• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~5 minuten

Ben je van plan om de hele keuken te verbouwen? Dan bestaat er een grote kans dat de vraag ‘Moet ik eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?’ al door jouw hoofd is gegaan. In deze blog beantwoorden we voor jou deze brandende vraag en krijg je er nog wat extra advies bij! Lees alles over hoe je het aan moet pakken en waar je rekening mee moet houden.

Floer-Walvisgraat-PVC-Orka-Onbehandeld-welke-visgraat-vloer-moet-ik-kiezen-4-vragen-voor-het-kiezen-van-een-vloer
Floer Walvisgraat PVC – Orka Onbehandeld

Eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?

Of je eerst de vloer of eerst de keuken gaat plaatsen hangt af van de vloer die je wilt hebben. Bij plak PVC vloeren of houten vloeren met verlijmde plaatsing kun je altijd achteraf een keuken erop plaatsen, wel is de keuken als eerst plaatsen de beste methode. Als je eerst de vloer gaat leggen en er vervolgens een keuken op gaat plaatsen, dan kun je de vierkante meters onder de keuken eigenlijk beschouwen als ‘verloren meters’. Deze planken kun je natuurlijk veel beter gebruiken voor de rest van de ruimte, scheelt ook weer in de aanschaf 😉. Je kunt dus altijd een keuken plaatsen op plak PVC, maar we raden het niet aan.

Bij alle andere vloeren raden we het sowieso sterk af om een keuken op een vloer te plaatsen. Dit is omdat je bij (bijna alle) vloeren rekening moet houden met de werking van het product. Je kunt voor het plaatsen van de keuken al wel bij de keukenleverancier aangeven wat de dikte is van de vloer die geplaatst gaat worden. Het gaat hier dan om de dikte van de vloer inclusief ondervloer. De keukenplint kan dan op de perfecte maat gezaagd worden zodat hij achteraf eenvoudig geplaatst kan worden.

Floer-Natuur-Click-PVC-vloer-Eemland-Karamel
Floer Natuur Click PVC – Eemland Karamel

Keuken plaatsen op laminaat

Een keuken plaatsen op een zwevende vloer, zoals laminaat vloeren, klik PVC of parket met zwevende plaatsing raden we ten zeerste af. Je kunt natuurlijk altijd een keuken plaatsen op een van deze vloeren als je het heel graag wilt, maar dit is alles behalve verstandig. Door de werking van deze vloeren zal dit hoogstwaarschijnlijk problemen opleveren als je er een keuken op plaatst. In veel gevallen zal dit gaan zorgen voor een krakende vloer, dit is natuurlijk niet echt wenselijk.

Doordat het zware gewicht van de keuken op de planken drukt kan de vloer zijn werking niet meer kwijt. Dit kan dus in veel gevallen leiden tot een krakende vloer. Wil je alles weten over het leggen van een laminaat vloer in de keuken? Lees de Floer blog ‘Kan laminaat in de keuken?‘ en ontdek alles hierover. Je leest onder andere wat je het beste kunt doen en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Floer tip!

Zoek eerst een keuken uit en kies daarna een bijpassende vloer. Het uitzoeken van een keuken is vaak een grotere uitgave en belangrijker voor het eindresultaat. Als je eenmaal de keuken hebt gekozen dan kun je rustig de tijd nemen om de perfecte vloer erbij te zoeken!

Floer-Visgraat-Click-PVC-Rijn-Gerookt-Wit-woonkamer-welke-ondervloer-bij-klik-pvc
Floer Visgraat Click PVC – Rijn Gerookt Wit

Kookeiland op een vloer

Bij het plaatsen van een kookeiland gelden dezelfde voorschriften als bij het plaatsen van een gewone keuken. Door het gewicht van een kookeiland is ook deze niet geschikt om te plaatsen op een zwevende vloer. Net als bij een gewone keuken zal het gewicht van een kookeiland ervoor zorgen dat een vloer achteraf gaat kraken. Plaats het kookeiland dus voordat je de vloer gaat leggen en houd rekening met het plaatsen van de zijkanten. Net als bij een gewone keuken zullen de plinten die aan de zijkant geplaatst worden ook op maat gezaagd moeten worden. Houd ook hierbij rekening met de dikte van de vloer inclusief de ondervloer. Wil je een vrijstaande koelkast of oven plaatsen op een zwevende vloer? Dit kun je gewoon en zal dan verder geen problemen opleveren.

Een kookeiland is steeds vaker terug te zien in Nederlandse keukens en dat is best logisch. Met een kookeiland tover je een keuken namelijk om tot een multifunctionele ruimte. Naast dat je een kookeiland kunt gebruiken om te koken wordt het ook vaak voor andere gelegenheden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een ontbijtje met de kids op de vroege morgen of laat in de avond lekker borrelen met een aantal vrienden. En zo zijn er nog genoeg andere gelegenheden waarvoor een kookeiland ingezet kan worden. Heb je een kleine ruimte ter beschikking en wil je hier graag een keuken met kookeiland in laten plaatsen? Er zijn talloze manieren om dit te realiseren, dus vraag altijd een keukenspecialist om wat er bij jou mogelijk is.

Vloer bij een zwarte keuken

Zoals eerder in deze blog vermeld, is het handig om eerst de keuken uit te kiezen en daarna op zoek te gaan naar een bijpassende vloer. De kleur van de keuken heeft namelijk invloed op de kleur van de vloer die je uiteindelijk wilt gaan leggen. Is jouw keuze gevallen op een zwarte keuken? Dan is het heel tof om deze te combineren met een licht eiken vloer of één met een onbehandeld uiterlijk. Hiernaast kun je zelf kiezen voor een vloer met of zonder een patroon. Zowel een visgraat patroon als een rechte vloer staat erg mooi bij een zwarte keuken. Wil je graag alles weten over hoe je het beste een zwarte keuken met een vloer kunt combineren? Lees de Floer blog ‘Welke vloer past bij een zwarte keuken?‘ en ontdek er alles over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen