• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Kay
Leestijd: ~4 minuten

PVC vloeren zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege hun duurzaamheid, waterbestendigheid en eenvoudige installatie. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en afwerkingen, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor huiseigenaren en ondernemers. Echter, een van de zorgen die sommige mensen hebben over PVC vloeren is de krasgevoeligheid. In deze blog gaan we dieper in op de krasgevoeligheid van een PVC vloer en bespreken we manieren om de krasgevoeligheid van PVC vloeren te verminderen.

Floer-Visgraat-PVC-Bruin-Eiken-sfeer-perspectief-het-opstookprotocol
Floer Visgraat PVC – Bruin Eiken

De opbouw van een PVC vloer

Allereerst is het belangrijk om te weten waar  een PVC vloer uit bestaat. De ‘onderlaag’ van een verlijmde PVC vloer is een flexibele laag dat als een stabiele rug voor de PVC vloer functioneert. Boven op de onderlaag zit een ‘filmlaag’. Een filmlaag hoor ik je denken? Zeker! Dit is een dunne laag die het het natuurlijke design en de kleur van de vloer geeft. Daar bovenop zit een krasbestendige ‘slijtlaag’, wat de filmlaag van de vloer beschermt tegen intensief gebruik. En dat is nog niet eens alles, de PVC vloeren beschikken namelijk ook nog eens over een ‘PU toplaag’. Deze toplaag geeft de vloer extra bescherming en zorgt daarbij voor een matte afwerking van de vloer. Wanneer er dus lichte krassen zichtbaar zijn op jouw visgraat PVC vloer, is waarschijnlijk niet direct het design zelf beschadigd, maar de beschermlaag van de vloer.

De krasgevoeligheid

Het is belangrijk om te begrijpen dat PVC vloeren, net als alle andere soorten vloeren, blootgesteld worden aan slijtage en beschadiging. Hierdoor zijn gebruikerssporen en krassen niet te voorkomen. Er zijn overigens wel manieren om de kans op krassen te verminderen. Een van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan de krasgevoeligheid van PVC vloeren is het type afwerking dat wordt gebruikt. Vloeren met een hoogglans afwerking zijn bijvoorbeeld vatbaarder voor krassen dan vloeren met een matte afwerking, zo zijn onze Walvisgraat PVC vloeren voorzien van een uiterst matte afwerking.

Floer-Bossen-PVC-vloer-Midwolderbos-Rustiek-Eiken-woning
Floer Bossen PVC – Midwolderbos Rustiek Eiken

Zo verminder je krassen in jouw PVC vloer

Een andere belangrijke factor is het gebruik van meubelen op de vloer. Bij het verplaatsen van zware meubelen kan er gemakkelijk krassen ontstaan op de vloer. Het is dus aan te raden om bij het verplaatsen van meubelen gebruik te maken van viltjes of wieltjes om krassen te voorkomen. Probeer daarnaast ook, wanneer mogelijk, de meubels te tillen in plaats van te verschuiven. Het vergt misschien wat meer energie, maar uiteindelijk verklein je hiermee nog meer de kans op krassen op jouw prachtvloer 😉.

Wist je dat?

Een klein steentje of zand kan de vloer beschadigen wanneer dit aan je vieze schoenen blijft zitten. De ruwe structuur zorgt ervoor dat de vloer onnodig slijt en krasjes veroorzaakt. Voorkomen is beter dan genezen, dus maak gebruik van een goede schoonloopmat!

Een andere factor die bijdraagt aan de krasgevoeligheid, is de kwaliteit van de PVC vloer. Goedkopere vloeren hebben vaak een dunnere toplaag, waardoor ze vatbaarder zijn voor krassen. Het is daarom aan te raden om te investeren in een hoogwaardige PVC vloer met een dikke toplaag. Zo zijn al onze verlijmde PVC vloeren voorzien van een toplaag van maar liefst 0,55 mm dik!

Onderhoud en schoonmaak PVC vloer

Een andere manier om krassen te verminderen is door regelmatig onderhoud en schoonmaak van de vloer. Vuil en stof kunnen kleine krasjes veroorzaken als ze op de vloer worden geschoven. Regelmatig stofzuigen en dweilen kan dit voorkomen en ervoor zorgen dat, bijvoorbeeld jouw brede PVC vloer, er als nieuw blijft uitzien.

Ten slotte is het belangrijk om te overwegen waar de PVC vloer wordt geïnstalleerd. Een vloer in een drukke ruimte zoals de hal zal waarschijnlijk meer krassen en slijtage vertonen dan een vloer in een minder drukke ruimte. Het is daarom aan te raden om een vloer met een hogere slijtvastheid te kiezen voor drukkere ruimtes.

Floer-Walvisgraat-PVC-Vloer-Orka-Onbehandeld-interieur-styling-woonkamer aantal m2 vloer berekenen
Floer Walvisgraat PVC – Orka Onbehandeld

Krassen wegwerken

Kortom, PVC vloeren zijn een duurzame en aantrekkelijke optie voor zowel thuis als op kantoor. Terwijl de krasgevoeligheid een zorg kan zijn, zijn er verschillende manieren om deze te verminderen. Door een hoogwaardige PVC vloer met een dikke toplaag te kiezen, regelmatig onderhoud uit te voeren en meubelen voorzichtig te verplaatsen. Toch krassen op de vloer en de krassen op een PVC vloer wegwerken? Dit kan op verschillende manieren, maar zoals ze zeggen; beter voorkomen dan genezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen