• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Floor
Leestijd: ~6 minuten

Welke vloer combineer jij met een retro interieur?

Een retro interieur, je moet het durven. Ik heb een zwak voor interieur styling en raak geïnteresseerd door veel verschillende stijlen. Ik hou van anders dan anders, een tikkeltje gedurfd en out of the box denken. Deze keer een woonstijl die hier volledig bij aansluit: hoe krijg jij een retro inrichting en welke vloer combineer jij met een retro interieur?

Het ontstaan van de retro woonstijl

Floer-Landhuis-Variatie-Laminaat-Rustiek-Pure-Eik
Floer Landhuis Variatie Laminaat – Rustiek Pure Eik

Waar komt deze woonstijl eigenlijk vandaan? Als ik me verdiep in een interieur en de kenmerken daarvan vind ik het leuk om te weten hoe de woonstijl is ontstaan. We gaan terug in de tijd en starten bij de jaren ’50, het tijdperk waar de eerste beginselen werden gelegd van een retro interieur. In de jaren die volgen neemt de flowerpower stijl de overhand en is het op zijn toppunt in de jaren ’60 en ’70, ook wel de hippietijd genoemd. De flowerpowerbeweging werd gezien als een verzet tegen de dagelijkse gang van zaken in de maatschappij. De hippies of beter gezegd ‘mensen met een vrije geest’ streefden naar meer vrijheid en wilden van het vrije leven proeven. Dit zijn ook de jaren waarin de retro woonstijl de kenmerkende kenmerken heeft ontwikkeld. De retro stijl was dus veel gezien in de jaren ’50, ’60 en ’70’. In deze periode werden felle kleuren, prints en bijzondere meubels met elkaar gecombineerd. De hippies namen de basis van een retro inrichting en gingen nog een stukje verder waardoor ze hun huizen omtoverde tot kleurrijke flowerpower walhalla’s. Maar de basis van een retro interieur kreeg daardoor wel zijn herkenbare en fleurige kenmerken.

Wat is retro en wat is vintage?

Floer-Visgraat-Laminaat-Mokka-Zwart-Eiken-Vloer welke vloer past bij een retro interieur
Floer Visgraat Laminaat – Mokka Zwart Eiken

Benieuwd naar het verschil tussen vintage en retro? Iets is vintage wanneer het een bepaalde leeftijd heeft, bij kleding wordt meestal 25 jaar aangehouden. Bij meubels wordt er meestal ook gesproken over ouder dan 25 jaar. Retro betekent dat het artikel is ontwikkeld om vintage te lijken maar eigenlijk nieuw is. Meestal worden retro producten ook weer aangepast qua functionaliteit, de look blijft dan vintage maar de techniek is up to date.

De kenmerken van een retro inrichting

In dit blog neem ik je mee in de basis van een retro interieur. En eerlijk is eerlijk, de woonstijl past niet bij iedereen. Ik zie toch vaker een interieurstijl voorbij komen dat gangbaarder is, zoals een landelijk interieur, Scandinavische stijl of industriële inrichting. Durf jij het aan en wil je weten hoe jij een retro woonstijl voor elkaar krijgt? Ik zet alle kenmerken van deze inrichting voor je op een rijtje. Als je aan retro denkt moet je ook denken aan kleur, vintage accessoires en bijzondere eye-catchers. Net even anders dan ‘normaal’. Felle kleuren, verschillende patronen en uitgesproken meubels horen bij elkaar in een retro / vintage interieur. Bang dat het daardoor wat druk kan lijken? Juist niet! Hoe meer je mixt en matcht, hoe beter het samen komt tot een geheel.

Floer-Landhuis-Variatie-Laminaat-Rustiek-Pure-Eik-klantfoto welke vloer combineer jij met een retro interieur
Floer Landhuis Variatie Laminaat – Rustiek Pure Eik

Kleuren die zeker in een retro interieur horen zijn donkergeel, oranje, olijfgroen, mosterdgeel, bruin en oranje. Ook oranjerood mogen we niet vergeten! Al valt me op dat de meeste interieur liefhebbers met een retro inrichting toch deze wat licht rode kleur liever overslaan. Combineer verschillende soorten behang, grafische opdrukken en zorg voor veel afwisseling. Behang met een vormen print zoals ronde vormen of halve manen horen er helemaal bij. Gedurfd en leuk!

De meubels en materialen van een retro stijl

Wil je jouw interieur volledig omgooien? Dan moeten de meubels ook kloppen. Bij een retro stijl zie je vaak ronde meubels en ronde hoeken terug komen, deze zijn echt typerend in dit interieur. Plastic is niet echt van deze tijd, we gaan liever voor groen en duurzaam. Maar in een retro inrichting hoort het er toch bij; plastic meubels. Wil je liever duurzaam? Ga dan langs de tweedehands en geef dat retro plastic stoeltje een tweede leven in jouw huis! Ga verder met een ronde of ovale tafel en meubels van teak hout. Qua materialen kan je met velours, take hout en plastic niet mis gaan en maak je de retro stijl helemaal compleet.

Welke vloer combineer jij met een retro interieur?

Een vloer is erg bepalend voor jouw woning en interieur. Omdat een retro interieur best een beetje gedurfd is moet de vloer dat ook zijn. Ik ging uitzoeken welke vloeren een beetje out of the box zijn en kwam een aantal prachtig exemplaren tegen. De Landhuis Variatie Laminaat vloeren zijn zeker ideaal bij een retro interieur. Deze vloeren zijn in drie kleuren te verkrijgen en zonder twijfel speciaal te noemen. De naam van de vloeren verraad het al een beetje, deze vloeren bestaan uit planken van verschillende breedtes! Het extra brede Landhuis Laminaat van 32,8 cm breed wordt gecombineerd met een smallere plank van 19 cm breed. De laminaat vloeren zijn waterproof gecoat en door de prachtige eiken look zullen deze perfect passen bij een retro interieur passen.

Floer-Sloophout-Laminaat-Vloer-Versleten-Planken-Licht welke vloer past bij een retro interieur
Floer Sloophout Laminaat – Versleten Planken Licht

Ik kan niet een blog schrijven over een retro stijl en niet deze collectie benoemen: het Sloophout Laminaat. Deze bijzondere, vintage vloeren zijn zo bijzonder dat ze het bekijken absoluut waard zijn. Je kunt er letterlijk alle kanten mee op. Van Drijfhout Wit naar Ruw Donker Eiken. En niet te vergeten de vloeren in deze collectie met verschillende kleuren! De vloer Versleten Planken Licht heeft zowel lichte als donkere planken.

Wist je dat een visgraat vloer ook helemaal past bij een retro interieur? Je moet alleen nog een keuze maken tussen de 10 verschillende Visgraat Laminaat vloeren. Ik begrijp dat het niet makkelijk is met alle prachtige kleuren die er zijn. Wil je een beetje anders dan normaal? Bekijk eens het Vergrijsd Eiken of de prachtige donkere visgraat laminaat vloer Mokka Zwart Eiken.

Een aantal vloeren die perfect aansluiten bij jouw retro interieur.

Lees meer Floer blog. Wil je alles leren over het onderhouden en schoonmaken van eiken parket vloeren of benieuwd naar het voordeel van breed laminaat? Kies voor zwart in je interieur of lees over de zes voordelen van PVC vloeren.

Gratis Collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen