Heb je een ondervloer nodig, maar weet je niet welke? In deze blog vertellen we jou het belang van de juiste ondervloer! Daarnaast geven we je nog enkele tips mee om rekening mee te houden met het kiezen van de juiste ondervloer.
Is de ondergrond wel geschikt?
Voordat de ondervloer gelegd kan worden, moet eerst de ondergrond worden gecontroleerd. Aangezien er een zwevende vloer op komt te liggen, moet er geen druk ontstaan op de verbinding van de vloer. Een zwevende vloer? Ja, daarmee doelen we op alle vloeren die niet verlijmd gelegd worden. In de meeste gevallen gaat het hier dus om vloeren met een klikverbinding. De ondergrond mag maximaal 2 mm hoogteverschil per 2 strekkende meter bevatten. Ondervloeren geschikt voor parket, click PVC en laminaat vloeren kunnen deze oneffenheden in de meeste gevallen nog opvangen. Zijn er meer oneffenheden? Dan dien je de ondergrond te egaliseren. Neem voor meer informatie een kijkje op onze blog ‘Het egaliseren van een vloer‘. Met een egale ondergrond zorg je er tevens voor dat de vloer uiteindelijk stabiel komt te liggen. Bovendien bescherm je op deze manier de klikverbinding!
De juiste ondervloer in combinatie met vloerverwarming
Tegenwoordig zie je het steeds vaker, een ondergrond die is voorzien van vloerverwarming. Daarbij is het van belang dat je zo min mogelijk warmteweerstand hebt. Wanneer je voor een ondervloer voor PVC, laminaat of parket in combinatie met vloerverwarming gaat, is het van belang dat je een ondervloer met een zo laag mogelijke m2K/W kiest. De warmteweerstand van een vloer en ondervloer wordt namelijk aangegeven in m2K/W. Veelal wordt er vanuit de aannemer van de vloerverwarming een maximale warmteweerstand van 0,15 m2K/W gegeven op de vloerverwarming. Dit betekent dat je voor zowel de vloer als de ondervloer goed moet kijken naar de warmteweerstand. Je wilt natuurlijk niet een torenhoge energierekening krijgen.
Wist je dat?
Een ondervloer ook een waterbestendige functie heeft? De ondervloer geeft namelijk bescherming voor de vloer tegen vocht wat in de vloer kan trekken. Een ondervloer is in dit geval afgewerkt met een vochtscherm.
De druksterkte van een ondervloer
Wanneer je voor een zwevende vloer gaat, moet je rekening te houden met de druksterkte van de vloer. Elke vloer heeft namelijk een bepaalde druksterkte, wat de ondervloer moet ondersteunen. De druksterkte wordt aangeduid in kPa waarden. Maar waarom moet je rekening houden met de druksterkte? Wanneer je bijvoorbeeld een ondervloer hebt die de druksterkte niet kan opvangen van de desbetreffende vloer, kan het zijn dat de verbinding van de vloer kapot gaat door de zwaarte van de vloer. Let er dus goed op of de ondervloer de nodige kPa waarde bevat.
Een 10dB ondervloer
Wanneer je in een appartement woont komt je deze term waarschijnlijk wel tegen. Bij een appartement vloer komt het vaak voor dat je je aan de 10 dB contactgeluid reductie moet voldoen, deze eisen worden vaak opgesteld door de VvE van de woning. Hierbij moet je dus een geluiddempende ondervloer kiezen die 10 db gecertificeerd is. Deze ondervloeren verminderen loop- en contactgeluiden. Meer weten over ondervloeren die geluidsoverlast verminderen? In de blog ‘Welke vloeren verminderen geluidsoverlast‘. Hierin vertellen we je alles over 10db ondervloeren.
Het aantal vierkante meters van een ondervloer
Zeker geen onbelangrijk onderdeel, je wilt namelijk niet te weinig of te veel ondervloer bestellen. Zoals ze altijd zeggen, overal waar te voor staat is niet goed behalve tevreden 😉. Daarom is het van belang dat je het juiste aantal vierkante meters opmeet van elke ruimte waar de vloer komt te liggen. Als je alle ruimtes hebt gemeten en bij elkaar hebt opgeteld, hoef je alleen nog maar het aantal rollen te berekenen.
Kan je wel een voorbeeld gebruiken? In dit voorbeeld gebruiken we De Contactloos Ondervloer – PU Rubber, deze wordt geleverd in rollen van 8 m2. Wanneer je 54 m2 oppervlakte hebt berekent deel je dit door 8 m2, 54 / 8 = 6,75. Bij een ondervloer hoef je niet specifiek een percentage snijverlies aan te houden, alleen rond je het aantal rollen af naar boven. In dit geval ronden we 6,75 af naar 7, wat betekent dat we 7 rollen ondervloer nodig hebben. Kijk dus altijd goed naar het aantal m2 per ondervloer wanneer je over gaat tot bestelling. Benieuwd hoeveel vierkante meters vloer je nodig hebt? Dan moet je weten hoe je het aantal m2 vloer moet berekenen en wij leggen dat graag aan je uit. Zo bestel je altijd genoeg Floer accessoires.