer moet worden voldaan aan een 10dB eis. Voordat de lijm daadwerkelijk wordt aangebracht op de zandcement- of anhydrietondergrond, moet de ondergrond worden opgeschuurd. Dit zorgt ervoor dat de vloerdelen goed hechten aan de ondergrond.

De vloer zelf egaliseren?

Het egaliseren van een vloer is een fysiek zware klus en moet binnen een bepaalde tijd worden uitgevoerd zodra je eraan begonnen bent. Daarom heb je vaak extra handen nodig om de klus te klaren.

Floer-Walvisgraat-PVC-vloer-Noordkaper-Natuur-klant-interieur
Floer Walvisgraat PVC – Noordkaper Natuur

Droge en schone ondergrond

Met alleen een egale ondergrond ben je er helaas nog niet. De ondergrond moet namelijk vet-, vuil- en stofvrij zijn. Bovendien is het essentieel dat de luchtvochtigheid van de woning tussen de 40% en 65% zit. De volgorde is dus als volgt: bepalen welk type ondergrond je hebt, primeren, egaliseren, legklaar maken, lijm aanbrengen en leggen maar! Deze stappen, zorgvuldig gevolgd, zorgen niet alleen voor een mooi uiterlijk, maar minimaliseren ook toekomstige complicaties. Onthoud dat de voorbereiding van de ondergrond cruciaal is voor het succes van je vloerproject.

Vloerverwarming & Plak PVC

Vloerverwarming is een moderne en comfortabele manier om je huis te verwarmen, en de combinatie met een PVC vloer kan een perfecte match zijn. Je kunt het vergelijken met een jurk en hakken, deze matchen ook altijd met elkaar. PVC vloeren zijn namelijk zeer efficiënt in combinatie met vloerverwarming. Zo beschikken de Walvisgraat PVC vloeren over een warmteweerstand van 0,019 m²K/W. Naast het acclimatisatieproces moet je bij vloerverwarming rekening houden met een ander protocol; het opstookprotocol.

Floer-Tegel-PVC-Vloer-Beton-Antraciet-click-versus-plak-tegel-pvc
Floer Tegel PVC – Beton Antraciet

10 db eis met plak pvc

In woningcomplexen, bovenwoningen of appartementen is vaak een eis voor geluidsreductie van minimaal 10 dB gesteld. Deze eis wordt doorgaans bepaald door de Vereniging van Eigenaren (VvE) van de desbetreffende woning. Als je moet voldoen aan de 10 dB-norm en je overweegt een plak PVC vloer, zoals het Visgraat PVC, zijn specifieke legmethoden vereist. Om aan de geluidsnorm te voldoen, kun je kiezen voor ondervloerplaten met het benodigde 10 dB-certificaat. Deze platen dienen niet alleen als geluidsisolatie, maar egaliseren ook direct de ondergrond. Hierdoor is afzonderlijk egaliseren overbodig, en kun je de PVC vloer met geschikte PVC lijm rechtstreeks op de ondervloerplaten verlijmen.

Nu weet jij welke ondergrond geschikt is voor een Plak PVC vloer. Mocht je nog geen vloer hebben gevonden die bij je past, neem dan een kijkje op de inspiratiepagina. Hier vind je allerlei foto’s van vloeren van klanten die jou voorgingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen