• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Julia
Leestijd: ~7 minuten
Floer-Landhuis-Laminaat-Onbehandelde-Eik-interieur-vloer-doorlopend-patroon-extra-breed-laminaat-vloer-vloeren-extra-brede-laminaat-vloer-pvc-vloer-leggen-zonder-plint-breed-laminaat-top-een-optisch-effect-creeren
Floer Landhuis Laminaat – Onbehandelde Eik

Een optisch effect creëren met vloer!

Het is ein-de-lijk zo ver; het is tijd voor een nieuwe Floer! Maar voordat je te werk gaat en de meetlinten uit de kast gaat pakken, is het handig om goed stil te staan bij drie keuzes die je moet maken voordat je je Floer gaat aanschaffen: de legrichting, het formaat en de kleur. Deze drie aspecten kunnen namelijk cruciaal zijn voor het optische effect van de kamer. In deze blog leggen wij je uit hoe jij de juiste keuzes hierin kan maken en een optisch effect creëren kan zodat een vloer de ruimte nóg groter laat lijken!

Stap 1: Legrichting

Als allereerste is het belangrijk om de juiste legrichting te kiezen voor je nieuwe Floer. Wanneer je deze keuze gaat maken is het ook belangrijk om de lichtinval en het formaat van de kamer in het achterhoofd te houden. Kijk eerst waar je ramen geplaatst zijn, want hier zal het meeste licht vandaan komen. Als je vloeren zoals extra breed laminaat vloeren richting het licht legt, zal het licht de lengte van de vloer benadrukken waardoor je ruimte al direct groter lijkt.

Maar hoe bepaal je de legrichting van de vloer als je meerdere lichtbronnen hebt? Dat doe je door te kijken naar het formaat van de kamer. Heb je een korte muur die je langer wilt laten lijken? Leg dan de vloer verticaal neer, zodat de lengte van de planken het optische werk doen. En vice versa: heb je een smalle ruimte die wel wat breder mag ogen? Leg dan de vloerplanken horizontaal neer. Dit geldt ook voor tegel PVC vloeren! Leg de extra grote betonlook vloerdelen zo neer dat ze met de lange kant richting de muur liggen die jij extra lang wil laten ogen.

Floer-Dorpen-PVC-Grolloo-Grijsbeige-Eiken-topdown-2
Floer Dorpen PVC – Grolloo Grijsbeige Eiken

Heb je je oog op een visgraat laminaat vloer? Je bent de enige niet! Visgraat en Walvisgraat PVC vloeren zijn enorm populair, maar vaak vragen mensen zich af of een visgraat vloer wel zal passen binnen hun (kleinere) ruimte. Het antwoord? JA! Mits je de vloer in de goede richting legt natuurlijk. 😉 Leg de punt van de visgraatvloer richting de grootste lichtbron, zodat het patroon van de vloer wordt benadrukt. Of leg de visgraat vloer in de lengterichting van de kamer. Zo krijg je meerdere punten op de vloer, wat optisch groter en langer zal ogen!

Floer tip: V-groeven en vellingen

Naast het formaat van de vloerplanken kan een luxe V-groef of een strakke microvelling ook een groot verschil in het optische effect maken. Neem bijvoorbeeld het Natuur Click PVC; deze vloeren zijn afgewerkt met een microvelling of een V-groef die rondom de plank zit. Dit zal de kamer zowel in de breedte als in de lengte groter laten lijken! Wil je een brede ruimte langer laten lijken? Ga voor een vloer met een V-groef aan de lange kant van de plank. Door deze lange V-groef door te laten lopen over de gehele vloer zal de kamer langer lijken. Heb je een langere ruimte, en wil je deze breder laten ogen? Ga dan voor een V-groef aan de kopse kant, dit zal een breder effect geven. Meer weten over de soorten afwerkingen van een vloer? Je leest het in onze blog!

Stap 2: Formaat

Ten tweede is het belangrijk om rekening te houden met het formaat van de vloerdelen. We hebben het namelijk al vaker gezegd: een optisch effect creëren met een vloer is vrij simpel, door gebruik te maken van een extra grote plank. Dit komt doordat er minder planken voorkomen in de vloer, wat rustiger en ruimer oogt. Bij deze kunnen we dus zeggen: the bigger, the better!

Floer-Walvisgraat-PVC-Cetus-Creme-sfeer-perspectief-groot
Floer Walvisgraat PVC – Cetus Creme

Neem bijvoorbeeld het extra breed Landhuis Laminaat met een breedte van maar liefst 32 cm. Zes van deze extra brede laminaat vloeren hebben een doorlopend patroon, waardoor ze oneindig lang lijken! Dit wordt ook benadrukt door de V-groef aan de lange zijde van de plank. Deze XL laminaat planken zijn dus perfect voor bredere ruimtes die langer moeten laten lijken. Daarnaast zijn deze extra brede vloeren ook geschikt voor in de keuken, omdat er vier uur lang een plasje water op de vloer kan liggen zonder beschadigingen.

Ben je op zoek naar extra lange planken die iets smaller zijn, om je korte kamer langer te laten lijken? Ontdek het Authentiek Laminaat! Deze vloeren met extra lange laminaat planken (meer dan 184 cm) zijn eenvoudig in onderhoud en lijken daarnaast op levensecht parket. Liever PVC in plaats van laminaat? De breed PVC vloeren uit de Bossen collectie hebben een extra brede en lange plank van maar liefst 151 cm bij 24 cm. Deze vloeren zijn afgewerkt met een luxe microvelling die het grote formaat zal benadrukken.

Heb je een kleine ruimte en ben je fan van XL visgraat PVC vloeren, maar weet je niet zeker of een extra grote vloer goed zal staan? Bij Floer zeggen we: doen! Door hun grote formaat hebben Walvisgraat vloeren minder punten in de vloeroppervlakte, waardoor ze rustiger ogen. Ben je van plan om meerdere kleinere kamers te Floeren? Dan raden wij aan dezelfde vloer te gebruiken in elke ruimte, om de vloer consistent en rustig te laten ogen. En dit is zonder zorgen te doen, omdat de visgraat PVC vloeren van Floer 100% waterbestendig zijn. Ze zijn dus ook prima te leggen in de keuken en zelfs in de badkamer!

Stap 3: Kleuren

En als laatste, maar misschien nog wel het meest belangrijk bij een optisch effect creëren: de kleur van de vloer! Door de juiste kleur voor je vloer te kiezen kan je zelf de uitstraling van de kamer bepalen. Voelt na het bepalen van de legrichting en het formaat vloer de ruimte nog steeds te smal of te kort? Kies dan voor een lichte vloer! Neem bijvoorbeeld een licht eiken Visgraat Klik PVC vloer; deze patroonvloeren komen met een luxe V-groef/microvelling rondom de planken (nadruk op het patroon) zijn daarnaast ook 100% waterproof en zeer onderhoudsvriendelijk. Een vlekje op deze lichte click PVC vloer is dus eenvoudig weggedweild!

Floer-Visgraat-Click-PVC-Eems-Natuur-Eiken-microvelling
Floer Visgraat Click PVC – Eems Natuur Eiken

Ga je liever voor een donkere vloer, maar ben je bang dat deze niet een optisch effect creëren kan? Het kan zeker wel! Donkere vloeren laten je ruimtes inderdaad niet zozeer groter lijken, maar ze geven wel een gezellige en knusse sfeer aan de kamer. Zo kan je in plaats van de ruimte groter laten lijken, een optisch effect creëren van een kleinere maar aangename kamer. Zelfs een stoere betonlook click PVC tegel kan op deze manier een gezellige sfeer creëren!

Nu je weet hoe je een optisch effect creëren kan met vloeren, is het tijd om jouw Floer uit te kiezen! Ben je nog niet zeker van je keuze? Vraag een gratis catalogus aan, met meer dan 70 pagina’s aan inspiratie! Of misschien heb je de keuze al gemaakt, maar wil je eerst een stukje Floer in real life zien? Bestel dan proefstalen van jouw favoriete Floeren, of ga langs een van onze dealers om meteen jouw Floer aan te schaffen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *