• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~6 minuten

Veiligheid boven alles! Je hebt de term vast en zeker wel eens voorbij zien komen en wij sluiten ons hier natuurlijk helemaal bij aan. Er zijn mensen die het idee hebben dat PVC vloeren niet veilig en slecht voor de gezondheid zijn. In deze blog geven we je antwoord op een hele brandende vraag. Is een PVC vloer veilig? Je leest het hier!

Floer-Dorpen-PVC-Callantsoog-Creme-2-0-megamat-product-topdown-verticaal-aangepast
Floer Dorpen PVC – Callantsoog Crème Eiken

Waar zijn PVC vloeren van gemaakt?

De vloeren zijn gemaakt van een kunststof genaamd PolyVinylChloride, om het wat makkelijker te maken gebruiken we hiervoor de afkorting PVC. Is toch net even iets beter te onthouden. PVC vloeren zijn verkrijgbaar in twee verschillende soorten, namelijk click PVC en lijm PVC vloeren. De naam geeft het verschil tussen deze twee vloeren eigenlijk al aan. Click PVC vloeren zijn voorzien van een erg handige klik verbinding waarmee je de vloerdelen aan elkaar verbindt. Plak PVC vloeren zijn daarentegen niet voorzien van een soortgelijke verbinding en dienen verlijmd op de ondergrond gelegd te worden.
Klik PVC vloeren zijn bovendien ook voorzien van een ‘rigid mineraal core’ tussenlaag die ervoor zorgt dat de vloer extra stabiel is. Deze tussenlaag bestaat uit een mix van PVC en steenmineralen, vandaar ook de naam ‘mineral core’. Benieuwd naar het verschil tussen de twee PVC vloeren? Lees hier het artikel Klik tegel PVC versus plak tegel PVC.

Floer-Walvisgraat-PVC-vloer-Orka-Onbehandeld-MEGAMAT-interieur
Floer Walvisgraat PVC – Orka Onbehandeld

Is een PVC vloer veilig?

Ja, er zijn zeker PVC vloeren die veilig in gebruik zijn. We raden het alleen niet aan om de vloer op te gaan eten.. Bij normaal gebruik zijn de meeste PVC vloeren een veilige keuze. PVC vloeren zijn populair, echter zijn er nog steeds genoeg mensen die deze kunststof vloeren links laten liggen. Dit komt onder andere door de gedachte dat PVC een negatief effect zou hebben op het binnenmilieu van een woning. ‘Vroegâh’ werden er echter andere eisen aan PVC vloeren gesteld en is gebleken dat het PVC van toen invloed had op het leefklimaat van een woning. Tegenwoordig is dit niet het geval, en worden er hoge kwaliteitseisen gesteld aan PVC vloeren. Zowel nationaal als internationaal zijn er diverse strenge regels en kwaliteitscontroles waar fabrikanten aan moeten voldoen bij het verwerken en produceren van PVC. Wil jij een PVC vloer dat schoon is, maar weet je niet waar je op moet letten? Keurmerken en certificeringen kunnen jou gerust stellen. Emissieklasse A+, het REACH certificaat, Eurofins (Gold) en onder andere FloorScore laten zien dat de PVC vloeren duurzaam geproduceerd, veilig en niet schadelijk voor de gezondheid zijn.

Ftalaatvrij PVC

Ben je op zoek naar een PVC vloer zonder ftalaten? Dan moet je zoeken naar ftalaatvrij PVC. Het goede nieuws? Alle PVC vloeren van Floer zijn ftalatenvrij en mede daardoor veilig in gebruik. Maar wat zijn ftalaten eigenlijk? Ftalaten zijn chemische stoffen die als weekmakers worden gebruikt bij producten zoals PVC vloeren en zorgen ervoor dat het PVC soepel en flexibel is. Voor het produceren en ontwikkelen van onze vloeren maken we echter geen gebruik van deze giftige weekmakers! Zo zijn bijvoorbeeld de Visgraat PVC vloeren, Tegel betonlook PVC vloeren en het populaire Walvisgraat PVC vrij van schadelijke weekmakers en zijn deze PVC vloeren allemaal ‘ftalaat vrij’ geproduceerd.

PVC versus laminaat

Levert het gebruik van PVC ook voordelen op tegenover bijvoorbeeld laminaat vloeren? Jazeker! Een PVC vloer brengt heel veel voordelen met zich mee. Eén van die voordelen is dat de vloeren 100% waterbestendig zijn. Het is dus niet erg als je een keer water morst op de vloer. Handig voor de klunzige types onder ons. Andere grote voordelen zijn dat het materiaal geluiddempend is en perfect samengaat met een vloerverwarming. Deze eigenschappen zorgen er samen met de zachtheid van de vloer voor dat het een erg aangename ervaring is om op deze vloer te lopen. Geluiddemping van deze vloeren kan tevens zorgen voor heel wat minder overlast, ook weer handig. Naast de benoemde voordelen zijn er nog een aantal voordelen dat PVC een zeer geschikte vloer maakt voor iedere woning. Wil je ze allemaal weten? Lees dan het artikel over de zes voordelen van PVC.

floer-duurzaam-footerEcologisch verantwoord PVC

Wil je een vloer die helemaal groen en ecologisch geproduceerd is? Ga dan voor het extra breed PVC, beter bekend als het Floer Bossen PVC. Naast dat deze vloeren prachtig zijn om te zien, hebben deze ook een eigenschap die hem doet onderscheiden van de rest van de PVC vloeren. Bij het produceren van breed PVC wordt namelijk een plantaardige weekmaker gebruikt dat wordt gehaald uit olie van sojabonen. Dit zorgt ervoor dat dit type PVC vloeren extra groen, gezond en natuurlijk ‘ftalaat vrij’ zijn. De plantaardige weekmaker wordt ook gebruikt in de levensmiddelen industrie. Het resultaat van het gebruik van deze olie is dat de vloer geleverd is met de best mogelijke en gezonde eigenschappen om vervolgens bij jou in huis te liggen. Het ecologische voordeel dat deze vloeren met zich meebrengt, maakt het voor jou mogelijk om gezond wonen een onderdeel te maken van jouw leven.

Floer-Visgraat-PVC-vloer-Puur-Eiken-sfeer-perspectief
Floer Visgraat PVC – Puur Eiken Floer Akupanel XL Wandpaneel – Mokka Zwart Eiken

Alles onthouden?

PVC vloeren zijn gemaakt van een kunststof genaamd PolyVinylChloride en zijn verkrijgbaar in Klik PVC en Plak PVC. Het Klik PVC is voorzien van een ‘Rigid Mineral Core’ waardoor de vloeren erg stabiel zijn, Plak PVC vloeren zijn daarentegen juist flexibel. Hoe weet je of jouw favoriete PVC vloer veilig in gebruik is? Door te letten op keurmerken en te kiezen voor PVC vloeren die ftalaat vrij zijn! Alle PVC vloeren van Floer zijn in ieder geval ftalaat vrij en voorzien van diverse keurmerken zoals Emissiewaarde A+ en REACH. Hiermee wordt aangetoond dat de PVC vloeren veilig, schoon en niet schadelijk voor je gezondheid zijn. Daarnaast hebben een groot deel van de PVC vloeren extra keurmerken zoals DIBT, Eurofins Gold, GreenGuard Gold en FloorScore. Je bent op deze manier verzekerd van een PVC vloer dat voldoet aan de strengste regels, eco-vriendelijk is geproduceerd en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Of het nu gaat om betonlook tegel PVC, trendy Walvisgraat PVC of tijdloos Visgraat PVC. Kortom, voor schoon PVC ben je hier aan het juiste adres en zal je slagen bij Floer met succes!

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen